>Rettigheter i kontakten med barneverntjenesten

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Rettigheter i kontakten med barneverntjenesten

Publisert: 02.01.2023

På denne siden finner du informasjon om dine rettigheter.

Les mer om barneverntjenesten her

Veiledning:

Barneverntjenesten har plikt til å gi deg veiledning rundt dine rettigheter. 

Dokumentinnsyn:

Foreldre med foreldreansvar og barn over 15 år er parter i kontakt med barneverntjenesten (også foreldre uten foreldreansvar har rettigheter, men noe mer begrenset). Dette betyr blant annet at dere har rett til innsyn i dokumentene barneverntjenesten har. Dere har rett på å få kopi av disse hvis dere ber om det. I enkelte tilfeller kan barneverntjenesten unndra noen dokumenter slik at dere ikke får se disse, dere skal imidlertid få vite om det, og ha mulighet til å klage på denne beslutningen.

Samtykke:

Du kan takke ja eller nei til hjelpetiltak, såfremt barnverntjenesten ikke vurderer at situasjonen er for alvorlig.

Advokat/støtteperson:
  • Du har mulighet til å ha med deg en støtteperson når du treffer barneverntjenesten. Noen opplever det vanskelig å ha møter, og kan oppleve det godt å ha med seg noen de er trygge på. Det er fint om du gir beskjed om det blir med noen flere i møtet på forhånd.
  • Barneverntjenesten dekker ikke kostnader til advokat. Dersom det skulle bli en så alvorlig situasjon at barneverntjenesten beslutter å fremme sak om tvangstiltak, har du imidlertid rett til å få dekket advokat gjennom det offentlige.
Klage:
  • Du har mulighet til å klage på de vedtak som fattes av barneverntjenesten, og på barneverntjenestens saksbehandling/arbeid. Du kan ikke klage på beslutningen å opprette barnevernundersøkelse.
  • Hvis du ønsker å klage på noe av barneverntjenestens arbeid skal denne i utgangspunktet rettes til barneverntjenesten. Det er ikke noe krav til hvordan klagen er formulert. Det bør imidlertid fremkomme hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener det bør gjøres endringer. Dersom barneverntjenesten opprettholder sin avgjørelse sendes klagen videre til statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.
  •  Også barn kan klage til barneverntjenesten og/eller statsforvalteren. Under lenken til barneombudet finnes det et skjema du kan bruke. Her står det også mer om hva du kan gjøre hvis du er misfornøyd med hjelpen du får fra barneverntjenesten. 
  • Du kan også fortelle om hva du er misfornøyd med til barneverntjenesten direkte. Hvis du ønsker å klage på noe kan barneverntjenesten hjelpe deg med det. 

Les mer om dine rettigheter og klager til barnevernet på barneombudets nettside.