Kriminalitetsforebyggende arbeid
Her finner du informasjon om hvordan Sarpsborg kommune og Sarpsborg politistasjon samarbeider om forebygging av kriminalitet.
Hva er SLT?
SLT står for Samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak.
Det er slik Sarpsborg kommune og politiet jobber sammen om forebygging av kriminalitet blant ungdom og unge voksne. De følger SLT-modellen i dette arbeidet, og Sarpsborg ble godkjent SLT-kommune i 2001. SLT-modellen benyttes av rundt 200 norske kommuner.
Hvorfor?
Kriminalitetsforebyggende arbeid handler om å være i forkant av kriminalitet, og fremme trygge lokalmiljø og bedre oppvekstvilkår. SLT-modellen skal sikre bedre kommunikasjon på tvers av nivåer og tjenester i det kriminalitetsforebyggende arbeidet. For å forebygge og redusere kriminalitet blant ungdom og unge voksne i Sarpsborg kreves det at både kommune, fylkeskommune, stat, næringsliv og frivillige involveres. SLT handler om å samordne de gode kreftene i Sarpsborg.
Hvordan gjør vi det?
Politiet i Sarpsborg og kommunen er hovedaktører i SLT-modellen. SLT–modellen skal fange opp bekymringsfulle trender, innhente kunnskap, samordne tiltak og ressurser på tvers av etater, for å koordinere innsats som forebygger ungdomskriminalitet og bidrar til trygge oppvekstvilkår. Arbeid igangsettes gjennom Politirådet, SLT-arbeidsutvalget og utøvende nivå.
Politirådet som styringsgruppe for SLT-modellen
Politirådet i Sarpsborg er styringsgruppe for SLT-modellen ledet av ordfører. Kommunen og politiledelsen har en egen samarbeidsavtale med satsingsområder. Alle saker som er strategisk viktige for samspillet mellom kommune og politi tas opp i politirådet. Politirådet er samarbeidsmøte på strategisk nivå, og har ikke individsaker. Politirådet møtes 3-4 ganger i året.
Disse er i politirådet:
Politi, kommuneledelsen og SLT-koordinator.
SLT – arbeidsutvalg
Den praktiske koordineringen av SLT, ledes av arbeidsutvalget. Det skal innhentes kunnskap, deles status og utfordringer, systematisere og koordinere tiltak, prioritere, starte nye tiltak og evaluere. Gruppens deltagere kan fatte beslutninger og sette inn ressurser. De møtes hver andre måned.
Disse er i SLT- arbeidsutvalget:
Virksomhetsledere innen forebyggende tjenester, helse, oppvekst, barnevern, kultur, rus og psykisk helse, NAV, teknisk, Konfliktrådet, samhandlingsteam, aktivitetskoordinator, representanter fra fylkeskommunen innen oppvekst, og politiet. Leder: Assisterende direktør oppvekst. Fagansvarlig: SLT-koordinator.
Kommunedirektøren har valgt at både kommuneområdene oppvekst og helse har ansvar for SLT. Det er SLT-koordinator som er kontaktperson i nasjonale og internasjonale nettverk nettverk innen forebygging av kriminalitet.
SLT - Utøvende nivå
Dette nivået i SLT-modellen står for det direkte rus- og kriminalitetsforebyggende arbeidet. Det skjer gjennom våre tjenester og samarbeidspartnere, tiltak, samarbeidsfora, prosjekter og handlingsprogram. SLT-koordinator har fagansvar og deltar på alle de tre nivåene, tar initiativ til samarbeid og sørger for at hver enkelt tar sin del av ansvaret for den kriminalitetsforebyggende innsatsen i lokalsamfunnet.
SLT-nettverket
SLT-nettverket er et samarbeidsnettverk på det utøvende nivå i Sarpsborg.
Representanter fra videregående skoler, privatskoler, ungdomsskolene, rustjeneste, barnevern, konfliktrådet, politiet, forebyggende tjenester, NAV, kultur, rådgiver mangfold og inkludering, ungdommens bystyre rådgiver og rådgiver mangfold og inkludering, minoritetsrådgivere, aktivitetskoordinator, samhandlingsteam og utvalgte frivillige organisasjoner som kommunen har samarbeidsavtaler med: Idrettsrådet, Kirkens bymisjon, Dialogforum Østfold og Røde Kors fellesverket. Møtes hver andre måned. Ledes av SLT-koordinator.
SLT-koordinator er pådriver i SLT-modellen på alle nivåer. SLT-modellen handler om å legge til rette for samarbeid mellom alle aktører som er involvert i det lokale kriminalitetsforebyggende arbeidet.
SLT fagdager
SLT-modellen gjennomfører årlig fagdag innen kriminalitetsforebygging for alle representantene i modellen for å styrke felles kunnskap, ansvar og samhandling om kriminalitetsforebygging og gode oppvekstsvilkår.
Målgruppe
- Unge mellom 13 – 25 år, med vekt på unge som er utsatt for miljøer med rus og kriminalitet.
- SLT-modellen i Sarpsborg har utvidet målgruppe innen områdene forebygge hatkriminalitet og voldelig ekstremisme, trygt uteliv og bekjempelse av kriminelle MC-gjenger.
- Ansatte i politiet, fylkeskommunen og Sarpsborg kommune, samt andre aktører som arbeider med unge.
Innsatsområder
- Fakta og viten om unges oppvekstmiljø
- Trygge inkluderende miljø for unge
- Metodisk forebygging mot utsatte målgrupper
- Forebygging av konflikter og vold i nære relasjoner
- Tett oppfølging av unge lovbrytere, og unge som er utsatt for kriminalitet
- Forebygging, beredskap og oppfølging av hatkriminalitet og voldelig ekstremisme
Kontaktperson
SLT-koordinator Tone S Faale.
Dokumenter
Samarbeidsavtale mellom Øst politidistrikt og Sarpsborg kommune (PDF)