Deltar i forskningsprosjekt om kvikkleire
Kommunen deler erfaringer, og legger fram problemstillinger og saker de selv har håndtert.
Saferclay er et forskningsprosjekt ledet av NGI (Norges Geotekniske Institutt) med mål om å utvikle metoder for å vurdere risikoen for kvikkleireskred. Prosjektet er finansiert gjennom Forskningsrådet, og det løper over 4 år med planlagt avslutning i 2028.
Mange områder med usikker grunn
Mesteparten av Sarpsborg er bygget på områder som historisk var havbunn. Over lang tid vaskes salt ut av leiren, og det fører til at mer leire blir kvikkleire – og dermed mer ustabil. Endringer i klimaet som har gitt mer nedbør de senere årene, øker risikoen for erosjon og dermed rasfare i slike områder.
Mer relevant for lokale forhold
Som en av tre kommuner bidrar Sarpsborg med verdifulle case-studier og praktiske erfaringer som kommer forskningsprosjektet til gode. Dette gir kommunen en mulighet til å være med på å forme forskningen og sikre at den er mer relevant for lokale forhold.
Kommunen vil få mer kunnskap om grunnforhold, som er helt avgjørende for å kunne håndtere og forebygge kvikkleireskred. Denne kunnskapen kan kommunen bruke til å identifisere og sikre områder som er utsatt for erosjon og skred, og eventuelt søke om støtte fra NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) for nødvendige tiltak.
Egen løsning for å varsle om skredhendelser
Kommunen har nylig lansert en digital løsning for å registrere bekymring for grunnforhold. Dette kan gjelde flomskader, sprekker i terrenget eller om noen oppdager at det har gått et mindre skred.
Da kan dette meldes dette inn i denne registreringsløsningen.
Her finner du mer informasjon om SAFERCLAY-prosjektet.