>VA-kart og informasjon for rørleggere

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

VA-kart og informasjon for rørleggere

Publisert: 06.01.2023

VA-kart

Dersom du har ønsker om å se ledningskart og/eller kart over stikkledninger må du ta kontakt med Sarpsborg kommunes driftssentral for å få dette tilsendt. De nås på e-post driftssentral@sarpsborg.com.
Merk at det må påberegnes noe saksbehandlingstid. Ta derfor kontakt så tidlig som mulig. 

Olje- og fettholdig avløpsvann

Alle virksomheter som produserer olje- eller fettholdig avløpsvann skal være tilknyttet utskiller. Olje, fett og andre uønskede stoffer skal fjernes ved kilden, før påslipp til kommunalt avløpsnett. Påslipp av avløpsvann som har en annen beskaffenhet enn sanitærvann fra husholdning, kan medføre en rekke uønskede hendelser som tette avløpsledninger, driftsforstyrrelser, dårlig slamkvalitet og utslipp av uønskede partikler.

Kommunen er forurensningsmyndighet etter Forurensningsforskriften kapittel 15 – Krav til utslipp av oljeholdig avløpsvann, kapittel 15A § 15A-4 – Påslipp til offentlig avløpsnett, samt lokal forskrift om påslipp av olje- og fettholdig avløpsvann i Sarpsborg kommune. Som forurensningsmyndighet fører kommunen tilsyn med at bestemmelsene og vedtak fattet i medhold av disse bestemmelsene følges.

Det henvises til Forskrift om påslipp av olje- og fettholdig avløpsvann, Sarpsborg kommune for ytterligere informasjon vedr. drift av anlegget og krav til olje- og fettutskiller.

Oljeutskiller

Alle virksomheter som har påslipp av oljeholdig avløpsvann må tilknyttes oljeutskiller, som for eksempel:

  • Bensinstasjoner
  • Vaskehaller for kjøretøy
  • Motorverksteder
  • Bussterminaler
  • Verksted og klargjøringssentraler for kjøretøy, anleggsmaskiner og skinnegående materiell
  • Anlegg for understellsbehandling
  • Garasjeanlegg med tilgang til vann og mulighet for vask av biler inne i garasjen
  • Landbasert oljevirksomhet

 

Fettutskiller

Alle virksomheter som har påslipp av fettholdig avløpsvann må tilknyttes fettutskiller, som for eksempel:

  • Restauranter
  • Kafeer/konditorier
  • Gatekjøkken/kiosker
  • Kantiner/storkjøkken
  • Slakterier
  • Margarin- og matoljeindustri
  • Kjøttforedlingsbedrifter
  • Hermetikkindustri
  • Bakterier
  • Meierier
  • Friteringsindustri
  • Røkeri
  • Matbutikker med steke-/grillavdeling

 

Påslippstillatelse

Alle som har påslipp av olje- eller fettholdig avløpsvann til kommunens ledningsnett, må søke om tillatelse som skal godkjennes av kommunen. Dette gjelder for alle nye virksomhet, eksisterende virksomhet og ved bruksendringer ved eksisterende bygninger.

Søknad om påslippstillatelse skal sendes inn via Gemini Entreprenørportal. Kun kvalifiserte foretak med relevant faglig kompetanse får brukertilgang til denne portalen. Av den grunn man engasjere et godkjent foretak til å søke på vegne av virksomheten deres. Foretak som ikke har tilgang til Entreprenørportalen må ta kontakt med kommunen, etter at de har registrert seg.

Klikk her for å komme til side for å registrere foretak. 

I søknadsskjema i Gemini Entreprenørportal, må disse punktene fylles ut:

  • Eiendomsdetaljer
  • Informasjon om tiltakshaver (eier av virksomheten)
  • Detaljer om type virksomhet og påslipp, samt dimensjoneringsgrunnlag etter NS-EN-858-2
  • Detaljer om utskiller, samt produktsertifikat
  • Skisse som viser plassering av utskiller, samt tilknytningspunkt til kommunal avløpsledning

Følgende dokumenter må også vedlegges søknaden:

Tillatelsen gis til eier av virksomheten, som er ansvarlig for å overholde vilkårene i tillatelsen.

Ved følgende endringer må virksomheten søke om ny tillatelse:

  • Ny virksomhet som skal benytte en eksisterende utskiller
  • Påslippsmengden fra en eksisterende virksomhet økes vesentlig (>25%)
  • Utskifting av utskilleranlegg der størrelsen på utskiller blir endret

Det er også verdt å merke seg at installasjon av en olje- eller fettutskiller krever egen søknad etter Plan- og bygningsloven. Du finner mer informasjon om byggesøknad på denne nettsiden. I tillegg skal det sendes inn søknad om VA-arbeider via Entreprenørportalen.

 

Krav til olje- og fettutskiller

Umiddelbart nedstrøms for utskilleren skal det være en inspeksjons- og kontrollkum som gir mulighet for å ta prøver av avløpsvannet. Det skal installeres prøvetakingskum på eksisterende oljeutskiller som ikke har dette.

Den ansvarlige for olje- og/eller fettutskilleren plikter å gjennomføre representative målinger for å dokumentere kvaliteten av påslippet til kommunalt nett. Det skal tas ut en representativ prøve før hver tømming fra inspeksjons-/kontrollkummen. Følgende parametere skal analyseres:

  • Oljeinnholdet i utløpet fra oljeutskiller skal ikke overstige 50 mg/l målt som totale oljehydrokarboner. Temperatur ut fra oljeutskiller skal ikke overstige 45 °C.
  • Fettinnholdet i utløpet fra fettutskiller skal ikke overstige 150 mg/l, målt som totale hydrokarboner. Temperatur ut fra fettutskiller skal ikke overstige 30 °C

 

Virksomheten skal ha nødvendig drift- og vedlikeholdsrutiner for å sikre at utskilleren fungerer optimalt ut fra aktiviteten ved virksomheten. Dokumentasjon på leverandørens spesifikasjon om drift og vedlikehold for anlegget skal finnes i virksomhetens internkontrollsystem. Virksomheten skal til enhver tid ha en avtale med et godkjent firma for regelmessig tømming og kontroll av utskilleren. Følgende krav vedr. tømmefrekvens er gjeldende:

  • Oljeutskiller og oppsamlingstanker for utskilt olje skal tømmes minst en gang per år, og ellers når det måtte være nødvendig for å overholde påslippskravet.
  • Fettutskilleren skal tømmes minimum en gang per år, eller før fettlaget utgjør 25 % av fettavskillerens kapasitet.  


Tømme- og kontrollrapport for utskilleren samt analyserapport, skal sendes til kommunene når prøveresultatene foreligger. Tømmeoperatør skal sende inn dokumentasjon via Gemini Operatørportal.

Gebyrer

Sarpsborg kommune tar et årlig kontroll- og tilsynsgebyr for oppfølging av olje- eller fettutskillere. Gebyrene faktureres til virksomhetene som er ansvarlig for utskilleren, og reguleres årlig etter selvkostprinsippet. Gjeldende gebyrsats finner du her.

Tilbakestrømningssikring

Om tilbakestrømingssikring

Alle nye abonnenter som skal tilkobles kommunalt drikkevannsnett, plikter å installere tilbakestrømningssikring.

Eksisterende abonnenter som anses som risikoabonnenter vil få pålegg om å ettermontere tilbakestrømningssikring, hvis de ikke har tilstrekkelig sikring.

Bakgrunnen for at Sarpsborg kommune krever dette, er for å sikre at drikkevannet på hovedledningsnettet ikke blir forurenset ved tilbakestrøming fra private stikkledninger. Tilbakestrømning kan føre til at drikkevannskvaliteten forringes ved endringer i smak, lukt og utseende. Ved svært uheldige hendelser kan tilbakestrømning medføre spredning av bakterier, virus og kjemikaler som i ytterste konsekvens kan gi alvorlig helseplager.

For å sikre mot tilbakestrømning må abonnenter installere korrekt type tilbakestrømingssikring (tilbakeslagsventil). Det henvises til Informasjonsskriv for tilbakestrømningssikring for ytterligere informasjon om krav til tilbakestrømningssikring.

 

For rørleggere og bransjen

Alle typer utvendige arbeider på rør tilknyttet kommunalt ledningsnett skal meldes til kommunen på forhånd via Powel Water Entreprenørportal.

Sanitærbestemmelser

Alle som skal tilknyttes vann- og avløpsnett i Sarpsborg kommune, både privatpersoner og rørleggere, må forholde seg til «Standard abonnementsvilkår for vann og avløp»

Reglementet består av to deler:

  1. Administrative bestemmelser 
  2. Tekniske bestemmelser– må kjøpes hos Kommuneforlaget

De administrative bestemmelsene omhandler juridiske og forvaltningsmessige forhold, mens de tekniske bestemmelsene fastsetter krav til teknisk utførelse.

Vær oppmerksom på:

Om anboring/avgrening

Dersom tiltaket omfatter anboring, avgrening eller annen graving der kommunale rørledninger eller installasjoner avdekkes, skal Sarpsborg kommune (Servicetorget – 69 10 80 00) varsles for mulig inspeksjon senest to virkedager før bekreftet dato for oppstart av arbeidene.

Anboring/tilknytning eller avgrening på kommunalt nett skal utføres på ordinære virkedager i tidsrommet 07:30 – 15:00.

Ved inspeksjon skal grøft ved anboring og/eller avgreningspunkt være åpen.

VA-normen

VA normen gjelder for arbeider på kommunale VA-ledninger VA-normen for Sarpsborg kommune

Teknisk forskrift (TEK)

Plan- og bygningsloven med teknisk forskrift (TEK) og veiledning til teknisk forskrift (VTEK), gir rammmebetingelser for planlegging og utforming av sanitærinstallasjoner og vann- og avløpsanlegg.

Forskrift om krav til byggverk (TEK) Kap 15 – Installlasjoner og anlegg

Veiledning til teknisk forskrift (TEK) Kap 15 – Installasjoner og anlegg

Utvendige rørleggerarbeider

Søknad om vann- og avløpsarbeider skal sendes inn via Gemini Entreprenørportal. Dette gjelder for alle typer arbeider på privat- og kommunalt ledningsnett, både de tiltakene som er søknadspliktig eller kan unntas søknadsplikt etter Plan- og bygningsloven. Det skal foreligge skriftlig godkjenning av kommunene før oppstart av tiltaket.

Søknad om ferdigmelding skal sendes inn via Gemini Entreprenørportal senest 3 uker etter at arbeidene er ferdigstilt. Søknaden skal inneholde relevant dokumentasjon, samt innmåling med bildedokumentasjon av ledningene. Arbeidene ansees ikke som ferdig før det foreligger skriftlig tilbakemelding fra kommunen om at ferdigmelding er godkjent.

Du kan sjekke om deres foretak er registrert i Gemini Entreprenørportal, og få tilgang til portalen via https://geminientreprenorportal.no/.

Dersom deres foretak ikke har bruker, må dette registreres på denne nettsiden.
Kun kvalifiserte foretak med relevant faglig kompetanse vil få brukertilgang til denne portalen (minimum ADK-1. ref. Standard abonnementsvilkår for vann og avløp, Administrative bestemmelser). Etter at registreringsskjema er fylt ut, ber vi dere informere kommunen på e-post til omem@sarpsborg.com.

Vannmåler

Alle nye abonnenter plikter å installere vannmåler.

Anskaffelse av måler til industri/næringsbygg bekostes av den gebyrpliktige. Dersom den gebyrpliktige ikke selv anskaffer og installerer vannmåler, kan dette utføres av Sarpsborg kommune. Utgiftene belastes den gebyrpliktige.

  • Ved seksjonerte bygninger skal det installeres en vannmåler pr. seksjon.
  • Der vannmåler er montert, kan denne ikke fjernes uten samtykke av Sarpsborg kommune.
  • Når det gjelder industri- og næringseindommer, har den gebyrpliktige selv ansvaret for at målerne blir kontrollert/kalibrert etter de til enhver tid gjeldene krav leverandøren av måleren setter, dog minimum hvert 3. år. Dokumentasjon av kontrollen skal oversendes kommunen.

Alle vannmålere skal registreres på dette skjemaet:

Meldeskjema montering/demontering.

Utfylt og signert skjema leveres til vannmålerkontoret hos Enhet kommunalteknikk i Torsbekkveien 10. Vannmålere utleveres kun til kvalifiserte fagpersoner eller godkjent foretak. Utlevering av vannmålere foregår hos Enhet kommunalteknikk kun mellom klokken 08.00 og 10.00 fra mandag til og med fredag. Også andre henvendelser om vannmålere skal foregå innen samme tidsrom. 

Før vanntilførselen åpnes og anlegget trykksettes, skal vannmåleren sikres mot frost og mekanisk skade samt plomberes. Midlertidig plassering kan tillates i byggefasen. 

Mer informasjon om vannmåler her
Hvis Sarpsborg kommune har avtalt å komme til deg for å bytte ut gammel vannmåler og du ikke møter opp, så vil du bli ilagt et gebyr på 1790 kroner. Ved behov for å endre avtalt tid må dette skje senest 24 timer før gjeldene avtale.

Midlertidig tilknytning

Med midlertidig menes bygg/anlegg som har innlagt vann, men hvor bygget/anlegget ikke er i permanent bruk og/eller kun skal brukes i en begrenset periode. Et eksempel på et slik anlegg  er anleggsbrakker.

Midlertidig tilknytning er også abonnent og skal betale abonnementsgebyr og forbruksgebyr.

Vannmåler skal monteres. Når en vannmåler skal monteres eller demonteres, skal det meldes til kommunen.