Dette bestemte bystyret 16. november 2017
Sarpsborg bystyre hadde 15 saker på sakslisten i sitt novembermøte. Her er noen av vedtakene fra bystyremøtet 16. november 2017.
Ny helse og omsorgsplan
Den nye helse og omsorgsplanen ble vedtatt av bystyret.
Planen sier blant annet noe om hvordan kommunen skal legge til rette for at flere eldre skal få bo i sitt eget hjem.
Nå blir det mer satsing på velferdsteknologi, flere hjelpemidler og styrking av hjemmetjenestene ved blant annet bruk av metoden hverdagsrehabilitering.
Det legges opp til at et rehabiliteringsteam skal drive med hjemmetrening og se på muligheter for hjelpemidler, før man vurderer hjemmetjenester og eventuelt sykehjemsplass.
Les mer om den nye planen her.
Søknad om belønningsavtale
Østfold fylkeskommune, Fredrikstad kommune og Sarpsborg kommunene signerte i august 2013 en fireårig avtale med Samferdselsdepartementet om belønningstilskudd til bedre kollektivtransport og mindre bilbruk for perioden 2014-2017. Partene forpliktet seg i avtaleperioden til at all vekst i personbiltrafikken skal skje med kollektivtransport, sykkel og gange. Til gjengjeld har Nedre Glomma skal fått 250 millioner kroner i statlig tilskudd til tiltak for å nå dette målet.
Avtalen løper ut ved årsskiftet. Styringsgruppa for Bypakke Nedre Glomma har til hensikt å søke om en ny avtale for perioden 2018-2021. Partene i samarbeidet har utformet en søknad om 300 millioner kroner for perioden 2018-2021, med samme målsetting som den gjeldene avtalen – om nullvekst i personbiltrafikken.
Bystyret gikk inn for å søke om en ny avtale for perioden 2018-2021
Vedtok ny parkeringspolitikk
Parkering er et viktig virkemiddel for å nå mål om et levende sentrum som er attraktivt for handlende, og det er en viktig del av transportpolitikken i kommunen. Det er også et mål og få på plass en felles parkeringspolitikk i Nedre Glomma med de samme reglene i begge byene, og helst de samme prisene. Det er viktig at parkeringspolitikken blir utformet slik at sentrum vil være levende.
Bystyret gikk inn for å legge en rekke prinsipper til grunn for en felles parkeringspoltikk i Nedre Glomma. Disse prinsippene finner du i sin helhet i saksframlegget til saken.
I tillegg gikk bystyret inn for at Fredrikstad kommune, Sarpsborg kommune, og fylkeskommunen skal innføre avgift på parkeringsplasser for egne ansatte i sentrum innen utgangen av 2018, at det skal lages en mal for dialog med næringslivet, at det skal utarbeides en plan for trinnvis avvikling av overflateparkering og gateparkering til fordel for sykkel- og kollektivfelt, og at det skal testes innfartsparkering ved innfartsårene til sentrum.
Helhetlig rutetilbud i Nedre Glomma
Fylkesrådmannen har utarbeidet forslag til et helhetlig rutetilbud for Nedre Glomma. Forslaget omfatter stamlinjenettet, sekundærlinjenettet, regionlinjenettet, Flexxlinjene og fergene i Fredrikstad. Bystyret har behandlet forslaget , og kommet med innspill på vegne av Sarpsborg kommune.
Det tas sikte på å innføre et helhetlig rutetilbud i Nedre Glomma før bompengeringen åpner i Fredrikstad vår/sommer 2018. Saken skal behandles av fylkestinget 06.12.2017.
Bystyret gikk inn for at det av miljømessige hensyn så må det samlede kollektivtilbudet i økende grad bidra til at beboere i Nedre Glomma regionen foretrekker kollektivtrafikk framfor egen bil.
Bystyret mener at det nye rutetilbudet skal baseres på prinsippet om et rutehierarki, og at kollektivtilbudet bør fremstå som attraktivt for arbeids- og studiereisende, samtidig som et servicetilbud må betjene flest mulig. For å prioritere arbeidsreiser på ukedager, mener bystyret også at fremstår det som riktig å ha kortere driftsdøgn i helgene.
Bystyret mener også at enkelte av stamlinjene bør ha høyere frekvens enn foreslått av fylkesrådmannen. Eventuelle belønningsmidler må benyttes til å øke frekvensen på linjer med størst markedsgrunnlag. Etter forslaget skal linje 7 gå fra Kalnes til Sandbakken. Bystyret ville at denne ruten skal gå helt til Stasjonsbyen og bør ha en minimum frekvens på 15 minutter i rush og 30 minutter utenom rush, for å betjene næringsområdene på Grålum/Kalnes og den videregående skolen på en god måte. Bystyret mener også at områdene Hafslundsøy og Hasle bør ha et bedre tilbud enn fylkesrådmannens forslag legger opp til, og at linjen forlenges til Varteig kirke.
Bystyret vil også videreføre "Grevlingrutene" og at skolebussene til Greåker, Kalnes og Borg vgs vurderes på nytt / opprettholdes.
Det nye tilbudet må fremstå som helhetlig og sømløst, og det må legges vekt på god tilrettelegging for overgang mellom forskjellige trafikantgrupper.
Gikk inn for samarbeidsavtale om næringsutvikling
Tidligere i høst gikk regionrådet i Nedre Glomma inn for å etablere et utstrakt samarbeid om næringsutvikling i Nedre Glomma. Første skritt på veien er å inngå en avtale hvor rammene for samarbeidet blir lagt. Bystyret gikk inn for å slutte seg til samarbeidsavtalen. Målet er å utvikle Nedre Glomma til en av de mest attraktive og konkurransedyktige næringsdestinasjonene i Osloregionen
Vielser i rådhuset og i Kulåsparken
Fra 1. januar 2018 overtar Sarpsborg kommune vigselsmyndigheten fra tingretten. Det betyr at borgerlige vielser gjennomføres av kommunen.
Ordfører og varaordfører har fått vigselsmyndighet direkte gjennom loven. I tillegg er det vedtatt at det oppnevnes ansatte i kommunens administrasjon og folkevalgte som kan foreta vielser.
Vielser gjennomføres fortrinnsvis på fredager i Sarpsborg rådhus eller i Kulåsparken, og det vil kun kreves gebyr i de tilfeller der brudeparet ønsker vielsen lagt andre steder og/eller utenom ordinær arbeidstid. Dersom brudeparet er bosatt utenfor kommunen kreves dessuten et administrasjonsgebyr.
Det er vedtatt bevilget kr. 100.000 til dekning av utgifter i forbindelse med istandsetting av vielsesrom og innkjøp av nødvendig utstyr. Bevilgningen finansieres ved bruk av formannskapets tilleggsbevilgningskonto.
Sarpsborg 08 får bygge ny tribune
Klubben får nå etablere et tribunebygg med tilhørende kontor- og publikumsfasiliteter i søndre sving. Kommunen vil nå inngå en festeavtale med fotballklubben for den aktuelle tomten. Samtidig skal det være klarhet i eierskap, ansvarsforhold og oppgavefordeling rundt drift og vedlikehold av alle eksisterende og fremtidige tiltak, byggverk og installasjoner på stadion og stadionområdet.
Fradeling og salg av tomten i søndre sving var ikke aktuelt. Et salg kunne ført til at kommunen mistet styringen av stadion og stadionområdet som helhet. Kommunen vil ha en bedre styringsrett ved bortfeste, og ha innflytelse over eiendommen også på lang sikt.
Endring av eierskap i Borg Havn IKS
Hvaler kommunes havneforvaltning er tatt inn som deleier i det interkommunale selskapet Borg Havn IKS.
Les mer om endring av eierskap i Borg Havn IKS her:
Selskapet har en målsetting om at de felles havneressursene til enhver tid skal utgjøre et konkurransedyktig havne- og transporttilbud. Målet med eierskapet er samfunnsmessig.
Eierfordelingen i selskapet blir dermed som følger: Fredrikstad kommune 48 prosent, Sarpsborg kommune 48 prosent, Hvaler kommune 4 prosent.
Et utvidet havnesamarbeid der Hvaler kommunes havneforvaltning trer inn i Borg Havn IKS anses som et viktig skritt i retning av å bedre utnyttelsen av felles ressurser, øke kvaliteten på havnetjenester og søke en koordinering av flere av regionens havner til det beste for næringslivet i våre omgivelser.
Det er videre vedtatt at selskapets øvre låneramme økes med 100 millioner kroner til totalt 500 millioner kroner. Dette skyldes blant annet overtakelse av Hvaler kommunes lån knyttet til havneforvaltning, flere forespørsler fra næringslivet og arbeid med å utvikle nye næringsområder i regionen.
Finans- og gjeldsrapport 2. tertial
Bystyret ble i henhold til Sarpsborg kommunes finansreglement forelagt en rapport om status på kommunens finans- og gjeldsportefølje per 31.08.2017.
Les mer om finans- og gjeldsrapporten for 2. tertial her:
Finans- og gjeldsrapporten viser hvordan kommunens likviditet og gjeld er forvaltet og om
forvaltningen er i samsvar med de rammer og begrensinger for risiko som er vedtatt i kommunens finansreglement. Rapporten inneholder i tillegg markedskommentarer og en stresstest som viser den finansielle risiko kommunen er utsatt for.
Finansrapporten gir følgende bilde av avkastning/verdiutvikling på kommunens likviditet i de 8 første månedene av 2017:
Type likviditet: Kortsiktig
Beholdning per 31.08: 1 181,9 mill.
Avkastningsmål i prosent: 1,11
Avkastning i prosent: 1,91
Avkastningsmål i kroner: 9,0 mill.
Avkastning i kroner: 15,5 mill.
Mer - mindre Avkastning: 6,5 mill.
Langsiktig likviditet er tilnærmet null og det er heller ikke noen avkastning på denne. Kommunen hadde per 31.08.2017 investeringslån på totalt 3,7 mrd. kr. Gjennomsnittlig rente er 3,23 %. Renter på gjeld utsatt for renterisiko er i gjennomsnitt bundet for 5,6 år. Bystyret vedtok 6. november 2014 en endring i finansreglementet som sier at den gjennomsnittlige rentebindingen skal være maksimalt 2 år. Den kan imidlertid være lenger i en overgangsperiode.
Kommunen har som følge av ordningen med startlån også lån som er videreformidlet. Per 31.08.2017 var kommunens formidlingslån på 891,1 mill. kr. Utlån til private låntakere utgjorde på samme tidspunkt 803,2 mill. kr. Gjennomsnittlig rente på denne delen av gjelden er 1,62 %. Det er fast rente på 44 % av gjelden. Renten er i snitt bundet for 1,1 år.
Tilstandsrapport 2. tertial
Tilstandsrapport 2. tertial 2017 er rådmannens tilbakemelding til de folkevalgte for de åtte første månedene av 2017. Det rapporteres på mål, rammer og strategiske prosesser i henhold til vedtatt handlingsplan og budsjett.
Les mer om tilstandsrapporten for 2. tertial her:
Per 1. tertial 2017 ble det varslet en forventet balanse ved årets slutt. Tilstandsrapport 2. tertial for 2017 forteller at kommunen styrer mot et mindreforbruk ved årets slutt sett under ett. Mindreforbruket skyldes i hovedsak lavere utgifter til pensjon.
Prognosen for kommuneområdene viser et negativt avvik på om lag 8,2 mill. kr etter bruk av 15,8 mill. kr fra enhetenes disposisjonsfond.
Rådmannen foreslo en budsjettjustering der enhet barnevern styrkes med 10,0 mill. kr.
Det ble ikke noe av den planlagte fusjonen mellom Østfold kommunerevisjon IKS og Follo distriktsrevisjon IKS per 01.01.2017. Avsetningen på 3,1 mill. kr til innløsing av en pensjonsforpliktelse omdisponeres til det generelle disposisjonsfondet.
Flere av kommunens investeringsprosjekter har i 2017 et utgiftsbudsjett som først vil gå til utbetaling i 2018 eller senere. Rådmannen foreslår å rebevilge 202,5 mill. kr inn i 2018.
Etter en sterk nedgang i sykefraværet i 2016 er dette stabilisert i 2017. Sykefraværet per 2. tertial for hele kommunen er på 7,7% , som er det samme som per 2. tertial for 2016.
Tilstandsrapporten inneholder også en tilbakemelding til bystyret på vedtatte strategiske prosesser, mål for tjenestekvalitet og mål på medarbeiderområdet.
Eierstrategi for isarpsborg AS
isarpsborg AS er et viktig verktøy for å fremme Sarpsborgs byidentitet.
Les mer om eierstrategi for isarpsborg AS her:
Sarpsborg kommune er den største eieren i selskapet med 42,63 % av aksjeporteføljen.Ved sitt eierskap forventer kommunen at byselskapet skal være en spydspiss i arbeidet med å profilere Sarpsborg som et sted å bo, jobbe og besøke. Kommunens mål med eierskapet er av samfunnsmessig karakter.
For at selskapet skal ha forutsigbarhet i det daglige arbeidet ønsker rådmannen å inngå en 3 års avtale om ordinært driftstilskudd til isarpsborg AS. I 2017 mottok selskapet et samlet tilskudd på 3,9 mill. kr. Dette besto av et ordinært driftstilskudd på 2,9 mill. kr, et engangstilskudd på 0,5 mill. kr som ble videreført fra jubileumsåret for etterarbeid med jubileet, og et engangstilskudd på 0,5 mill. kr som prosjektmidler til reiseliv-/pilegrimssatsing.
Bystyret vedtok følgende:
- Sarpsborg kommune vil som eier slutte opp om strategisk plan 2017-2020 for isarpsborg AS.
- Rådmannen får fullmakt til å inngå en 3 års avtale om driftstilskudd til isarpsborg AS med grunnlag i handlingsplan 2018-2021.