>VA-prosjekt Sarpsborg vest

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

VA-prosjekt Sarpsborg vest

Publisert: 24.10.2024

Sarpsborg kommune skal etablere kommunalt trykkavløpssystem og vannledninger i fire områder: Vistergrenda, Ryenveien, FV 118 (til  gamle Eidet kro), og  Gamle Kongevei (Stikkaåsen).

Prosjektet er siste byggetrinn av opprinnelig 20 anlegg som ble vedtatt av bystyret tilbake i 2012. 

Miljømessige gevinster

Tiltaket vil ha store, positive miljømessige gevinster og representerer et langt skritt i retning av å nå målsettingen i gjeldende vannforskrifter. Det legges til rette for at mange boligeiere kan rydde opp i sin avløpsløsning i henhold til de sentrale og lokale forurensningsforskriftene og unngå å bygge private avløp- og renseanlegg med utslipp til lokale resipienter. I tillegg vil framføring av kommunal vannledning føre til bedre og tryggere vannforsyning i områder som til nå ikke har hatt dette. Dagens tilgjengelige teknologi har gjort det mulig å bygge ut kommunale avløpsanlegg for små avløpsmengder i spredt bebyggelse langt rimeligere enn tidligere.
Vi vil i størst mulig grad ta hensyn til lokale forhold og forsøke å unngå at anleggsarbeidene medfører store ulemper. Det må påregnes noe støy fra anleggsarbeidene. Det legges opp til en god dialog mellom utøvende entreprenør, kommunen og dere beboere gjennom anleggsperioden.

Kart

Klikk på aktuell område for å åpne ønsket kart i PDF. 

Oversiktstegning over hele prosjektet

Ledningsplan VISTERGRENDA (Sone 13)

Ledningsplan RYENVEIEN (Sone 12)

Ledningsplan FV 118 (Sone 16)

Ledningsplan GAMLE KONGEVEI (Sone 6)

Hva betyr prosjektet for deg?

Avløpssystemet som er valgt er et såkalt trykkavløpssystem. Det betyr at man ikke er avhengig av selvfall på spillvannsledningen. Ledningene skal ligge frostfritt, men kan legges som en vannledning i terrenget, det vil si i oppover- og nedoverbakke.Hele ledningsstrekket, inklusiv private stikkledninger vil stå under trykk. Dette sørger villapumpestasjoner for.

Hver enkelt husstand må gå til anskaffelse av, installere og drifte en privat villapumpestasjon for spillvann. For at anlegget skal virke er man helt avhengig av at alle har rett type pumpe. Beliggenheten til hvert enkelt hus bestemmer behovet for løftehøyde/kapasitet til villapumpen.

Behovet for pumpekapasitet vil hver enkelt husstand finner du i disse dokumentene (trykk på den som er relevant for din eiendom):

Informasjon pumper - FV 118.pdf

Informasjon pumper - Ryenveien.pdf

Informasjon pumper - Vistergrenda.pdf

Informasjon pumper- Gamle Kongevei.pdf 


Alle husstander kan be om et tilbud fra kommunens entreprenør på etablering av stikkledninger og pumpeinstallasjon. Det er fritt for husstandene å benytte seg av dette eller eventuelt deler av tilbudet, da dette er en privat anskaffelse.

For boliger der det er aktuelt med tilknytning til de nye vann- og avløpsledningene:
Etter Plan- og bygningslovens § 27-2 har eiendommer tilknytningsplikt til den kommunale ledningen når ikke særlige hensyn taler imot, eller at tilknytningen vil innebære en uforholdsmessig høy kostnad for huseier. I dag er denne grensen kr 350.000,- inkl MVA.

Det vil komme informasjon «pålegg om tilknytning» i brev fra Virksomhet Forvaltning i kommunen etter hvert anlegg som er ferdig bygget. De administrerer formalitetene med tilknytning til det kommunale anlegget.

Kostnaden vil avhenge av avstand til den kommunale ledningstraseen, grunnforhold, terreng og mulighet for å legge ledning sammen med andre boliger. En bolig som ligger mer enn 500 meter fra ledningstraseen vil normalt ikke bli pålagt tilknytning på grunn av høye kostnader. Er avstanden kortere, vil de øvrige nevnte forholdene være avgjørende.

Enkelte boliger ligger i en slik avstand fra de nye kommunale ledningene at kommunen ikke vil pålegge dem å knytte seg til. De vil likevel kunne få offentlig avløp dersom de velger å fremføre en stikkledning i privat regi eller sammen med naboer. Boligeiere dette kan være aktuelt for, anbefales å kontakte naboene sine om mulighetene for en slik felles løsning.

Der det ikke tidligere ligger kommunal vannledning, vil det nå bli etablert kommunal vannledning i samme grøft som spillvannsledningen. Det vil settes av avgreninger til samtlige hus fra hovedledningene. Noen steder er det naturlig med felles avgrening for flere husstander som velger felles stikkledning. Det leveres stoppekraner, spindelforlengere og betongring med betonglokk til hver husstand (for beskyttelse av stoppekraner).

I Vistergrenda blir det også 200 meter med tradisjonell separeringsjobb. Dvs. stenging og graving i vei hvor et gammelt «avløpfelles-rør» blir erstattet med et overvannsrør og et spillvannsrør. Omkjøring blir skiltet.
Her vil det også bli gjennomført en tilstandskontroll av nærliggende hus i forkant, grunnet sprengning i veigrunn. Det vil også bli satt ut rystelsesmålere i enkelte hus. Dere vil få beskjed i god tid for de det gjelder.

Tilstandsregistrering bolig (du vil få mer info når dette må gjøres)

Sarpsborg kommune skal før utførelse av entreprisen ha gjennomført tilstandsregistrering av boliger. Dette gjøres for å avdekke eventuelle sprekker i grunnmur, på fliser, mur, peiser o.l. Dette vil bli dokumentert med billedtaking.

I første omgang vil uavhengig takstmann eller Sweco ta kontakt for denne registreringen. Dere vil få mer info når dette nærmer seg.

Hvorfor gjennomføres tilstandsregistrering?
Tilstandsregistreringen er nyttig for både Sarpsborg kommune, og for huseier.

Eksempel:Ved anleggsarbeid kan rystelser ved sprenging forekomme. Det vil i alle tilfeller bli satt opp rystelsesmålere på nærliggende hus til grave-/ sprengnings-området. Murens tilstand vil på forhånd være redegjort for i en tilstandsrapport med bilder / dokumentasjon. Om man oppdager en sprekk i f.eks. grunnmuren, kan man da enklere avgjøre om dette har sammenheng med anleggsarbeidene, eller om det er en gammel sprekk.

Du som huseier blir kontaktet av den/de som skal gjennomføre denne tilstandsregistreringen. Som huseier må man ikke gjøre noe spesielt i forkant av dette. Videre info gis av den/de som gjør registeringen.

Informasjonsmøte

Det ble avholdt informasjonsmøte 21.10.2024 i Tune administrasjonsbygg. Av totalt 83 inviterte husstander, deltok 32. 

Presentasjonen som ble gitt kan ses her: infomøte_Tune 211024.pptx

Framdriftsplan

Det er pr oktober 2024 gitt igangsettingstillatelse (IG) i anlegg Vistergrenda.
Oppstart blir i november 2024.

De øvrige anleggene er byggesøkt, men noen avklaringer med Geo. og Riksantikvar gjenstår.
Vi antar at anlegg Ryenveien vil være i gang tidlig i 2025, deretter FV 118 og til slutt Gamle Kongevei.

Varighet og ferdigstillelse av alle anlegg er planlagt til utgang av mars 2026.

Kontaktpersoner

Prosjektleder Sarpsborg kommune, Virksomhet Utbygging:
Gunnar Fossen Larsen
Tlf. 408 25 207

Rådgiver prosjektering og Byggelder Afry Consult AS:
Lasse Nilsen
Tlf. 995 23 851

Entreprenør Eivind Engseth AS:
Knut-Erik Johansen
Tlf. 916 26 155

Forvaltning (pålegg etc) Sarpsborg kommune:
Ole Lunde Emilsen
Tlf. 975 77 073