Bokmessen Sarpsborg 1949-1999
Okkupasjonsårene var en merkelig tid. Radioapparatene var tatt, avisene propaganda og kinoen skulle helst ikke besøkes, men folk stormet til biblioteket for å låne bøker. Ut fra okkupasjonstidens lesetrang ble det sådd noen litterære frø i Sarpsborg. Frø som siden 1949 har spiret og grodd til det vi i dag kaller Litteraturuka i Sarpsborg. Norges eldste – og Europas nest eldste litteraturfestival.
31. oktober 1949 står det notert følgende i styreprotokollen for Sarpsborg folkebibliotek: «Styret er enig i at biblioteket sammen med Folkeopplysningsrådet og bokhandlerne arrangerer bokmesse i biblioteket.» Og slik ble det! 29.-30. november 1949 ble den første bokmessen avviklet i Sarpsborg. Tidspunktet for bokmessen ga seg selv, den måtte plasseres på en tid da årets bøker forelå. På denne tiden skjedde det i slutten av november, eller begynnelsen av desember.
Biblioteket har i alle år dannet rammen om Bokmessen (senere Litteraturuka), og gjennom årenes løp har det vært mange involverte. Det startet med at biblioteket sammen med folkeopplysningsrådet og bokhandlerne arrangerte bokmesse i biblioteket. Etter mange suksessfulle år med bokmesse i Sarpsborg var det allikevel behov for fornyelse. Og i 1994 kom sakspapirene som la til rette for endringer for bokmessen, men hovedmålsettingen skulle være den samme: «Skape leseglede og interesse for litteratur». Ut ifra dette dukket ideen opp om en litteratur- og kulturuke i stedet for en bokmesse. Først i 2003 endret navnet fra Bokmessen Sarpsborg til det vi kjenner i dag som Litteraturuka i Sarpsborg. I 2010 var Guro Elise Berg leder av Litteraturuka, i 2011 tok Torill Stokkan over og ledet Litteraturuka frem til 2021. Fra og med 2023 er det igjen Sarpsborg bibliotek som skal lede Litteraturuka, i 2022 er vi i en mellomperiode – og tema for årets Litteraturuke er derfor «MelloM».
Kilde: «Bokmessen i Sarpsborg 50 år: 1949-1999», Ivar Roset