Slik vedlikeholder vi vinterveiene
Sarpsborg kommune har ansvaret for brøyting og strøing av kommunale veier i Sarpsborg. Vi er avhengig av et godt samarbeid med innbyggerne for å ha så godt vinterføre som mulig.
Driftsmeldinger og mulighet å melde feil
Har det snødd, eller mangler det brøyting eller strøsand i ei kasse?
- Du finner oppdaterte driftsmeldinger ved å klikke her.
(Du finner driftsmeldingene enkelt under Feilmeldingen - Park, vei, vann). - Husk at du også selv har muligheten til å melde inn mangler og feil, via Feilmeldingen.
Dette skal vi gjøre - og dette må du gjøre
Bystyret har bestemt at brøyting av kommunale veier som utgangspunkt starter når snøhøyden måles til 8 centimeter. Kommunen brøyter ikke lenger private veier.
Les også: Brøyting av private veier.
Trafikanter må regne med dårligere føreforhold vinterstid enn ellers i året. Kommunen skal brøyte, strø og vedlikeholde 325 kilometer veier, 53 kilometer gang- og sykkelveier og 6 kilometer sykkelfelt.
Det er et krevende arbeid. Alle må ha forståelse for at det ikke er optimale føreforhold overalt til enhver tid.
Dette kan du forvente av Sarpsborg kommune
- Brøyting av kommunale veier starter normalt ved en snømengde på 8 centimeter. Arbeidet utføres av innleide entreprenører og kommunens egne mannskaper.
- Vi brøyter hovedveier og andre mye trafikkerte veier først for å sikre god trafikkflyt. Deretter brøyter vi mindre trafikkerte veier, gang- og sykkelveier.
- Ved glatte veier begynner vi å salte og strø sand så tidlig som mulig. Bratte bakker, gang- og sykkelveier og fortauer blir prioritert først.
- Vi ønsker å brøyte og rydde snø slik at det er til minst mulig ulempe for innbyggere og trafikanter.
- Vi vil alltid prøve å unngå å brøyte snø inn på private eiendommer, men vi må prioritere trafikksikkerhet og framkommelighet. Det er dessverre ikke alltid mulig å unngå å legge igjen en brøytekant ved innkjørsler til eiendommer, og innbyggere må her selv rydde unna snøen.
- Sarpsborg kommune brøyter ikke private veier.
- Strøing for ferdsel til fots ved kommunale bygg/skoleplasser og lignende, blir gjort for gangsone i korteste ferdselsretning – ikke over hele områder.
Dette forventer vi av trafikanter og innbyggere
- Ikke parkerer kjøretøy eller plasserer utstyr slik at det er til hinder for brøytingen.
- Du må rydde fortau for is og snø, og strø fortauet utenfor egen eiendom. I henhold til Sarpsborg kommunes politivedtekter er det en plikt alle huseiere har.
- Du kan ikke skuffe snø fra egen gårdsplass ut på kommunal vei.
- Pass på at det ikke er fare for takras eller fallende istapper fra dine bygninger.
- Husk å skuffe vekk snø mellom offentlig vei og avfallsbeholderne på din eiendom. Renovatørene skal ha lett tilgang til beholderen på tømmedag, og beholderen skal stå med håndtaket ut mot veien.
- Næringsdrivende/butikkeiere i gågata har ansvar for sitt tildelte areal (såkalt møbleringssone) utenfor eget bygg. Dette arealet går fra vegg og 3,8 – 4 meter ut mot senter av gågata. Området skal ryddes for snø/is og strøs, i likhet med eget fortau. (Kommunen har ansvaret for midten av gågata).
Sjekk om din vei er kommunens ansvar
Det er ikke alle veier som brøytes av kommunen. Mens vi brøyter våre kommunale veier, bør innbyggere også vite at:
- Fylkeskommunen har ansvar for å brøyte, salte og strø på fylkesveier.
- Statens vegvesen har ansvaret for europa- og riksveier.
- Melding om forhold på disse veiene gir du til Vegtrafikksentralen på tlf. 175.
- Privat vei? Les mer her: Brøyting av private veier.
KART:
På www.sarpsborg.com/kommunekart finner du dette kartet i stort format.
Du kan søke på gatenavn om du ønsker det.
I kartet er det ulike farger som viser ansvar.
- Gul markering er kommunale veier
- Blått er fortau, gang-/sykkelveier
- Lilla er øvrige veier hvor kommunen har brøyting
- Grønt er parkeringsplasser og liknende
- Svart er private veier som tidligere har blitt brøytet, men som ikke lenger vil håndteres av kommunen
Veier uten fargekode er heller ikke kommunens ansvar. Dette kan for eksempel være private veier hvor det ikke har vært brøyteavtale med kommunen, eller det kan være fylkesveier eller riksveier som andre har ansvar for.
Private veier brøytes ikke
Sarpsborg kommune har ikke ansvar for private veier, og innbyggere med bolig eller fritidsbolig med adkomst fra privat vei, må selv organisere vedlikehold av denne veien.
Er du usikker? Bruk kartet over for å finne ut om du bor i en privat vei. Du finner mye god informasjon på www.sarpsborg.com/broytprivat
Kontaktinformasjon om brøyting og strøing
Her finner du kontaktinformasjon vedrørende brøyting og strøing:
- Varsling om forhold rundt brøyting og strøing kan enkelt gjøres i FEILMELDINGEN.
Når du bruker denne tjenesten kommer nødvendig informasjon direkte til rett instans. Meldingene vil bli betjent første ordinære arbeidsdag. Merk at det ikke er nødvendig å melde fra om manglende brøyting kort tid etter at det har snødd. Brøytebilene våre har lange roder, og vil ikke klare å være overalt til enhver tid. - Ved akutte situasjoner må telefon benyttes: Tlf. 69 10 80 00.
(Automatisk svar på kveldstid og i helger, tast 4 for å komme til vakt.) - Henvendelser om riks- og fylkesveier må rettes til Statens vegvesen.
Tlf: 175.
Lurer du på noe? Ta kontakt med servicetorget, tlf: 69 10 80 00.
Strøsand
Kommunale sandkasser ved bratte bakker
Kommunen har flere steder i kommunen plasser ut grønne sandkasser med strøsand, hvor innbyggere kan strø sand i bakken på stedet der det er behov.
Sanden i disse kassene skal brukes på stedet og ikke til privat bruk. Kommunen fyller ikke sandkasser i private veier.
Ved spesielle føreforhold vil kommunen legge ut sandhaug ved Torsbekkveien 10 hvor innbyggere kan hente sand i en bøtte eller to til privat bruk. Det er ikke tillatt å fylle tilhengere og lignende.
Kommunen selger ikke strøsand til private sandkasser.
Her kan du hente gratis strøsand
Når vinteren krever det vil kommunen legge til rette for at innbyggere kan hente gratis strøsand utenfor porten til Kommunalteknikk i Torsbekkveien 10 i sentrum.
Strøsanden er til privat bruk, og det skal ikke fylles mer enn maks en bøtte eller to. Det er ikke tillatt å fylle tilhengere og lignende.
Merk at det er strengt forbudt for innbyggere å hente sand fra andre steder enn utenfor porten til Torsbekkveien 10.
Vi understreker også at sandhauger ved Tunevannet og lignende tilhører våre entreprenører, og skal ikke brukes av privatpersoner!