>Varmer opp til jubileumsstafett med besøkskontor

Varmer opp til jubileumsstafett med besøkskontor

Publisert: 26.03.2025 Av: Cecilie Sommer-Mathiesen

Jubileumsstafetten og Olavsdagene skal sette Sarpsborg på kartet i nasjonal sammenheng. Søndag førstkommende åpner et eget besøkskontor.

Sarpsborg kommune har inngått leieavtale for lokaler i 1. etasje til St. Marie gate 57 i 2025 og 2026. Line Kjølberg som har bakgrunn fra Pilegrimsleden og det siste året har vært vikar som rådgiver i Olavsdagene, har nylig fått jobben som prosjektleder for Jubileumsstafetten. Neste år er Sarpsborg vertsskap for jubileumsstafetten 2026 slekt og samfunn. Hvert år fram til nasjonaljubileet "Norge i 100 år" i 2030, er flere norske byer vertskap for stafetten.

Ser også: Forbereder nasjonaljubileets stafett

- Et åpent besøkskontor vil spille en viktig rolle. Vi ønsker å komme i tettere kontakt med innbyggerne, og være mer synlig. Vi trenger tilbakemeldinger og innspill, og bidra til interesse og engasjement rundt både jubileumsstafetten og Olavsdagene, sier Line Kjølberg. 

Tilbud til innbyggerne 

Et sentralt prinsipp i prosjektperioden for Olavsdagene er at jubileumsstafetten skal fungere som en drivkraft og motivator for aktivitet knyttet til jubileet, og nasjonaljubileet har som mål å bidra til varig positiv endring.

- Vi skal bidra til å bygge et positivt omdømme for Sarpsborg, samtidig som vi tør å snakke om det som er vanskelig, sier Kjølberg. Det er ikke tilfeldig at de ønsket å ha et besøkskontor i Østre bydel, hvor det allerede pågår områdesatsing.

Det har lenge vært et ønske for Olavsdagene å etablere et åpent besøkskontor.

- Det har det ikke vært anledning til, men takket være midler til jubileumsstafetten ble det mulig. Det tror vi er en satsning vi får igjen i andre enden, sier Antonsen, og peker på at her vil det være mulig å låne gratis møtelokaler.

Vil skape aktivitet

Noe av målet med besøkskontoret, er at det skal komme innbyggerne til nytte - og inspirere og bidra til mer aktivitet. Kontoret skal ikke bare fungere som kontor og informasjonspunkt for besøkende, men også en møteplass for de ulike aktørene som er involvert i jubileet. Men ikke bare de som allerede er engasjert i Olavsdagene, andre lag, foreninger og lokale aktører er også velkomne.

- Gjerne som bidrar med ting vi ikke får til selv. Det skal bli spennende å se hvilken effekt det har når mindre aktører får et sted hvor de kan treffe større etablerte aktører og muligheten til å være kreative sammen, sier Olavsdagenes leder Lars Erik Antonsen. Han håper mange, særlig mindre aktører, tar turen innom og vil benytte seg av besøkskontoret og ta utfodringen med å skape mer aktivitet. Forutsetningen for å låne lokaler, er at de på et vis er involvert eller ønsker å bidra i nasjonaljubileet eller Olavsdagene.

Søndag førstkommende, under den første kultursøndagen i Østre bydel, er det offisiell åpning av besøkskontoret. Det blir åpning ved varaordfører Andreas Brännström kl. 12.00, og servering av kaffe og kake.

- Da håper vi mange tar turen innom oss. Alle som vil bidra til Olavsdagene eller jubileumsstafetten er velkomne til å melde sin interesse, sier Kjølberg.

Besøkskontoret vil ha åpningstid tirsdag til torsdag kl. 10.00 til 14.00, men tiden kan bli justert etter respons og behov.