Samarbeider om å bekjempe motstandsdyktige bakterier
Sarpsborg kommune og smittevernavdelingen ved Sykehuset Østfold jobber sammen for å bli kvitt antibiotikaresistente gule stafylokokker (MRSA) ved Kurland sykehjem.
Gule stafylokokker er en bakterie som er ganske normal i samfunnet vårt, de fleste har den på huden eller i nesa. Bakteriene gir sjelden symptomer, men kan av og til gi infeksjoner i hud og sår. I enkelte tilfeller kan det utvikle seg til alvorlige infeksjoner hos personer med nedsatt immunforsvar. Meticillinresistente gule stafylokokker (MRSA) er en variant som er såkalt antibiotikaresistent, det vil si at den er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
I arbeidet med å bli kvitt den aktuelle MRSA-bakterien, samarbeider kommunen tett med smittevernavdelingen i Sykehuset Østfold og Folkehelseinstituttet (FHI). De har lang erfaring med smittesporing, og bistår både med faglige råd om tiltak, kartlegging og oppfølging.
- Det er helt avgjørende at vi samarbeider tett om både tiltak og oppfølging, for å unngå flere tilfeller fremover, sier Kirsti Skaug, direktør helse og velferd.
Flere tilfeller
Totalt har det blitt bekreftet 29 tilfeller av MRSA ved sykehjemmet fra 2023 til nå, fordelt på 10 ansatte og 19 pasienter ved ulike avdelinger. I forbindelse med funn er det gjennomført testing og oppfølging av både ansatte og pasienter. Det er syv avdelinger på Kurland med totalt 116 pasienter.
- Det er ikke uvanlig med funn av MRSA-bakterier i helseinstitusjoner. Status nå er at vi har funn av flere positive MRSA-prøver over en periode. Dette er en uønsket utvikling som vi tar på alvor, og vi er nødt til å ha andre tiltak. Dermed ønsker vi å gå grundig til verks, og jobbe sammen om tiltak og helhetlig innsats, forklarer kommuneoverlege Sapna Iqbal.
Mange skal testes
Ansatte og pasienter på sykehjemmet er orientert om situasjonen. Det sendes også ut informasjon til de pårørende. Besøk til pasienter vil skje som normalt.
Nå jobbes det aktivt med å få en god oversikt over omfang og status. Samtlige pasienter med langtidsplass og helsepersonell med pasientnært arbeid, skal screenes. Det vil si at de skal testes for å se om de er bærere av MRSA-bakterien.
- Det mener vi er viktig for å få en god kartlegging av situasjonen, og for å kunne begrense smittespredning videre, sier Skaug.
Dersom det blir oppdaget nye tilfeller, får pasienter nødvendig behandling og oppfølging på sykehjemmet. Medarbeidere som får påvist bakterien, må også gjennomgå behandling og unngå arbeid med pasienter i behandlingsperioden. Det kreves også oppfølgingstester før de kan gjenoppta normalt arbeid. Personer i samme husstand til de som får påvist MRSA må også testes og følges opp.
Laboratoriet til Sykehuset Østfold kan analysere 150 prøver i uka, og det innføres ekstra tiltak også på Kalnes. Pasienter og ansatte som kommer til innleggelse fra Kurland sykehjem vil bli testet for MRSA og isolert i påvente av svar. Ved polikliniske besøk vil pasientene håndteres som MRSA-positive. Medarbeidere som både jobber i sykehuset og Kurland sykehjem vil gå inn i et testløp med jevnlige MRSA-prøver.
- I løpet av de nærmeste ukene får vi en god oversikt over omfanget, og det bidrar til forhindring av videre smittespredning. På den måten håper vi å fjerne motstandsdyktige bakterier, sier Sapna Iqbal.