Dette skjedde i bystyret 14. november 2024
Bypakke Nedre Glomma - Handlingsprogram 2025 - 2028
Bystyret behandler hvert år handlingsprogram for Bypakke Nedre Glomma. Handlingsprogrammet gjelder både prosjektporteføljen til bypakkens andre fase og byvekstavtalen. I tillegg omhandler saken tre punkter som må behandles av bystyrer og fylkesting som følge av inngåelse av byvekstavtalen:
- Bruk av byvekstmidler i 2024
- Terminering av samarbeidsavtale om areal- og transportutvikling i Nedre Glomma 2021 – 2026
- Lokal representasjon i styringsgruppen for byvekstavtalen i Nedre Glomma
Etter prisjustering er det samlede kostnadsanslaget for prosjektporteføljen bypakkens andre fase
10,979 milliarder kroner.
Bystyrene i Sarpsborg og Fredrikstad har signalisert at bruene bør prioriteres av de store prosjektene. I forslag til handlingsprogram er deler av fv. 109 nedprioritert, for å gi økt rom til å prioritere de to bruprosjektene.
Forslag til «mindre tiltak» i Sarpsborg er i hovedsak hentet fra plan for «Hovedsykkelveier i Sarpsborg og Fredrikstad», og de er vurdert å være gode prosjekter for å oppnå nullvekstmålet i personbiltrafikken. I fireårsperioden planlegges det å bruke 72,3 millioner kroner til «mindre tiltak» i Sarpsborg.
Sarpsfossen skole blir videreført som egen virksomhet
Etter en debatt i bystyret om framtidig organisering av Sarpsfossen skole, ble det vedtatt at skolen skal videreføres som i dag – altså som en egen virksomhet.
Les mer om vedtaket for Sarpsfossen skole her.
Ny forskrift om skoleregler og skolereglement
Etter ny opplæringslov som trådte i kraft 1. august 2024, skal kommunen gi forskrift om
organisering av skoledemokratiet og om retter og plikter for elevene (skoleregler).
Forslag til ny kommunal forskrift har vært på høring. Det har kommet inn mange innspill, som i stor grad er innarbeidet i forskriften.
Kommunedirektøren innstiller blant annet på at skolene skal være mobilfrie. Hver skole skal utarbeide lokale regler om oppbevaring av mobiltelefoner i skoletiden.
Se hele saksframlegget her: Ny forskrift om skoleregler og skolereglement her.
Flertallet i bystyret støttet hovedtrekkene fra formannskapets innstilling.
Høringsuttalelse til framtidig skole- og opplæringstilbud i Østfold fylkeskommune
Østfold fylkeskommune skal gjøre endringer i opplæringstilbudet og skolestrukturen for videregående opplæring. Fylkeskommunedirektørens forslag til vedtak ble lagt ut på høring 7. november, med høringsfrist 19. november.
Hovedtrekket i forslag til vedtak er at Borg og Greåker videregående skoler avvikles, skolestrukturen i Fredrikstad vil bestå av en eller to skoler, samt at utdanningstilbud og utdanningsprogram flyttes mellom skoler og/eller reduseres i omfang.
Denne saken skapte stort engasjement og tverrpolitisk enighet i Sarpsborg bystyre. Kommunedirektørens innstilling, samt tre tilleggsforlag ble enstemmig vedtatt i bystyret.
Vedtok budsjettøkning for Alvim renseanlegg – og kutter mikrokraftverk og pumpestasjon
Bystyret øker kostnadsrammen til 1,65 milliarder kroner for prosjektet med nye Alvim renseanlegg, men kutter også enkelte elementer. Dette gjelder mikrokraftverket og Brevikbekken pumpestasjon, samt at prosjektering av transportetappe 3 forenkles. Samlet sett gir dette en omtrentlig innsparing på 12,5 - 14,5 millioner kroner. Disse endringene blir inkludert i budsjettet og handlingsplanen for 2025-2028.
- Når vi nå vedtar en ny ramme, så er det lov å fortsatt se på besparelser og at hver stein snus. Det blir det jo gjort ettersom prosjekteringen går sin gang. Jeg synes det er gjort gode vurderinger på innsparinger på mindre tiltak, uttalte Bjørn Lande (KrF) fra talerstolen under sakens behandling.
Se hele debatten rundt behandlingen av saken om renseanlegget her.
Prosjektet, som har som mål å sikre bedre rensing av avløpsvann i Sarpsborg, møter press på kostnadene, spesielt innen prosjektering og byggeledelse, som alene har økt med over 100 millioner kroner siden sist vurdering. Kommunedirektøren har påpekt at kostnadsøkningene burde vært bedre varslet, og kommunen vurderer om det kan være aktuelt å kreve erstatning fra Norconsult for deler av disse utgiftene.
- Dette må i en eller annen form få økonomiske og også omdømmemessige konsekvenser for Norconsult. Kommunen er allerede skadelidende, sa Terje Klavestad (Ap).
Mulig samarbeid med Fredrikstad vurderes
For å redusere fremtidige driftskostnader ønsket bystyret også at kommunen ser på et mulig samarbeid med Fredrikstad kommune og andre nærliggende kommuner om drift og vedlikehold av nytt renseanlegg. En slik sammenslåing kan organiseres som et interkommunalt selskap (IKS) eller et aksjeselskap (AS), og dette vil bli vurdert i samarbeid med Fredrikstad.
Det skal også vurderes om samarbeid på sikt kan omfatte også andre anlegg og tjenester innen øvrige vann- og avløpsområder, i tillegg til renovasjon.
Følger fremdriftsplanen
Tross utfordringer med kostnader og enkelte forsinkelser, er prosjektet fortsatt på sporet til å bli ferdigstilt innen utgangen av 2026. Dette betyr at Sarpsborg kommune kan fortsette sitt arbeid med å forbedre vannkvaliteten i Glomma og Oslofjorden.