>Program for Litteraturuka

Innhold

Plakat Litteraturuka 75 år

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Program for Litteraturuka

Publisert: 07.08.2024

Velkommen til Litteraturuka 4. til 9. november! Håper å se deg! Årets tema er "Verdier i lovverket", som er samme tema som Nasjonaljubileet 2030.

Tirsdag 29.10 

Jørn Øyrehagen Sunde er professor i rettshistorie ved Institutt for offentlig rett i Oslo, forsker på Nasjonalbiblioteket, og den fremste eksperten på Landsloven av 1274.
I dette foredraget forteller Sunde om hva landslova egentlig inneholder, og hvordan loven endret Norge i sanntida og for all ettertid.

Magnus Lagabøtes landslov av 1274 var den tredje riksdekkende lovboka som ble laget i Europa i middelalderen, og den første som ble en suksess med én gang den ble tatt i bruk i praksis og lenge etterpå.

Arrangementet er en teaser til Litteraturuka, og er et samarbeid mellom Olavsdagene, Sarpsborg tingrett og Litteraturuka i Sarpsborg.

Tid og sted: 29. oktober kl. 19.00 på Tinghuset. Billetter til arrangement med Jørn Øyrehagen Sunde 

Festaften med Tore Renberg med band

Publikum kan forvente seg en original og særegen kveld når den mangfoldige forfatteren Tore Renberg kommer til Litteraturuka. Med en blanding av litteratur, funderinger og musikk, vil han ta oss med på en reise i det menneskelige. Her vil du få høre noen av Tores egne låter, og en og annen kjent låt i ny drapering og noen små opplesninger underveis. Denne kvelden har han med seg sin datter Petra på vokal, og musikerne Alexander Flotve og Anders Brunvær Hauge.

Tid og sted: 4. november kl. 19.00 i Glenghuset
Billetter til festaften med Tore Renberg med band

Tirsdag 5.11

Tegneseriekurs med Cathrine Sandmæl (FULLT)

Unge mellom 10 og 15 år som er glad i å tegne og vil lære mer om å lage tegneserier, bør melde seg på dette kurset. Cathrine er illustratør med en lidenskap for barnebøker og tegneserier. Hun har jobbet aktivt som frilanser siden 2013, men blant andre Cappelen Damm Forlag og Gyldendal Forlag. Sandmæl har spesialisert seg på illustrasjoner for bøker, men har også laget dekorative illustrasjoner og har utgitt tegneserien Jenter (2024)

Begrenset antall plasser, påmelding til tunebib@sarpsborg.com

Tid og sted: Tune bibliotek kl. 17-19.

Bokprat med Tore Renberg 

Biblioteksjef Anette Kure bokbader forfatter Tore Renberg. Forfatteren debuterte i 1995 med "Sovende floke" som han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for, og har siden utgitt en rekke bøker for både barn og voksne. Renberg har mottatt Bokhandlerprisen to ganger, P2-lytternes romanpris, Nynorsk litteraturpris, og har entusiastiske lesere i 18 land. Han har også utmerket seg innen film, teater og musikk.

Denne kvelden skal Renberg og Anette Kure snakke særlig om boka Aktivisten, men også om det å skrive, og om andre bøker i forfatterskapet. 

Tid og sted: 5. november kl. 19.00 i Glenghuset.
Billetter til bokprat med Tore Renberg 

Onsdag 6.11

Lyrisk lunsj (FULLT)

Det er klart for lyrisk lunsj med tre generasjoner sarpedamer: Celina Larsen, Rebekka Magnus og Kari Hepsø.

Celina (f. 2003) vant Drømmestipendet i 2020, og har sin unge alder til tross publisert flere dikt. Rebekka (f. 1976) har allsidig bakgrunn innen kultur og teater, og Kari (f. 1948) har skrevet "hele livet" kanskje mest for seg selv. Alle tre er kreative og har tidligere lest dikt på Poesifrokost på biblioteket til begeistring for tilhørerne. Denne formiddagen møtes disse tre, og de skal lese noen av sine egne dikt for oss. Det blir servering av kaffe og noe å bite i.

Tid og sted: 6. november kl. 11.00 hos Takelund
Gratis billetter lyrisk lunsj

Møte med Avin Rostami

Poet, spaltist, spesialpedagog og menneskehetsaktivist Avin Rostami deltar i Litteraturuka. Avin som er født i krig og vokste opp på flukt i Sør-Kurdistan, er opprinnelig fra byen Sardasht i Kurdistan Iran. Hun kom til Norge som politisk kvoteflyktning med familien i desember 1999. I 2022 debuterte hun med diktsamlingen "Indre kompass", og i 2024 kom diktsamlingen "Aldri hjemme". Der tar hun opp temaer som flukt, tilhørighet og lengsel.

Tid og sted: 6. november kl. 19.00 i Glenghuset
Billetter til møte med Avin Rostami

Torsdag 7.11

Forfattermøte med Sigbjørn Mostue for skoleklasser fra videregående

Kun for forhåndspåmeldte klasser, som får høre mer om Hex - en spennende og mørk ungdomsroman fra Sigbjørn Mostue.

Tid og sted: Dagtid 7. november i Glenghuset

Forfattertreff med Sigbjørn Mostue

Sigbjørn Mostue (f. 1969) er en kritikerrost og prisbelønt forfatter. Han er oppvokst på Kløfta, og bor på Jessheim med samboer og to barn. Han er utdannet cand.philol. med hovedfag i idéhistorie, og har blant annet jobbet som redaktør i Den norske Bokklubben. I de senere år har han vært forfatter på heltid.

Mostue skriver for barn, ungdom og et voksent publikum. Han gir ut bøker i flere sjangere, men beveger oftest innenfor krim og spenning, grøssere og fantasy. Flere av bøkene hans inneholder elementer fra folketro og eventyr. Forfatterskapet speiler også hans engasjement for aktuelle temaer som miljøvern og klimaproblematikk.

Tid og sted: 7. november kl. 19.00 på Glenghuset
Billetter til forfattertreff med Sigbjørn Mostue

Fredag 8.11

Musikkbrunch i samarbeid med Den kulturelle spaserstokken

"Kjærlighet, angst og en gråstenkt november - og lyse barndomsdager".

Opplev Inger Hagerups kjente og kjære dikt i nye og spennende musikalske tolkninger. I denne konserten utforskes temaer som eksistens, kjærlighetens kompleksitet, melankoli, og barndommens skjønnhet og mangfoldige nyanser. Konserten inviterer deg til 45 minutter med en unik sammensmelting av litteratur og musikk, ledet av musikerne Haakon Ellingsen, Gaute Storsve og Jacob Holthe Thorsen.

I tillegg til Hagerups dikt, presenteres også noen av Haakon Ellingsens egne låter, hvor han står for både tekst og musikk. Disse låtene komplementerer temaene, slik at det blir en helhetlig og berikende opplevelse.

Haakon Ellingsen (komposisjoner, vokal og akustisk gitar), Gaute Storsve (akustisk gitar og lap steel-gitar) og Jacob Holthe Thorsen (elektrisk gitar)

Tid og sted: Kl. 13.00 i Black Box på Kulturskolen i Sarpsborg (EPA).
Billetter til musikkbrunch 

Miller Sessions - konsert
  • Espen Langbråten – Vokal, Gitar
  • Frederik Bjørnstad – Trekkspill, mandolin, banjo
  • Lars Martin Torp – Bass
  • Andreas Łosiewicz – Trommer
  • Øystein Lindberg – Piano, Orgel

Tid og sted: 8. november kl. 20.00 i Glenghuset

Les mer om konserten og kjøp billetter her

Lørdag 9.11

Forfattertreff om tøffe dinosaurer (FULLT)

I boka "Tøffe dinosaurer" er de sju tøffeste dinosaurene samlet mellom to permer. Her møter du spinosaurus, brontosaurus, triceratops, velociraptor, stegosaurus, parasaurolophus og selvfølgelig tyrranosaurus rex.

Line Halsnes (f. 1981) som har skrevet og illustrert boka tar de yngste dinosaurekspertene på alvor, og gir oss masse kule dinosaurfakta på en måte som gjør leseren både nysgjerrig og litt klokere. Line vil vise fram illustrasjonene i storformat når hun kommer til Litteraturuka. Fargerikt, detaljert og riktig - her får du se hvordan dinosaurene ser ut både utenpå og inni. Line tegner også, og klarer du å lese hvilken dinosaur hun tegner?

Tid og sted: 9. november kl. 12.00 på Glenghuset
Billetter til forfattertreff med Line Halsnes om tøffe dinosaurer

Jette F. Christensen og "Demokratiet, det er oss - 10 sårbarheter i verdens beste folkestyre"

Statsviter og tidligere stortingsrepresentant Jette F. Christensen har skrevet boka "Demokratiet, det er oss - 10 sårbarheter i verdens beste folkestyre", som er et kampskrift for et styresett vi har begynt å ta for gitt. Mens Norge troner øverst på demokratiske indekser, er demokratiet i tilbakegang internasjonalt. Vår sikkerhet, handel og velferd avhenger av at så mange land som mulig er demokratiske. Men for å være en legitim forsvarer for styresettet ute, må vi holde vår sti ren hjemme.

Christensen har en mastergrad i sammenliknende politikk fra Universitetet i Bergen, har gått Forsvarets Høyskoles sjefskur og kurs om strategisk kriseledelse, og har jobbet med lederrekruttering. Hennes fagkunnskap og praktiske erfaring fra internasjonal politikk koblet med hennes engasjerende og komunikative form, gjør at tilhørerne sitter igjen klokere og med et smil.

Tid og sted: 9. november kl. 15.00 på Glenghuset
Billetter til arrangement med Jette F. Christensen