Flyktningarbeidet i Sarpsborg kommune
Bosetting
Bystyret vedtar hvor mange flyktninger Sarpsborg kommune skal ta imot hvert år. Kommunen mottar anmodning fra fylkeskommunen og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).
Fra 2022 har det vært en betydelig økning i flyktningstrømmen på grunn av krigen i Ukraina.
Hvordan jobber Sarpsborg kommune med flyktninger
Sarpsborg kommune bosetter flyktninger som har fått oppholdstillatelse, etter avtale med IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet). Voksne flyktninger og deres barn blir tatt imot, veiledet og fulgt opp de første årene de bor i kommunen. Enslige, mindreårige flyktninger blir bosatt i bofellesskap med døgnbemanning.
Når flyktningene skal bosettes, har de som regel bodd en stund på mottak i Norge. Noen kommer direkte fra flyktningleirer, og reisen er da planlagt.
Det blir sørget for flyktningenes livsopphold den første tiden, mens de deltar i norskopplæring og obligatorisk introduksjonsprogram. Deretter er det viktig at de kommer seg i arbeid eller ordinær utdanning. Det er mye som skal læres av språk og norsk kultur og arbeidsliv før man kommer dit.
Kommunens mest sentrale flyktningarbeid er samlet i NAV, på St. Marie Læringssenter og i kommuneområdet helse og velferd.
Les mer på St. Marie læringssenters nettside.
Ansvar
NAV har ansvaret for dette:
- Tolketjeneste
- Bosetting av voksne flyktninger og flyktningfamilier
- Introduksjonsprogram for voksne flyktninger
- Arbeid- og kvalifiseringstiltak
Kommunens utgifter til flyktningarbeidet dekkes av ulike statlige tilskudd, blant annet integreringstilskudd og tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap.
NAV Team Flyktning
Adresse: Oscar Pedersens vei 16 B, 1721 Sarpsborg
Kontaktinfo:
Flyktningkonsulent Rohan Christopher
Tlf. 992 05 877
Teamleder Trude D. Johansen
Mail trude.dokken.johansen@nav.no
Tlf. 415 32 879
Kommunen har ansvar for dette:
Sarpsborg kommune har ansvaret for dette:
- Språkopplæring for barn og voksne
- Bofellesskap for enslige mindreårige
- Kulturtiltak som for eksempel kafeen Verdensrommet og Språkkafe
Frivillige
Hvordan kan du hjelpe flyktninger i Sarpsborg?
Folk i nærmiljøet som ønsker å bidra, kan spille en stor rolle i integrering av flyktninger som er bosatt i Sarpsborg. Enten du er nabo, forelder i klassen, utleier, arbeidsgiver, trener, engasjert i frivillig virksomhet, medelev eller pensjonist, trenger vi din hjelp til å inkludere dem i Sarpsborg-samfunnet.
Vennskapsfamilier
Våre flyktninger, både enslige voksne og familier, trenger vennskapsfamilier og enkeltpersoner som kan tilby vennskap. De kan trenge hjelp til hverdagslige ting som leksehjelp eller bare det å bli kjent med andre i Sarpsborg.
Kommunen samarbeider blant annet med Sarpsborg Frivilligsentral, Sarpsborg øst Frivilligsentral og Kirkens Bymisjon om integreringstiltak.
Dette er noe av det vi trenger. Ikke bare nå, men i årene fremover:
- Språkpraksisplasser, arbeidspraksisplasser, arbeid (til voksne)
- Ekstrajobber (til skoleungdom og voksne i introduksjonsprogram)
- Noen som flyktningene kan bli kjent med og praktisere det norske språket med, gjennom samtaler, turer og andre aktiviteter
- Samarbeid for å skape flere naturlige møteplasser og fritidstilbud
Kontaktperson i kommunen
Mangfoldsrådgiver Flemming Johnsen