>Pellygata-prosjektet

Innhold

Gateskilt for Pellygata.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Pellygata-prosjektet

Publisert: 08.01.2024

Pellygata - en miljøgate i Sarpsborg sentrum. På denne siden kan du lese mer om prosjektet.

Nye pellygata er oppgradert og åpnet for bruk mai 2025.
Les også:  Åpnet nye Pellygata

Video av nye Pellygata

Se den flotte gata fra lufta. (Video: Bohlin Media - for Sarpsborg kommune/Park & Anlegg)

Klikk her for å se video som ble laget i forkant av arbeidet

Om nye Pellygata

Oppgraderingen av Pellygata er en del av en større utvikling i Sarpsborg sentrum, hvor stadig flere velger å bo, jobbe og oppholde seg. Aktiviteten i sentrum er økende, og prosjekter som dette bidrar til å gjøre byen mer levende, tilgjengelig og bærekraftig.

Pellygata-prosjektet har omfattet oppgradering av Pellygata helt fra Torggata til Håkons gate. 

Prosjektet har hatt en totalramme på 27,5 millioner kroner, og har inkludert både overflatearbeid og omfattende utskifting av vann- og avløpsledninger. Arbeidet har blitt utført av Park & Anlegg AS, med Svendsen og Co som prosjekterende, Luva som byggeleder og Agnalt & Holmen som ansvarlig for kontroll av bygningsmassen.

Noen nøkkeltall fra prosjektet:

  • 100 personer fra Park & Anlegg har vært involvert i arbeidet
  • Det er gått med 23 573 timeverk og 3 784 maskintimer
  • Det er lagt 2 877 meter kantstein og 3 000 m² betongheller
  • Det er lagt 9 000 m² asfalt og det har blitt plantet 40 trær

Mer informasjon under bildene:

Ingvild Brevik, Park og Anlegg, jobber i Pellygata (foto Ole Christian Foss)Pellygata oppgraderes (foto Ole Christian Foss)Pellygata-oppgraderingen 2024 (foto Ole Christian Foss)
Alle foto: Ole Christian Foss.

Forskjønnelse, buss og sykkel

Målet for arbeidet med Pellygata er bedret framkommelighet for gående, sykkel og kollektivtrafikk, økt sikkerhet for myke trafikanter, et mer attraktivt sentrum og minst mulig støy og forurensing. Dette bygger opp under sentrumsplanens mål og strategier om å styrke offentlige byrom, tilrettelegge for gående og syklende og utvikle en attraktiv by med fokus på miljøvennlige transportløsninger.

Blant prioriteringene i arbeidet er:

  • Universell tilgjengeliget i Pellygata og gode og trygge krysningspunkt for myke trafikanter skal prioriteres.
  • Belysning som bidrar til gode og trygge byrom.
  • Planter og trær til forskjønning i Pellygata er allergivennlige og innsektsvennlige.

I Pellygata er det sykkelfelt med rødt dekke, ved siden av et sambruksfelt for buss og bil. 

Klikk for å lese mer om plantefelt i Pellygata

Pellygata skal forskjønnes med planter og trær som er allergi -og innsektsvennlige. Konsulent har i samråd med kommunen utarbeidet forslag til grøntfelt som inneholder ulike soner med vegetasjon og møblering - som benker og sykkelparkering. 

Det er beskrevet 3 typer trær og 3 typer stauder og busker i Pellygata (Trykk på navnet for bilder):

Fastigiata Kosterii. Dette er en sommereik, et tre i bøkefamilien. Klarer seg godt gjennom vinteren og blir ca 10 meter høy. Smalt, typisk gate-tre.

Carpinus betulus 'Lucas'. Dette er et smalt løvtre, kan bli ca 10 meter høyt og egner seg godt som gate-tre.

Acer platanoides 'Raket'. Et smalt hurtigvoksende tre, gule blomster og får gule høstfarger. Blir ca 10 meter høyt og er meget godt egnet som gate-tre.

Ribes alpinum 'Schmidt'. Dette er en nøysom, tett. Løvfellende busk. Blir ca 1,5-2 meter høy.

Spirea japonica 'Little Princess'. Er en 50-80 cm høy, løvfellende busk med en tett, litt utbredt, halvkuleformet vekst. Tynne forgreina kvister med 2-3 cm lange blad.

Spiraea beauverdiana 'Lumikki'. Er en 30-40 cm hekkplante med røde eller hvite blomster.

Oppgradering av sidegate

Sidegaten Nils Hønsvalds gate og Asbjørn Halvorsens plass er oppgradert fra gateparkering attrativt byrom. Les mer her: En innbydende Nils Hønsvalds gate

Pellygata er blitt oppgradert, og ble gjenåpnet mai 2025.
Pellygata er oppgradert til en flott miljøgate. (foto: Bohlin Media for Sarpsborg kommune)

Mer om arbeidet 

I forbindelse med arbeidet er det gjennomført utbedring av vann- og avløpsledningene, og kumgrupper. Dette er det knyttet en tilleggskostnad på 9 mill.kr, som finansieres ved bruk av eksisterende generell bevilgning til utskifting av ødelagte vann- og avløpsledninger.
I Pellygata er kummene skiftet ut i alle gatekryssene langs hele Pellygata. Eksisterende avløpsledninger er lagt om fra felles system til separatsystem i Nils Hønsvalds gate, og en lett separering i Pellygata.
Lengde på hovedledningsgrøft er ca. 600 meter.

Arbeidet er delt opp i flere traseer. 
Oppgraderingen av Pellygata har bestått av flere traseer. Prosjektet ble utvidet med fire nye kvartaler, fra Sverres gate til Håkons gate, etter at den første delen av prosjektet (strekningen Torggata til Sverres gate) ble tre millioner kroner rimeligere enn budsjettert.

 

Hvem var Sir John Henry Pelly?

Pellygata er en av paradegatene i Sarpsborg sentrum. Men hvem var Pelly?

Sir John Henry Pelly (1777-1852) kjøpte Borregaard i 1832 og bodde delvis der sammen med sin Lady Emma, åtte sønner og to døtre. I 1831 ga Borregaards tidligere eier, statsråd Rosenkrantz, nemlig opp og gikk til skifteretten. I april 1832 kjøpte det engelske handelshuset Pelly & Co godset til rett tid. Trelasthandelen og optimismen var stor de neste årene.

Sarpsborg fikk tilbake bystatusen i 1839 og i kraft av å være eier av Borregaard var Pelly sentral da bygrensen ble satt opp i 1839. Han sørget for å få Borregaard utenfor bygrensen og fikk store skattemessige fordeler av det.

Pelly kom fra Øst-London i England. Før, under og etter sin eiertid av Borregaard hadde han en stor og prestisjetung, internasjonal karriere. Blant annet var han sentralbanksjef i «Bank of England», leder for den største sjøfartsorganisasjonen «Trinity House», han var «Commissioner of the Lord Lieutenant of the City of London» - monarkens representant i militært forsvar og representasjon, magistrat i Essex, medeier i jernverk, øverste sjef for «Hudson’s Bay Company» - et av verdens eldste selskaper, og organiserte flere ekspedisjoner som blant annet oppdaget nordvest-passasjen. Han er omtalt som "den ukronede kongen av Canada som forandret landet for alltid".

Flere landområder, innsjøer, bygder, gater, skole og bro er oppkalt etter ham i Canada og Øst-London. I Sarpsborg har vi Pellygata.

I de gode årene bygget han opp en rekke større og mindre bedrifter i Sarpsborg. Sønnen Albert var kjøpmann og kemner. Sønnen Edmund var grosserer, veiinspektør og kemner. De to ble igjen i Sarpsborg da Pelly solgte Borregaard til sønnene i 1846. Edmund reiste som sistemann i 1851. Da var det kraftige nedgangstider og Borregaard var avertert til salgs samme høst og ble solgt i 1853 for drøyt 193.000 spesidaler til det engelske firmaet Sewell Brothers.