>Folkehelse

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Folkehelse

Publisert: 21.01.2025

Her finner du mer informasjon om folkehelsearbeidet i Sarpsborg.

Hva er folkehelse?

Folkehelse defineres som befolkningens helsetilstand og hvordan denne fordeler seg i befolkningen. I tillegg til å beskrive summen av helsetilstanden for befolkningen, handler folkehelsebegrepet også om økonomiske, fysiske, psykiske og miljømessige forhold som påvirker helsen til folk.

Hva er folkehelsearbeid?

Folkehelsearbeid er samfunnets totale innsats for å påvirke faktorer som direkte eller indirekte fremmer befolkningens helse og trivsel. Folkehelsearbeidet i Sarpsborg skal også bidra til å forebygge psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelser, beskytte mot helsetrusler, og arbeide for en jevnere fordeling av faktorer som direkte eller påvirker helsen. Målet er helse i alt vi gjør. 

Kommunens folkehelseplan

Kommunedelplan for folkehelse 2026-2027 kan du lese her - PDF. Arbeidet med ny folkehelseplan pågår. I planstrategien 2024-2027 ble det vedtatt at en ny folkehelseplan skal ha som overordnet målsetning å bidra til og redusere utenforskap, og legge til rette for at Sarpsborg skal være et godt sted å vokse opp. Planen skal være et grunnlag for kommunens overordnede folkehelsearbeid.

Sosial ulikhet i helse

Selv om folkehelsen generelt har forbedret seg de siste tiårene, har forskjellene blant ulike grupper i befolkningen blitt vesentlig større.

Sosioøkonomisk status har stor påvirkning på helsen, og sosial ulikhet i helse er fremdeles et folkehelseproblem i Norge og også i Sarpsborg.
Det er blant annet sammenhenger mellom hvor lang utdanning og hvilket yrke man har, og helseproblemer. Vi ser også at de som står utenfor arbeidslivet har større risiko både for fysisk og psykisk sykdom.

Forebygging

Forebyggende arbeid er utvikling av tiltak som kan føre til en reduksjon i sykdommer, skade, sosiale problemer, dødelighet og risikofaktorer.

Det er både bedre og billigere å forebygge enn å behandle skader og sykdom. Innenfor flere områder i Sarpsborg kommune fokuserer vi på omdreining fra reparasjon til forebygging. 

Satsingsområdene for lokalt folkehelsearbeid

Barn og unge

Sarpsborg kommune jobber med å styrke det helhetlige forebyggende arbeidet overfor barn og unge. Måleter å sikre rett innsats til rett tid. Barn og unge er og skal være en prioritering. Vi skal identifisere behov hos utsatte barn og unge tidligst mulig, gi relevante tjenester og samarbeide mer effektivt om helhetlig oppfølging.

Se mer informasjon om helsetjenester til barn og unge her

Fritidstilbud til barn og unge i Sarpsborg

Fysisk aktivitet

Voksne bør være i moderat aktivitet i minst 30 minutter hver dag og barn i minst 60 minutter hver dag. Fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd og livskvalitet for alle aldersgrupper. All bevegelse er positiv, og litt er bedre enn ingenting.

Hverdagsaktivitet som husarbeid, bruke trappa og aktiv transport og er også viktig i denne sammenheng.

Sarpsborg kommune ønsker å legge til rette for fysisk aktivitet. Derfor har kommunen utarbeidet en egen kommunedelplan for fysisk aktivitet - PDF.  Arbeidet med ny kommundedelplan for idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet pågår, og forventes ferdigstilt i 2025.

Målsetningene er:

  • Innbyggerne i Sarpsborg skal ha mulighet til å delta i idrett og treningsaktiviteter ut ifra egne ønsker og forutsetninger
  • innbyggerne i Sarpsborg skal ha tilgang til områder for rekreasjon og opplevelser i nærmiljøet sitt, og enkel tilgang til skog og mark
  • innbyggerne i Sarpsborg skal ha mulighet til å være i fysisk aktivitet så ofte som mulig. Er du mellom 18 og 67 år og er langtidssykemeldt eller i en trygdesituasjon, kan Aktiv på dagtid være et flott aktivitetstilbud til deg. Se mer om Aktiv på dagtid her
Kosthold

Et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker er viktig for alle. I Sarpsborg kommune er barn, unge og eldre en særlig viktig målgruppe. Sarpsborg bystyre har vedtatt at barn skal ha fullverdig kost når de er i barnehagen. I løpet av barnehagedagen skal barna ha tre måltider. Det betyr at de har med seg matpakke til frokost, får brødmat eller en enkel varm rett til lunsj, samt frukt, yoghurt eller knekkebrød senere på dagen. Miljørettet helsevern som fører tilsyn med at barnehager og skoler, påser at de følger opp.

Psykisk helse og rus

Psykiske helseutfordringer forekommer i alle aldersgrupper og i alle deler av befolkningen. De fleste klarer å håndtere situasjonen ved egen innsats og med støtte fra familie og nettverk. Andre har behov for hjelp fra helsetjenesten.

Her finner du informasjon om hvor det er hjelp å få dersom du eller noen du kjenner sliter psykisk eller har rusutfordringer: Sarpsborg kommune - Psykisk helse

Psykisk helse handler om livskvalitet, om det som gir livet verdi og mening. En viktig del av å forebygge psykisk uhelse er å fremme mestring, sosial støtte og å sørge for at flest mulig gis mulighet til å delta i aktiviteter i nærmiljøet og i frivillig arbeid. Nok søvn, mosjon og et sunt kosthold er viktig for å forebygge psykiske plager.

Hvert år markerer Sarpsborg Verdensdagen for psykisk helse som har som formål å skape åpenhet og gi kunnskap om psykisk helse. 

Sarpsborg kommune samarbeider med enkeltpersoner og miljøer i det rusforebyggende arbeidet. Sarpsborg er en «AV-OG-TIL»- kommune. Det betyr at kommunen har inngått en forpliktende avtale om å skape en bevissthet i befolkningen om at det av og til ikke passer å bruke alkohol. 

Nærmiljøtiltak og frivillighet

Det skal være enkelt å være frivillig i Sarpsborg.
Et levende lokalsamfunn skapes ikke av kommunen alene, men i samarbeid med frivillige, lag, foreninger, ildsjeler og næringslivet.

Visjonen for frivillighetspolitikken er at det skal være enkelt å være frivillig i Sarpsborg. 

 Lokal fritidserklæring ble vedtatt i bystyret i oktober 2024. Frivillige organisasjoner, lag, foreninger og andre aktører som er involvert i fritidsaktiviteter, oppfordres til å tilslutte seg erklæringen.

Les mer om lokal fritidserklæring Sarpsborg

Arealplanlegging og samfunnsutvikling

Vi vil at Sarpsborg skal være det gode hjemstedet, ha jobbene for framtiden, og tilby gode opplevelser for livet. Det skal være plass til å vokse, og en plass for alle. Den nylig vedtatte aralplanen til Sarpsborg kommune 2024-2036, skal blant annet bidra til attraktive boligområder og levende, helsefremmende bomiljøer. Vi skal planlegge nærmiljø og områder med tanke på å fremme god folkehelse og gode levekår. Alle barn og unge som vokser opp i Sarpsborg skal ha mulighet til å realisere sitt personlige, sosiale og faglige potensial.

CRPD

CRPD står for "Convention on the Rights of Perons with Disabilities. Konvensjonen er en menneskerettighetstraktat som har som hovedmål å sikre at personer med funksjonshindringer får oppfylt sine menneskerettigheter. Konvensjonene skal bidra til å motvirke diskriminering på grunn av funksjonsnedsettelse.

Sarpsborg kommune skal sikre at CRPD ivaretas av alle kommunens områder. Det er utarbeidet ulike tiltak for å bevisstgjøre og gi opplæring i CRPD til både kommunens medarbeidere og innbyggere. 

Bystyret har gått enstemmig inn for at planen for ivaretakelse av CRPD i kommunen. Se mer: Ivaretakelse av CRPD 

Folkehelseoversikt

Kommune skal etter lov ha løpende oversikt over befolkningens helse, hvilke faktorer som påvirker helsetilstanden og hvordan denne fordeles. Siden 2012 har Folkehelseinstituttet (FHI) utgitt en folkehelseprofil for hver av landets kommuner og fylkeskommuner. 

Se folkehelseprofil for Sarpsborg: Hent folkehelseprofil eller oppvekstprofil - FHI

Mange sykdommer og skader kan forebygges. Starten på forebyggingsarbeidet er å vite hvilke utfordringer og hvilke ressurser vi har. Derfor har vi et behov for kunnskap i form av statistikk og innbyggerundersøkelser. Den kunnskapen er grunnlaget for planarbeidet i kommunen generelt, og for folkehelsearbeidet spesielt. Både samfunnsplanlegging og arealplanlegging må bygge på et oppdatert og godt kunnskapsgrunnlag for å kunne drøfte strategi, interesser, verdier og gode løsninger.

Til planstrategien 2024-2027 ble det sist oppdatert kunnskapsgrunnlag for Sarpsborg kommune utarbeidet: 

 

Spørsmål om folkehelsearbeid?

Ta kontakt med:

Ann-Magritt Holøs, folkehelsekoordinator/rådgiver i virksomhet plan og samfunnsutvikling på epost ann-magritt.holos@sarpsborg.com