Brannforebygger/feier
Avdelingen består av avdelingsleder og har per 1. januar 1 rådgiver og 6 brannforebyggere.
I 2020 ble yrkestittelen "feier" endret til brannforebygger.
Det nye navnet beskriver mye bedre hva arbeidet går ut på. I dag gjør brannforebyggeren mye mer enn å feie skorsteiner. En brannforebygger kommer på tilsyn og treffer huseier, snakker om generell brannsikkerhet, og feier selvfølgelig skorsteinen om det er behov, såkalt behovsprøvd feiing.
Kontaktopplysninger
Besøksadresse:
Mikael Lunds gate 3, 1707 Sarpsborg
e-post: feievesen@sarpsborg.com
Kontakt oss:
Har du fått varsel fra oss, og ønsker å følge opp dette? Send gjerne en SMS til nummeret som står oppført i meldingen du mottar, så tar vi kontakt. Vi klarer dessverre ikke å besvare alle anrop, og ber derfor om at dere sender SMS.
Feiervesenet
Feiervesenet i Sarspborg er heldigitale. Varsel om feiing og tilsyn sendes deg på SMS.
Er du ikke registrert med telefonnummer i kontakt- og reservasjonsregisteret vil du få brev via SvarUt.
Registrer deg gjerne via www.norge.no/nb/digital-borger/oppdater-kontaktinformasjon slik at du er sikret viktige påminnelser fra stat og kommune.
All kommunikasjon foregår via vårt fagsystem og "MinSide" her på kommunens nettsider. https://minside.sarpsborg.com - her finner du også oversikt over når du kan forvente neste besøk, avviksmeldinger og historikk.
Våre arbeidsoppgaver er:
- Tilsyn med at fyringsanlegg for oppvarming av rom og bygninger er intakt, fungerer som forutsatt og ikke forårsaker brann eller annen skade.
- Feiing av røykkanaler i fyringsanlegg for oppvarming av rom og bygninger.
- Kontroll av fyringsanlegg etter brann eller eksplosjon i eller i tilknytning til anlegget
- Motivasjons- og informasjonstiltak om brannfaren ved fyring, om riktig fyring og om opptreden ved brann i fyringsanlegg.
Hvordan jobber vi?
Tilsyn av boliger og fyringsanlegg er viktig for å hindre at branner oppstår. Og ikke minst forhindre at liv skulle gå tapt om en brann skulle oppstå. Feiing utfører vi der vi har vurdert fyringsanlegget på tilsynet og ser behov for det.
Innbyggere i Sarpsborg får besøk av brannforebyggeren basert på en risikovurdering. I tilsynsbesøket kartlegger vi risiko basert på en mengde faktorer. Eksempelvis: type ildsted, type skorstein, sotmengde, type sot, fyringsmønster, alder på person osv når vi utfører tilsyn. Utfra disse faktorene setter vi også en frekvens for feiing. Der det er hensiktsmessig med en snarlig feiing så lager vi en ny avtale for dette fortløpende i etterkant.
Vi gjennomfører også tilsyn og feiing av fritidsboliger på sommeren. Her legger vi samme vurderinger til grunn i risikovurderingen. Det er forventet en litt sjeldnere hyppighet på disse, da vi stort sett har sommerhytter i Sarpsborg.
Tilsyn
Tilsyn varsles på sms minimum 1 uke i forveien. Og vi sender en påminnelse. Det er viktig at en person som er godt kjent i boligen er tilstede på tilsynet. Vi trenger tilgang til hele fyringsanlegget fra bunn og til toppen av skorstein. Utføres feiing fra tak, trenger vi også tilgang til taket på ett tilsyn. Vi varsler tilsyn innenfor en tidsramme på 4 timer, men man kan få eksakt tidspunkt om ønskelig. Eventuelt en annen dag, om dagen ikke passer. Send gjerne en sms til nummeret som står oppført, så kontakter vi dere og avtaler en ny passende tid. Tilsynet tar ca 30 minutter pr bolig/leilighet. Dersom tiden på varselet ikke passer, kan ny time bestilles innen 1 måned vederlagsfritt. Dersom tilsyn ønskes utenom oppsatt rute, faktureres huseier i tillegg til kommunalt gebyr.
Dette kontrolleres/ber vi om på tilsyn:
- Tilstand på skorstein og ildsted.
- Sjekk av røykvarslere. Både alder og plassering. Minimumskravet står beskrevet i Forskrift om brannforebygging §7
- Sjekk av slokkeutstyr (manometeret, slangen, sikring og plombering) Vi informerer gjerne om bruk og metoder. Kontroll av utstyr utføres av eksternt firma og ikke feierne.
- Rømningsveier.
- Finn frem dokumentasjon på ildsted/fyringsanlegg. Fikk du avvik sist vi var på feiing og tilsyn, ber vi deg dokumentere at manglene er utbedret.
Feiing
Feiing varsles på sms. Du vil få et anslag under tilsynet om når feiing skal gjennomføres.
Feiing omfatter feiing av skorstein, kanaler og røykrør samt uttak av sot. Dersom sot skal fjernes må eier eller representant for eier være til stede. Om ikke feieren kommer inn, og ikke får gjort denne delen av sitt arbeid er eier selv ansvarlig for å fjerne soten. Dersom ingen er hjemme ved feiing må eier på forhånd ha bekreftet at det er klargjort for feiing. Brannforebyggeren skal legge igjen en beskjed om eventuelt hvorfor ikke arbeidet kunne utføres.
Dersom tiden på varselet ikke passer, kan ny time bestilles innen 1 måned vederlagsfritt.
Dersom feiing ønskes utenom oppsatt rute, faktureres huseier i tillegg til kommunalt gebyr.
Skorstein
Skorstein er en del av fyringsanlegget og en viktig bygningsteknisk installasjon i bygget. Skorstein er den vertikale delen av røykanalen. Skorsteinen har til oppgave å transportere røykgasser fra fyringsanleggets røykkanal til fri luft, herunder røykrør, anbringer og skorstein.
Det er eiers ansvar å sørge for at skorstein og øvrig fyringsanlegg er intakt og virker som forutsatt. Blir det oppdaget feil eller mangler som åpenbart kan øke risikoen for brann må fyringsanlegget ikke brukes. (Lovdata)
Ved oppføring av eller endringer på den delen av skorsteinen som er under taket, må du søke byggesaksavdelingen i Sarpsborg kommune.
Ildsted
Ildsted er en del av fyringsanlegget. Ildsted er ovner for vedfyring, flytende eller gassformig brensel, samt peiser og peisovner for lokal oppvarming. Ved montering/endring av ildsteder, skal kontrollerklæringsskjema fylles ut, signeres og sendes Sarpsborg brannvesen.
Om du skal installere nytt ildsted eller foreta andre vesentlige endringer ved fyringsanlegget (for eksempel fjerne ildsted) må du melde ifra til kommunen.
Dette kan du selv gjøre
Brannslukningsutstyr:
- Alle boliger og fritidsboliger skal ha minst ett brannslukningsapparat eller brannslange, og bør ha det i hver etasje.
- Vend brannslukningsapparatet minst hver tredje måned for å kontrollere det. Se til at viseren på apparatet står på grønt.
- Hvert femte år skal brannslukningsapparatet kontrolleres (utføres av eksternt firma og ikke via kommunen).
- Hvert tiende år skal apparatet på service (utføres av eksternt firma og ikke via kommunen).
Røykvarslere:
- Boliger skal ha minst en røykvarsler i hver etasje og alle oppholdsrom, den må høres i alle soverom.
- Bytt batteri minst en gang i året.
- Test varsleren en gang i mnd.
Boliger som er bygd etter 2010 skal ha seriekoblede røykvarslere som er montert i alle oppholdsrom og koblet på via strømnettet med batteribackup.
Rømningsveier
- Kontroller at de er ryddige.
- Sjekk at rømningsstige fungerer.
- Hold en liten øvelse med familien. (Bestem en møteplass).
Fritidsbolig/eiendom
I Sarpsborg har vi cirka 2.500 hytter med fyringsanlegg. I 2018 startet vi opp jobben med å besøke disse. Jobben blir utført slik som vi utfører tradisjonell feiing og tilsyn. Vi kommer 2 på besøk så vi utfører begge jobbene samtidig. Dette for å spare både eier og feievesenet for unødig tid og flere avtaler.
Disse besøkene vil i all hovedsak bli utført på sommeren i ferietid. Og vi ser for oss en frekvens på cirka hvert 5-6 år da vi i all hovedsak har sommerhytter i Sarpsborg.
Varsel vil bli sendt cirka 1-2 uker i forkant. Med en påminnelse 1-2 dager før besøket.
Nyttige linker
Brannsikkerhet på mange språk. / Firesafety in many languages.
Riktig fyring.
Lov om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver (brann- og eksplosjonsvernloven).
Forskrift om brannforebygging.
Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (forskrift om utførelse av arbeid) Tredje del: Krav til arbeid med fysiske risikofaktorer. Kapittel 17. Arbeid i høyden.
Priser
Tilsyn/fyringsgebyr 2025
Pris for Tilsyn/fyringsgebyr: kr 533 (uten moms). Dette er en avgift som betales årlig.
Manglende klargjøring for feiing av pipeløp ved 2. oppmøte: kr 1390 (uten moms).
Blir du fakturert for feiing selv om du ikke lenger har et ildsted i bruk?
Du må dokumentere at dette er tilfelle, for å slippe fakturering.
Alle ildsteder må fjernes, eller du må plombere skorstein på toppen, slik at det er fysisk umulig å bruke ildstedet.
Det betyr at alle ildsteder må være frakoblet skorsteinen, selv om de ikke brukes. (Det gjelder også om du har en gammel ovn i kjelleren, som aldri har vært brukt.) Skorsteinen kan ha en plate eller helle liggende på toppen som "tetter utløpet i skorsteinen". Denne platen må sikres godt.
God dokumentasjon sendes til feievesen@sarpsborg.com, hvor det vil bli vurdert behovet for ytterligere informasjon og eventuell befaring av stedet.
Merk at midlertidig bruk som fritidseiendom, oppussing eller salg, ikke gir grunnlag for fritak dersom det står noe installert i skorsteinen.
Jobb?
Vil du jobbe som brannforebygger/feier?
Les mer på: Vil du jobbe i brannvesenet?