Valgfag Hafslund ungdomsskole
Valgfagene som tilbys vil variere fra år til år. Hvilke valgfag som gjennomføres hvert år, avhenger blant annet av søkningen til de enkelte valgfagene.
Valgfagene foregår i to skoletimer per uke, og kommende skoleår har vi følgende ni valgfag på skolen:
Fysisk aktivitet og helse
Fysisk aktivitet og helse handler om å stimulere til bevegelsesglede og interesse for fysisk aktivitet og kosthold som grunnlag for en helsefremmende livsstil. Gjennom varierte fysiske aktiviteter, alene og sammen med andre, skal elevene kunne oppleve mestring. Faget skal gjøre elevene kjent med aktiviteter som kan motivere dem til en fysisk aktiv livsstil og til å velge et helsefremmende kosthold også videre i livet.
Valgfaget fysisk aktivitet og helse skal gjennom sosialt fellesskap i fysisk aktivitet og enkel matlaging bidra til å fremme samarbeid, forståelse, omsorg og respekt for hverandre, og gi grunnlag for likestilling og likeverd. Faget skal fremme kritisk tenkning om kroppsideal som kan bidra positivt til selvfølelse, fysisk og psykisk helse, fysisk aktivitet og livsstil.
Design og redesign
Design og redesign handler om at elevene skal få erfaringer med ulike design- og håndverksteknikker og materialer. Gjennom idéutvikling og praktisk arbeid i verksted kan elevene utvikle skaperglede, utholdenhet, selvinnsikt og kritisk tankegang. Ved å utforske hvordan produkter skapes, vil elevene kunne reflektere over miljøutfordringer og konsekvenser av overforbruk i samfunnet. Alle fag skal bidra til å realisere verdigrunnlaget for opplæringen. Valgfaget design og redesign skal bidra til at elevene får erfare hvordan arbeid med redesign og gjenbruk kan bidra til en mer bærekraftig utvikling. Skapende arbeid skal styrke elevenes forutsetninger for å møte samfunnets behov for kreative og fleksible yrkesutøvere. Elevene utvikler evne til å se nye bruksområder og muligheter for gjenstander, noe som kan gjøre dem mer bevisste på miljøutfordringene vi står overfor.
Praktisk håndverksfag
Praktisk håndverksfag handler om å gi å gi elevene praktiske erfaringer med ett eller flere håndverk. Gjennom å bruke ulike råmaterialer og verktøy skal elevene utvikle praktiske ferdigheter de trenger for å mestre håndverksoppgaver og å vedlikeholde og reparere verktøy og utstyr. Faget skal gi innblikk i håndverk som tradisjon og yrke, og det skal legges til rette for samarbeid med lokalt arbeidsliv.
Valgfaget praktisk håndverksfag skal bidra til at flere i framtiden har kompetanse til å ta ansvarlige og miljøbevisste valg for en bærekraftig utvikling. Faget kan bidra til at elevene gjør mer reflekterte valg av fremtidige yrker ved å prøve ut ulike sider av håndverksteknikker.
Friluftsliv
Friluftsliv handler om at elevene skal utvikle turglede og respekt for naturen og naturressursene. Faget skal gi elevene forståelse av mangfoldet i naturen. Faget skal også bidra til å fremme fysisk og psykisk helse ved å gi elevene erfaring med å bruke naturen til rekreasjon og aktiviteter. Videre skal faget styrke elevenes evne til å ta vare på seg selv og andre i naturen.
Valgfaget friluftsliv skal legge til rette for samarbeid, medbestemmelse og medansvar. Faget skal bidra til at elevene kan ta ansvarlige og miljøbevisste valg som kan bidra til en bærekraftig utvikling. Faget skal også bidra til interesse for og glede ved tradisjonelt og moderne friluftsliv som en del av vår kulturarv og identitet.
Programmering
Valgfaget programmering har kjerneelementene algoritmisk tenkning, koding og programvareutvikling. Elevene skal lære seg å løse problemer, lage dataprogram og utvikle produkter ved hjelp av programmering og algoritmisk tenkning. Det er viktig å jobbe praktisk med å planlegge, utvikle, teste, feilsøke, tilpasse og videreutvikle programmene.
Innsats for andre
Innsats for andre handler om å gi elevene praktisk erfaring med frivillig arbeid og mulighet til å gjøre noe for andre og bidra til fellesskapet. Faget skal bidra til at elevene blir bevisste på frivillighet som en sosial verdiskaper, og til at den enkelte kan være en aktiv medborger som bidrar til et inkluderende samfunn. Gjennom opplæringen kan elevene bygge nettverk, utvikle ansvarlighet og få relevant erfaring for et framtidig arbeidsliv.
Valgfaget innsats for andre skal bidra til at elevene kan vise solidaritet, fremme likeverd og oppleve verdien av å gjøre noe for andre og å være til nytte. Faget skal også bidra til at frivillig arbeid fortsetter å være en tradisjon i samfunnet. Faget skal videre bidra til at hver elev kan ivareta og utvikle identiteten sin, gjøre etiske vurderinger og bruke egne ressurser.
Reiseliv
Vi lever i et globalt samfunn. Mer fritid og moderne transportmidler gjør det nå mulig og lettere å reise til nye destinasjoner. Samfunnet trenger derfor kreative mennesker som er bevisste på samfunnets behov, som vil gjøre sitt beste for å skape meningsfylte ferie- og fritidsaktiviteter for seg selv og andre, og som forstår hvordan ferie- og fritidsaktiviteter bidrar til å utvikle respekt, forståelse og toleranse for andre mennesker, kulturer og livsstil.
Produksjon for scene
Her står kreativitet og skaperglede i sentrum, og gjennom praktiske prosesser får du muligheten til å arbeide fra idé til ferdig produksjon både på, foran og bak scenen. Dette innebærer samarbeid om planlegging, forberedelser og gjennomføring, og arbeidsoppgavene kan omfatte alt fra musikk, sang, dans og drama til bilde, lyd og lys. I valgfaget får du øve på å bruke din fantasi og originalitet og utfordre deg selv gjennom mange ulike praktiske aktiviteter.
Medier og kommunikasjon
Vet du hva @ betyr? Kan du forklare hva det råeste dataspillet du har spilt handler om? Hvorfor er Spotify viktig? Hva er sosiale medier? Vil du lære å lage film, podcast eller avis, og lære mer om hvordan TV, aviser og sosiale medier påvirker oss? Da passer valgfaget Medier og kommunikasjon bra for deg!
Om du blir med på Medier og kommunikasjon vil du jobbe mye i grupper og få prøve deg som skuespiller, manusforfatter, produsent, fotograf, lydtekniker og som redaktør. Dere skal få prøve dere som journalister og lage nyhetssaker, og lære reglene for hva aviser har lov til å skrive. Dere vil også lære å ta gode bilder og hvordan man redigerer bildene etterpå.
I valgfaget Medier og kommunikasjon skal dere utvikle deres egen kreativitet ved å lage egne medieprodukter, fra gode idéer til spennende produkter.