Fritidserklæring i Sarpsborg
Sarpsborg har fått sin egen fritidserklæring.
Lokal fritidserklæring ble vedtatt i bystyret i oktober 2024. Frivillige organisasjoner, lag og foreninger, og andre aktører som er involvert i fritidsaktiviteter oppfordres til å tilslutte seg erklæringen.
Den lokale fritidserklæringen bygger på den nasjonale fritidserklæringen som er en intensjonsavtale mellom regjeringen, KS (Kommunesektorens organisasjon) og frivillige organisasjoner. Målet er at alle barn, uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon, skal ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre.
Arbeidet med den lokale fritidserklæringen gjøres i samarbeid med ALLEMED, som er en arbeidsmodell og et gratis nasjonalt verktøy som skal gjøre det lettere å inkludere alle barn og unge i fritidsaktiviteter.
Fritidserklæringen i Sarpsborg
Dette er den lokale fritidserklæringen i Sarpsborg
Fritidserklæringen bygger på FNs konvensjon om barnets rettigheter, herunder
artikkel 31:
Partene anerkjenner barnets rett til hvile og fritid og til å delta i lek og fritidsaktiviteter som passer for barnets alder og til fritt å delta i kulturliv og kunstnerisk virksomhet.
Partene skal respektere og fremme barnets rett til fullt ut å delta i det kulturelle og kunstneriske liv og skal oppmuntre tilgangen til egnede og like muligheter for kulturelle, kunstneriske, rekreasjons- og fritidsaktiviteter.
For å realisere dette må alle barn ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre.
Skal vi nå dette målet må vi samarbeide om å bygge ned barrierer for deltakelse. Alle barn og unge må inkluderes på lik linje, uavhengig av for eksempel kjønn, etnisitet, religion, seksuell orientering, funksjonsevne, bosted og foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon.
Det er en viktig verdi i samfunnet at alle får delta i sosiale fellesskap og aktiviteter. Barn og unge som av økonomiske, sosiale eller kulturelle årsaker opplever seg ekskludert fra å delta i fritidsaktiviteter kan oppleve ensomhet, utenforskap og dårlige livskvalitet. Det må vi gjøre noe med her og nå.
Kommunen, kunst- og kulturaktører, idrettslag, fritidsklubber samt frivillige og ideelle
organisasjoner, sosiale entreprenører, og andre aktører på fritidsfeltet arbeider allerede godt med å inkludere barn og ungdom i sine tilbud. Potensialet for å få til en bredere deltakelse er derfor godt.
Men ingen aktører klarer å realisere fritidserklæringen alene. De fleste av fritidsaktivitetene driftes av frivillighet og sivilsamfunn, samtidig som Sarpsborg kommune disponerer og styrer mange av rammene for aktivitetene, for eksempel gjennom ulike tilskuddsordninger, kommunale lokaler og idrettsanlegg og samarbeid med barnehager og skoler. Det må legges til rette slik at frivillige organisasjoner blir i stand til å tilby gode, varierte og rimelige fritidsaktiviteter for barn og unge. Et tillitsbasert samarbeid, med god rollefordeling, mellom de ulike aktørene på fritidsfeltet og kommunen vil være sentralt for å oppfylle fritidserklæringen lokalt i Sarpsborg.
Den nasjonale fritidserklæringen stadfester retten til organisert fritidsaktivitet. Organiserte fritidsaktiviteter representerer en særlig kvalitet, ved at de tilbyr langsiktighet, voksenkontakt og organisert fellesskap i grupper av barn og unge.
Samtidig er egenorganisert aktivitet er viktig supplement, og det må tilrettelegges for gode arenaer der barn og unge kan drive med aktiviteter på egne premisser. Egenorganisert aktivitet kan også være en vei inn i organisert fritidsaktivitet. Tilgjengelige og gode utlånsordninger for sports- og fritidsutstyr bidrar til inkludering, økt tilgjengelighet og muligheten for alle å delta i ulike aktiviteter uten økonomiske hindringer.
God utveksling av informasjon, eksisterende løsninger og behov, kan bidra til et bredere og bedre tilbud. Barn, ungdom og foresatte som står utenfor de organiserte fritidstilbudene trenger ofte informasjon om hvilke fritidstilbud som finnes, hvor og når de skjer, hvordan man melder seg på og hvor man kan søke støtte til aktiviteten og låne utstyr. Informasjonen må være enkel å forstå, på flere språk og formidles gjennom kanaler og formater som er relevante for målgruppene. Dette gjelder tilbud både i offentlig og frivillig regi.
Det må arbeides for bedre tilrettelegging for personer med funksjonsnedsettelser, slik at alle barn og unge kan delta på fritidsarenaer på like vilkår. Deling av informasjon og kompetanse om tilrettelegging vil gi enda flere mulighet til å bli inkludert.
Det må arbeides for gode, billige og tilgjengelige transportløsninger, samt ordninger basert på samkjøring i klubber, lag og foreninger.
Foreldres involvering kan være viktig for barn og unges vei inn i organiserte fritidsaktiviteter, og siden mange av aktivitetene er basert på frivillighet er foreldres involvering viktig for opprettholdelse av fritidstilbud.
Barn og unges rett til medvirkning må ivaretas, og vil bidra til bedre løsninger for å inkludere alle barn på fritiden.
Vi er derfor enige om dette i Sarpsborg
1. At alle barn og ungdom skal ha mulighet til å delta i fritidsaktiviteter og til å delta i lek som passer for barnets alder. Gjennom lek og aktivitet blir barn og ungdom inkludert i fellesskap og opplever tilhørighet og mestring.
2. At barn og ungdom skal involveres og ha innflytelse over sin lek og fritidsaktivitetene de deltar i.
Løsningene må finnes i fellesskap, derfor vil vi:
1. Samarbeide lokalt og nasjonalt om at alle barn og ungdom skal få delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre.
2. Fremme betydningen av å satse på og synliggjøre lag og foreninger i Sarpsborg sine aktivitetstilbud som et viktig virkemiddel for sosial inkludering av barn og unge i lokalsamfunnet.
3. Formidle gode ideer og lokale eksempler på hvordan Sarpsborg kommune og frivilligheten kan samarbeide om å sikre at alle barn og unge har mulighet til å delta i fritidstilbud, uavhengig av for eksempel kjønn, etnisitet, religion, seksuell orientering, funksjonsevne, bosted og foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon.
4. Prioritere barns behov og ønsker i utviklingen av fritidsarenaen, gjennom å spre god praksis og systematisere arbeidet med å sikre barns medvirkning.
Vil du/dere være med?
Kommunen, frivillige organisasjoner, lag og foreninger og andre aktører arbeider allerede godt med å inkludere barn og ungdom i sine tilbud. Potensialet for å få til en bredere deltakelse er derfor godt. Men ingen aktører kan realisere fritidserklæringen alene. Skal vi nå målet må vi samarbeide om å bygge ned barrierer for deltakelse.
Alle organisasjoner som ønsker å være pådrivere for at alle barn og unge skal få mulighet til å delta i organiserte fritidsaktiviteter, oppfordres til å slutte seg til den lokale fritidserklæringen i Sarpsborg.
Bli med! Tilslutt din organisasjon ved å fylle dette skjemaet.
Organisasjoner som er med
Disse har tilsluttet seg fritidserklæring i Sarpsborg:
- Sarpsborg musikkråd
- Sarpsborg kulturråd
- Sarpsborg idrettsråd
- Sarpsborg ungdomsråd
- Frelsesarmeen Sarpsborg
- Kirkens bymisjon Sarpsborg
- KFUK-KFUM Norge
- Sarpsborg Øst Frivilligsentral
- Sarpsborg Røde Kors
- Østre Østfold krets av Norges speiderforbund
- Den norske kirke i Sarpsborg
- Skjeberg golfklubb
- Fritidsklubben Ung og innafor
- Felles forum for innvandrerkvinner i Sarpsborg
- Tune idrettslag
- Sarpsborg tennisklubb
- Acta Østfold
- Yven IF
- Sarpsborg Chi kickboxing og MMA
- Greåker innebandyklubb
- IL Sparta ishockey elite
- Sarpsborg karateklubb
- Singlefjorden kystlag
- Kommunalt foreldreutvalg (KFU)
- T&IL National
- Mekkegarasjen i Høysand
- Greåker idrettsforening
- Borgen idrettslag
- Trøsken idrettslag
- Borregaard
- BUL Sarpsborg
- Hafslund Idrettsforening
- Varteig Idrettslag
- Sarpsborg Padelklubb
- Sarpsborg Boccia og Teppecurlingklubb
- Sarpsborg pistolklubb
- KRED Norge
- Sarpsborg kulturskole
Oversikt over lokale fritidsaktiviteter
Sarpsborg kommune har samlet oversikt over fritidsaktiviteter for barn og unge. Se nettsiden Ungaktivitet for oversikt over ferie- og fritidsaktiviteter for barn og unge i Sarpsborg.
Har du behov for økonomisk eller praktisk hjelp for å få barnet ditt med i en fritidsaktivitet? Les mer om hjelp til fritidsaktivitet.
Sjekk ut Skattkammeret hvis du ønsker å låne sports- og fritidsutstyr.