Vindkraft
Her finner du informasjon om vindkraftprosjekter i Sarpsborg kommune, og hvordan kommunen behandler disse.
Energiutredningen ble behandlet i bystyret i desember 2024. Denne viser at det er behov for mer fornybar kraft i regionen. Utbedring av vannkraft og energieffektivisering er ikke tilstrekkelig for å dekke forventet behov, det må også satses på andre former for energiproduksjon.
- Hovedrapport for energiutredningen her - pdf
- Delrapport for energiutredningen - pdf
- Metoderapport for energiutredningen - pdf
Hvor kan det bygges vindkraft i Sarpsborg?
Områder for vindkraft er ikke vurdert eller innarbeidet i kommuneplanens arealdel (2024-2036). Områder som er aktuelle for vindkraft, må derfor utredes grundig gjennom utarbeidelse av en områdereguleringsplan. Da vil en rekke temaer bli konsekvensutredet og gi en bredere forståelse av både positive og negative sider. I planprosessen er det flere muligheter for medvirkning og involvering underveis.
Vindkraftprosjekter i Sarpsborg:
Rudskogen vindkraftanlegg
Forslagsstiller: Vindr AS
Hvor: På Sarpsborg kommune sin side av Rudskogen.
Størrelse: Det er foreløpig foreslått 3 turbiner
Total effekt: 22 MW. Forventet årlig produksjon: 75 GWh
Konsesjon: Ikke startet konsesjonsprosess hos NVE
Områderegulering: Det er sendt inn planinitiativ til kommunen, mottatt 10.04.2024.
Se alle dokumentene i saken om Rudskogen vindkraftanlegg.
Buer Rønneld sol- og vindkraftanlegg
Forslagsstiller: Zephyr AS
Hvor: I området rundt Buer/Rønneld i Skjeberg
Størrelse: Det er foreløpig foreslått 13 turbiner
Total effekt: Ca. 94 MW. Forventet årlig produksjon: 300 GWh. I tillegg er det prosjektert et solkraftverk på 100 MW med en årsproduksjon på rundt 110 GWh.
Konsesjon: Ikke startet konsesjonsprosess hos NVE.
Områderegulering: Det er sendt inn planinitiativ til kommunen, mottatt 15.07.2024.
Se alle dokumentene i saken om Buer Rønneld sol-og vindkraftanlegg
Les mer om prosjektet på Zephyr sine sider
Syverstad vindkraftanlegg
Forslagsstiller: Zephyr AS
Hvor: Ved Syverstad, øst for Høysand.
Størrelse: Det er foreløpig foreslått 8 turbiner
Total effekt: Ca. 48 MW og forventet årlig produksjon på 140 GWh
Konsesjon: Ikke startet konsesjonsprosess hos NVE.
Områderegulering: Det er sendt inn planinitiativ til kommunen, mottatt 15.07.2024.
Hvordan er prosessen i vindkraftsaker?
De som ønsker å bygge ut vindkraftprosjekter må utarbeide en områdereguleringsplan. Planen blir behandlet politisk en rekke ganger, før den eventuelt blir endelig vedtatt i bystyret:
- Det starter med at en utbygger leverer et planinitiativ til kommunen som beskriver planene og ønskene for området. Ettersom det ikke er avklart i Kommuneplanens arealdel 2024-2036 hvor slike anlegg kan etableres, vil planinitiativet behandles som en politisk sak. Denne saken blir behandlet i hovedutvalg for plan, miljø og teknikk, formannskapet og bystyret, som tar stilling til om videre arbeid med planen skal settes i gang.
- Hvis bystyret sier ja til planinitiativet, skal det varsles oppstart på kommunens nettside og i en avis. Ved varsel om oppstart er det anledning for innbyggere og andre interesserte til å komme med innspill til prosjektet.
- Deretter utarbeides det et planprogram. Dette beskriver hvordan arbeidet med å utarbeide en ny områdereguleringsplan skal foregå, og hvilke temaer som skal utredes. Planprogrammet skal til politisk behandling i hovedutvalg for plan, miljø og teknikk og formannskapet, som tar stilling til om planprogrammet skal legges ut på høring. I høringen kan innbyggere og andre interesserte komme med innspill til planprogrammet. Etter høringsperioden blir planprogrammet bearbeidet før det skal til ny politisk behandling i hovedutvalg for plan, miljø og teknikk og formannskapet, som vedtar planprogrammet og arbeidet med planen kan fortsette.
- Deretter begynner arbeidet med selve områdereguleringsplanen. Da skal det utarbeides et planforslag med kart og bestemmelser, men på et overordnet nivå. Planen skal fastsette området for selve vindkraftanlegget, samt adkomstveier og eventuelle hensynssoner. Planen innebærer ikke internveier, plassering av turbiner eller øvrige detaljer. Når planforslaget er klart, legges det fram til politisk behandling. Først til hovedutvalg for plan, miljø og teknikk og formannskap, før politikerne i bystyret skal bestemme om de ønsker at det skal legges ut på høring og offentlig ettersyn. Høring av planen blir kunngjort i en avis og den blir lagt ut på kommunens nettside (høringsperioden er minimum 6 uker), der innbyggere og andre interesserte kan komme med innspill og merknader.
- Etter høringsperioden blir planforslaget gjennomgått på nytt, og endringer som er foreslått i høringen, kan bli tatt inn i planen. Så skal planen til sluttbehandling. Det er nå den skal endelig vedtas av politikerne. Den skal da til behandling i hovedutvalg for plan, miljø og teknikk, formannskapet og til slutt i bystyret.
Se i politisk møtekalender når møtene er
Når en områdereguleringsplan er vedtatt og godkjent, skal Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE) vurdere om de vil gi konsesjon til anlegget. Om konsesjon blir gitt, så skal også NVE godkjenne en detaljeringsplan. Det er ikke slik at en godkjent områderegulering er en garanti for at NVE gir konsesjon til anlegget.
Relevante planer
- Kommuneplanens arealdel
- Kommunedelplan for klima og energi - pdf
- Kommunedelplan for naturmangfold
- Overordnet energiutredning
- Nasjonal ramme for vindkraft
- Regional plan vindkraft for Østfold
- Fylkesplan for Østfold - pdf
- Handlingsprogram for næringsutvikling 2023-2033 -pdf
- Planlegging og konsesjonsbehandling av vindkraftanlegg på land