Egenberedskapsuka 2024
Nå er Egenberedskapsuka i gang. Hvor godt forberedt er du dersom strømmen blir borte, eller været gjør at du isoleres i flere dager? Er du rustet til å klare deg selv?
Spørsmålene over er noe innbyggere i hele landet oppfordres til å ta med seg inn i Egenberedskapsuka, som arrangeres i uke 44, altså fra 28. oktober til 3. november.
Egenberedskapsuka er en landsdekkende kampanje som gjennomføres av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i samarbeid med kommuner over hele landet.
Målet er å gjøre deg mer robust og i bedre stand til å håndtere kriser og uventede hendelser.
Brosjyre i posten
I år vil alle landets husstander motta en brosjyre i posten. Den inneholder viktig informasjon om hva du kan gjøre for å forberede deg på kriser. Norske myndigheter anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i én uke. I brosjyren får du konkrete råd om hva du kan gjøre.
- Vi oppfordrer alle til å ta nødvendige grep for å styrke egenberedskapen. Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap, sier beredskapskoordinator i Sarpsborg kommune, Lise-Lotte Berglind.
Ved store hendelser og kriser som rammer mange, kan ikke alle få hjelp med en gang. Da må myndighetene prioritere hjelp til dem som trenger det mest. Det betyr at mange innbyggere må være forberedt på å klare seg selv noen dager.
- Vi oppfordrer alle til å lese brosjyren som kommer i postkassa, og styrke sin egenberedskap, sier Berglind.
Om egenberedskapsrådene
Egenberedskapsrådene som presenteres i brosjyren, ble oppdatert i 2024.
Hensikten med rådene er at man skal være i stand til å dekke de mest grunnleggende behovene i en krise: varme, lys, drikke, mat, legemidler, førstehjelp, hygiene og informasjon.
Du finner komplett liste over hva du bør oppbevare og ha i beredskap her:
Eksempel på beredskapslager – SikkerHverdag.no
Bakgrunnen for oppdaterte råd er en forverret sikkerhetspolitisk situasjon i Europa. Andre viktige drivere er klimaendringer som fører til mer ekstremvær, og samfunnets avhengighet av strøm, vann og mobilnett.
Flere stands
I Sarpsborg vil det også være litt ekstra oppmerksomhet rundt egenberedskap.
- Vi har satt opp en liten informasjonsstand i forbindelse med kommunens massevaksinasjon på Valaskjold. Her kan innbyggerne se små filmsnutter om egenberedskap, og se et eksempel på et egenberedskapslager. Det er også mulig å delta i konkurranse. I løpet av uka vil jeg være til stede i lokalet, slik at de som eventuelt lurer på noe også kan ta kontakt med meg og spørre direkte, sier kommunens beredskapskoordinator.
Videre blir det stand på Storbyen kjøpesenter i sentrum, lørdag 2. november fra klokken 10 – 14.
Her vil blant annet Sivilforsvaret, Sanitetskvinnene, og Forsvarsforeningen være delaktige.
Mer informasjon
Les emr om egenberedskap på www.sarpsborg.com/egenberedskap
Øv selv!
Er du forberedt hvis noe skulle skje? DSB har tidligere laget fire ulike scenarioer som alle kan øve og teste seg selv på.
Du finner alle scenarioene samlet her: Er du forberedt?
Direktelenker til de fire scenarioene er:
- VARME. Er du forberedt ved langvarig strømbrudd? Ta testen her.
- BETALING. Er du forberedt dersom bankterminaler, minibanker og nettbanker rammes av et angrep? Ta testen!
- INFORMASJON. Hva om mobil, bredbånd, sms og tv-signaler forsvinner? Hvordan får du informasjon? Ta testen!
- VANN. Hva om vannet i springen blir borte, og butikkene går tom for drikke? Hvor forberedt er du?