Hopp til hovedinnholdet

Sandbakken barne- og ungdomsskole

>Lekser - et gode eller et onde?

Innhold

Lekser - et gode eller et onde?

Publisert: 15.04.2015 Av: Harald-Martin Olsen Bjerge

I denne teksten skal jeg ta for med temaet lekser. Først skal jeg skrive litt om hva lekser er, og deretter skal jeg skrive om fordeler og ulemper med lekser. Til slutt skal jeg trekke en konklusjon ut fra fordelene og ulempene jeg har funnet.

Hva er lekser?

Lekser, også kalt hjemmelekser, er oppgaver som elever må ta med seg hjem fra skolen og gjøre etter skoletid. Lekser finner man i de fleste fag på skolen, og det er derfor mulig å få mange ulike typer oppgaver. Etter hvert som man blir eldre får en som oftest mer og vanskeligere lekser.

Fordeler med lekser

For det første så har lekser en positiv innvirkning på læring. Den eneste måten man kan lære noe på er ved repetisjon og trening. Dette kommer da i tillegg til en god undervisning. Lekser kan ikke bli en erstatning for mangelfull undervisning. Skolene må gi to typer lekser: Den typen der man repeterer og den typen der man får forkunnskap. Ved repetisjon husker man det man har lært, og ved å tilegne seg forkunnskap om et tema før det blir gjennomgått i klasserommet, blir det lettere å forstå dette temaet når man begynner med det i undervisningen. Det er også viktig at lekser må tilpasses den enkelte elev både i mengde og innhold. Det er bare da at alle elever kan utvikle seg.

For det andre så er lekser en god trening på det man møter senere i livet. Å gå på skole handler ikke bare om å lære, men også å lære å lære. Det er derfor lekser, som er en måte å jobbe selvstendig på, er en svært viktig del av læringsprosessen. En annen ting lekser kan gi, er evnen til å tilegne seg gode arbeidsrutiner. Man lærer å planlegge når man må gjøre lekser, og det kan være som en øving for arbeidslivet eller voksenlivet generelt. I arbeidslivet er det jo svært viktig med arbeidsrutiner. Ved å gjøre lekser lærer elevene også at man må jobbe for å oppnå resultater. Ingenting kommer av seg selv.

For det tredje så kan lekser gjøre at foreldre kan ta del i barnas skolehverdag i en større grad. Dette gjelder da hovedsakelig for de yngre barna. Å ha lekser gjør at det blir et bedre samarbeid mellom skole og foreldre, fordi det blir mer kunnskap om hva barna skal lære på skolen. Det er faktisk også noe som heter foreldreundervisning. Foreldre bør ha en positiv innvirkning på barnas læring. Foreldre er altså en ressurs som må utnyttes best mulig. Dette skjer ved et godt samarbeid mellom skole og foreldre, noe lekser kan bidra til.

Ulemper med lekser

For det første så kan lekser skape skiller mellom elevene. Elever med ressurssterke foreldre med høy utdanning kan få mer hjelp med lekser hjemme. Elever uten ressurssterke foreldre med høy utdanning får ikke den samme hjelpen, og det kan derfor oppstå skiller. Familiebakgrunn kan altså ha noe å si om det oppstår skiller eller ikke.

For det andre så kan lekser stjele fritid. Etter hvert som man blir eldre får man mer og mer lekser. Mange elever føler at de ikke får nok tid til å disponere sin egen fritid. Spesielt vanskelig kan det være for de som holder på med en fritidsaktivitet. Noen elever kan derfor føle at lekser stjeler fritid. Selv om det er sant at lekser kan stjele fritid, er det viktig å huske at hvis man ønsker seg gode resultater og en god utdanning, må man ofre mye av sin fritid. Jeg mener likevel at de yngste bør spares, og derfor ikke ha så veldig mye lekser.

For det tredje så blir det gitt en del unødvendige lekser. Med unødvendige lekser mener jeg lekser som man ikke lærer så mye av og som bare blir gitt for å bli gitt. Dette kan være oppgaver som hører til et tema du skal lære om, men som ikke er relevant i forhold til det du skal lære. Det er viktig å gi gode lekser som er relevante i forhold til det du skal lære. Noen ganger kan også for mye repetisjon være unødvendig. Repetisjon er viktig, men det finnes grenser.

Konklusjon

Som du kanskje har merket er jeg positivt innstilt til lekser. Jeg mener at lekser har en generell god innvirkning på elever, men det må brukes riktig. For at alle skal kunne utvikle seg må leksene tilpasses den enkelte elev både i mengde og innhold. Jeg mener også at unødvendige lekser bør bort. Lekser kan gjøre at samarbeidet mellom skole og foreldre blir bedre, men for de elevene uten ressurssterke foreldre uten høy utdanning hjelper ikke dette. Selv om lekser kan skape skiller mellom elevene, tror jeg ikke det er lurt å fjerne lekser av den grunn. Man kan ikke fjerne dette nyttige læringsverktøyet, som lekser er for elever flest. De elevene som trenger det må få leksehjelp, og eventuelt få tilpassa leksegiving. Lekser stjeler også noe fritid, men det må til hvis man ønsker seg gode resultater og en god utdanning. Det at lekser er som en trening på det man møter senere i livet, underbygger bare det faktum at lekser er noe positivt.

Så for å sammenfatte, og dermed svare på spørsmålet fra overskriften: Lekser er et gode, men må brukes riktig og tilpasses den enkelte elev.