Få funn av motstandsdyktige bakterier
116 pasienter og 238 ansatte ved Kurland sykehjem har blitt testet for motstandsdyktige bakterier, og det ble kun påvist tre nye tilfeller som bærere av MRSA.
- Dette er et betryggende resultat, og det viser at vi nå har kontroll. Det er ingenting som tilsier at vi har en pågående smittespredning, sier kommuneoverlege Sapna Iqbal.
I januar gikk kommunen i tett samarbeid med smittevernavdelingen i Sykehuset Østfold og Folkehelseinstituttet for å bli kvitt antibiotikaresistente gule stafylokokker (MRSA).
Gule stafylokokker er en bakterie som er ganske normalt i samfunnet vårt, de fleste har den på huden eller i nesa. I de fleste tilfeller er den ufarlig, men bakteriene kan av og til gi infeksjoner i hud og hår - og for personer med nedsatt immunforsvar kan det i enkelte tilfeller utvikle seg til alvorlige infeksjoner.
Fordi det over tid var gjort funn av flere positive MRSA-prøver, ble det tatt tak for å kartlegge omfanget og situasjonen. Samtlige pasienter med langtidsplass og helsepersonell med pasientnært arbeid har blitt testet for å se om de er bærere av bakterien.
Ingen sammenheng
- I perioden februar til mars ble det kun påvist tre nye tilfeller av MRSA utover de man kjente til fra tidligere. De hadde ingen symptomer, men er bærere av bakteriene. Funnene anses som tilfeldige, og det vil si at de ikke viser noen sammenheng med tidligere påviste varianter.
Dette er i utgangspunktet en vanlig bakterie i samfunnet vårt, og som det ikke er uvanlig at dukker opp i helseinstitusjoner. Men fordi den for enkelte kan være alvorlig og er vanskelig å behandle, er det ikke en bakterie vi ønsker å ha i institusjoner.
- Derfor er det godt å vite at det nå ikke er noen tegn på at vi har en pågående smittespredning av MRSA internt i sykehjemmet, sier Iqbal.
Følges opp
De få som har fått påvist MRSA bærerskap har naturligvis blitt fulgt opp med behandling og følges opp med jevnlige kontroller i ett år.
- Det blir gjort en ny screening av enkelte avdelinger i august, men utover det er det ikke lenger behov for jevnlig testing av arbeidere som jobber på flere avdelinger. Det er heller ikke behov for ekstra oppfølging av pasienter mellom sykehuset og kommunehelsetjenesten. Vi fortsetter å ha fokus på basale smittevernrutiner. Utbruddshåndteringen har også gitt oss verdifull erfaring, og vi har også fått positive tilbakemeldinger fra FHI og sykehuset for håndtering av situasjonen, sier Sapna Iqbal.