PPT - pedagogisk psykologisk tjeneste
Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) er kommunens rådgivende og sakkyndige instans i spørsmål som omhandler barn, ungdom og voksne med behov for spesialpedagogisk hjelp/spesialundervisning i barnehage, skole og voksenopplæring.
PPT utreder enkeltbarns behov og gir råd og veiledning til foreldre, barnehage, skole og andre samarbeidspartnere. PPT bidrar med kompetanseheving i barnehage og skole gjennom kurs og nettverk/veiledning til de ansatte.
Fagpersonene i PPT har fagbakgrunn som pedagogisk-psykologisk rådgiver, logoped og spesialpedagog. Alle ansatte i PPT har taushetsplikt.
Kontaktopplysninger
Sentralbord:
Tlf. 69 11 63 94
Virksomhetsleder
Anette Fjeld
Tlf. 69 11 63 94 / 932 10 373
Adresse: Markveien 1
Postadresse: Postboks 237, 1702 Sarpsborg
Hvem kan søke hjelp fra PPT?
Barn under opplæringspliktig alder / førskolebarn:
PPT skal bistå barn med særlige behov i barnehage eller hjemme.
Barnets vansker kan være knyttet opp mot språk og kommunikasjon, forsinket utvikling og sosiale vansker.
Elever og voksne:
PPT er i utgangspunktet en skoletilknyttet tjeneste. PPT skal bistå elever i grunnskolen og voksne med særlige opplæringsbehov i kommunen. Elevenes vansker kan være knyttet opp mot faglige, sosiale eller andre vansker som påvirker opplæringen.
Hvis foresatte er bekymret for eget barns utvikling/opplæring anbefaler vi at foresatte først tar kontakt med barnehagen eller skolen. Personalet der kan hjelpe deg å vurdere om barnet/eleven bør henvises til PPT. Foresatte kan også ta direkte kontakt med PPT.
Slik arbeider PPT
PPTs arbeidsoppgaver er hjemlet i Opplæringslovens § 5. PP-tjenesten skal hjelpe skolen i arbeidet med kompetanseutvikling og organisasjonsutvikling for å legge opplæringen bedre til rette for elever med særlige behov. PPT skal utarbeide sakkyndig vurdering ved behov for spesialpedgogisk hjelp/spesialundervisning.
Systemarbeid:
Barnehager og skoler kan bestille bistand til organisasjons/kompetanseutvikling/veiledning til grupper.
Individarbeid:
Arbeidsmåten kan deles i tre hoveddeler:
Utredning: Gjennom samtale/intervju, observasjon og testing får PPT et godt grunnlag for å vurdere den enkeltes forutsetninger og behov. Kartleggingen kan foregå i barnehagen, skolen, voksenopplæringen eller i lokalene til PPT.
Sakkyndig vurdering: Denne består av en oppsummering av utredningen og en tilråding om behov/ikke behov for spesialpedagogisk hjelp/spesialundervisning.
Oppfølging: PPT kan gi oppfølging i form av råd, veiledning til foresatte, ansatte i barnehager og skoler, og voksenopplæringen. PPT kan gi støttesamtaler til den enkelte elev og vurdere eventuelt behov for viderehenvisning.
Øvrige oppgaver: PPT utarbeider også sakkyndig tilråding:
- I forhold til utsatt/fremskutt skolestart etter henvisning fra enhet spesialpedagogiske tiltak.
- Fritak for opplæring.
- Inntak på særskilt grunnlag til videregående skole.
- Behov for logoped/audiopedagog
- Logopedhjelp til barn i førskolealder/elever i grunnskolen.
- Dette innebærer utredning og direkte trening rettet mot uttalevansker, samt kurs og veiledning