>Dette ble bestemt i bystyret 20. juni 2024

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Dette ble bestemt i bystyret 20. juni 2024

Publisert: 21.06.2024

Her er noe av det som ble bestemt i bystyret 20. juni 2024.

Les alle saksdokumentene til bystyret her.

Vedtok ny alkoholpolitisk handlingsprogram

Det er utarbeidet et revidert alkoholpolitisk handlingsprogram med retningslinjer for
behandling av søknader om salgs- og skjenkebevillinger for ny bevillingsperiode 2024 -
2028

Innsatsområdene i handlingsprogrammet er barn, voksne, samhandling og ansvarlig alkoholhåndtering. Tiltakene er konkrete og beskriver hvordan Sarpsborg kommune skal
jobbe forebyggende.

Blant tiltakene er:
  • Tilrettelegge for rusfrie møteplasser, kulturaktiviteter og arrangementer.
  • Ingen skjenking av alkohol på arrangementer som er rettet mot barn og unge.
  • Oppmuntre arrangører til alkoholfrie arrangementer, blant annet ved økonomisk tilskudd.
  • Fortsette samarbeidet mellom kommunen og alkovettorganisasjonen Av-og-til, politiet og andre frivillige organisasjoner.
  • Gi veiledning og opplæring til utesteder og arrangører for å sikre kompetanseheving innen ansvarlig alkoholhåndtering.

I tillegg til dette la bystyret et punkt om at kommunen skal ha en aktiv rolle med å veilede bransjen slik at skjenke- og serveringsstedene i størst mulig grad skal være universelt utformet.

Les mer om alkoholpolitisk handlingsplan her

Vil kjøpe kremasjonstjenester fra private

Sarpsborg kommune vil kjøpe kremasjonstjenester fra det private markedet, og samarbeider gjerne med Fredrikstad om dette. Det bestemte et flertall i bystyret.
Saken ble diskutert lenge fra talerstolen, og det var uenighet om det er en kommunes ansvar å drifte et krematorium eller ikke. Flertallet stemte for å anskaffe kremasjonstjenester fra det private markedet.

Kommunen vurderer også å invitere Moss og Indre Østfold kommuner til å delta i anskaffelsen.

Bakgrunnen for saken er et behov for oppgradering av Sarpsborg krematorium, som har vært varslet siden 2016. Ved å kjøpe tjenester fra en privat aktør mente kommunedirektøren i sin opprinnelige innstilling at kommunen kan unngå store investeringer og låneopptak. Dette sa bystyret seg enige i.

Kommunedirektøren foreslo videre å benytte ekstern ekspertise for å utarbeide konkurransegrunnlag og avtaleverk, med kostnadene delt mellom deltakerkommunene. Geografisk plassering av krematoriet vil vektlegges for å minimere kjøreavstand og miljøpåvirkning. Dagens krematorium er plassert ved St. Olav gravlund. 

Et alternativ som vurderes er tomta ved Hafslund, og kommunen vil undersøke om denne kan brukes til formålet. Kommunedirektøren vil fremme en ny sak når utkast til konkurransegrunnlag er klart.

Saken har tidligere vært behandlet flere ganger, og det har vært dialog med private aktører som er interessert i å tilby kremasjonstjenester. Hvis en privat aktør etablerer krematorium i regionen, vil det redusere kommunens behov for låneopptak.

Bystyrets vedtak lyder slik:
  1. Det tas sikte på å anskaffe kremasjonstjenester fra det private markedet
  2. Sarpsborg kommune inviterer Fredrikstad kommune til å delta i anskaffelsen. Det rettes også henvendelser til Moss og Indre Østfold kommuner om å delta i anskaffelsen.
  3. Det benyttes ekstern ekspertise til å utarbeide konkurransegrunnlag og avtaleverk. Kostnaden forutsettes delt mellom deltakerkommunene. Sarpsborg kommune finansierer sin andel med avsatte prosjektmidler for utredning nytt krematorium i Fellesrådets budsjett.
  4. Geografisk plassering av krematorium vektlegges i anbudet ut fra kjøreavstand og miljøavtrykk for innbyggerne i Sarpsborg og Fredrikstad, forutsatt at Fredrikstad deltar i anskaffelsen.
  5. Sarpsborg kommune starter et arbeid for å avklare om tomta ved Hafslund kan være en alternativ lokasjon, og om mulighet for å benytte denne tomta til formålet kan offentliggjøres parallelt med utlysning av konkurransen. Kommunedirektøren fremmer en ny sak når utkast til konkurransegrunnlag foreligger, i forkant av utlysning.

Solbyen legesenter legges ned

I januar 2023 startet Solbyen legesenter opp i de tidligere legevaktslokalene i Karl Johansgate som et kommunalt drevet fastlegekontor. Tilbudet ble etablert som et tiltak for enklere rekruttering av leger, samt et bidrag til å løse fastlegekrisen i Sarpsborg. Ved årsskiftet ble det igangsatt et arbeid for å se på andre måter å drive legesenteret på, siden Solbyen drifter med underskudd.

Det ble i våres gjort opptrapping av pasienterlister, endring av konsultasjon og takstering for å bedre driften. Før den politiske behandlingen av veien videre for legesenteret startet i mai, valgte to av fem leger å si opp sin stilling.

Bystyrepolitikerne fulgte enstemmig opp vedtaket fra formannskapet, som betyr nedleggelse av Solbyen.

Les alle saksdokumentene her

Her er bystyrets vedtak
  1. Solbyen legesenter legges ned. Prosessen for nedleggelse starter umiddelbart med sikte på å avvikle senteret i løpet av høsten 2024. Det vurderes hvordan pasientene best ivaretas i prosessen, og det vurderes alternativ bruk av lokalene i dialog med utleier
  2. Det justeres for økte utgifter for 2024 ved behandling av tilstandsrapport 2. tertial. Økte utgifter for 2025 vurderes ved utarbeidelse av handlingsplan 2025-2028
  3. Det gis en redegjørelse på hvordan dette legesenteret har gått fra å være en nødvendighet i 2022, til nå å legges ned. Redegjørelsen legges frem for utvalget og formannskapet høsten 2024. Dersom man finner det naturlig og riktig å kommentere forhold som vedrører ansatte ved legekontoret, vil det til formannskapet gjøres en redegjørelse for lukket rom.

3 millioner til Nasjonaljubileet 

I 2030 er det 1000 år siden slaget på Stiklestad, og dette skal markeres. I 2017 ble det bestemt at det skal være et stort Nasjonaljubileum i 2030, for å feire at Norge har vært ett rike i 1000 år. Jubileumsmarkeringen strekker seg over flere år som en stafett  i forkant av jubileumsåret, og flere norske steder er i årene fram mot 2030 valgt ut som vertskap for markeringer. Sarpsborg står for tur i 2026, og skal være hovedsted for nasjonaljubileet "Norge i 1000 år" under temaet slekt og samfunn.

Se også: Glede over samarbeid mot Nasjonaljubileet

- Sarpsborg er Olavs by. Naturligvis skal vi være en fanebærer når denne kulturarven skal feires, uttalte utvalgsleder Julia Brännström Nordtug i kultur og oppvekst, og benyttet samtidig sjansen til å gi ros til sin forgjenger.

Noen var på jobb og fulgte med i timen, og krevde Sarpsborg sin plass i dette jubileet. Det var helt på sin plass

Bystyrepolitikerne gikk enstemmig inn for det samme som formannskapet. 

KrF fremmet også et tilleggsforslag om at Kirken ved Kirkelig Fellesråd inviteres til å delta i styringsgruppen, men dette forslaget falt.

Les alle saksdokumentene her

Her er bystyrets vedtak
  1. Prosjektbeskrivelsen for Nasjonaljubileet 2026 vedtas.
  2. Det bevilges 3 millioner kroner til gjennomføringen. Dette finansieres ved bruk av disposisjonsfond. Midlene overføres til eget fond for Nasjonaljubileet. Kommunedirektøren gis fullmakt til å benytte fondet i tråd med formålet.

Fortsetter oppgraderingen av Pellygata

Pellygata oppgraderes (foto: Ole Christian Foss)

Oppgraderingen av Pellygata utvides med fire nye kvartaler, fra Sverres gate til Håkons gate. Dette kommer etter at den første delen av prosjektet, som dekker strekningen fra Torggata til Sverres gate, ble tre millioner kroner rimeligere enn budsjettert. 

Prosjektet har til nå inkludert overflatebehandling med rød asfalt og nødvendige vann- og avløpstiltak, og det er planlagt å ferdigstilles i løpet av juli 2024. 

Bystyret fulgte kommunedirektørens anbefaling om å benytte opsjonen om å utvide prosjektet til å inkludere ytterligere fire kvartaler. For å gjennomføre dette, må det på plass en tilleggsbevilgning på 7,5 millioner kroner til overflatearbeid og 6 millioner kroner til vann- og avløpstiltak. Tilleggsbevilgningen skal finansieres gjennom låneopptak.

En videreføring av prosjektet anses som viktig for utviklingen av Sarpsborg sentrum. Oppgraderingen vil gi området et grønt preg, bedre forhold for gående og syklende, og bidra til et mer attraktivt bymiljø.

Arbeidet forventes å være ferdig i desember 2024, med beplantning planlagt til våren 2025.

Etter behandlingen av saken i formannskapet 6. juni ble kommunedirektøren også bedt om å vurdere muligheten for å opparbeide parkeringsplasser i Pellygata, spesielt i kvartalet mellom Sverres gate og Nansens gate.

Tilbakemeldingen til bystyrets politikere var at det ikke kunne anbefales kantparkering i den videre oppgraderingen, da dette kan skape trafikkfarlige situasjoner og øke konfliktnivået mellom syklister og bilister. Dessuten ville en endring av den vedtatte løsningen forsinke prosjektet, i tillegg til ekstra kostnader.
Kommunedirektøren påpekte også at det finnes flere parkeringsplasser i sidegatene i området rundt Pellygata. Dette ble tatt til følge av politikerne.

Les alle saksdokumentene her.

Bystyrets vedtak lyder slik:
  1. Pellygata oppgraderes med ytterligere fire kvartaler fra Sverres gate frem til Håkons gate.
  2. Det tilleggsbevilges i 2024 7,5 mill. kroner til overflatebehandling inklusive ivaretagelse av overvann utenfor selvkostområde. Tilleggsbevilgningen finansieres ved låneopptak.
  3. Økt utgift på 6 mill. kroner innenfor selvkostområdet til dekkes innenfor generell bevilgning til utskifting av ødelagte vann- og avløpsledninger

Utkast til handlingsplan 2025-2028

Bystyret behandlet utkast til handlingsplan 2025-2028. Når administrasjonen har fått inn endringene som ble bestemt i bystyret, blir planen lagt ut til offentlig ettersyn.

Til høsten skal kommunedirektøren legge fram endelig handlingsplan 2025-2028 med budsjett 2025, som bystyret skal behandle i desember.

Les saksdokumentene til saken om handlingsplanen her.