Er ikke avfallsbeholderen din tømt?
Har du fått en lapp på avfallsbeholderen din som forteller at beholderen ikke er tømt? Feilsortering og andre årsaker kan gjøre at vi ikke tømmer avfallet ditt.
Stadig mer av avfallet vi henter hos deg materialgjenvinnes for å bli til råvarer til nye produkter. Det er derfor viktigere enn noen gang at avfallet sorteres riktig.
Les mer om kildesortering og hva som skjer med avfallet her.
Feilsortert avfall kan resultere i gebyrer fra behandlingsanleggene til renovasjonen, og dårligere betaling for papir, emballasje av glass og metall og plastemballasje. Videre er det svært viktig å sortere farlig avfall og elektrisk avfall riktig. Batterier som kastes i beholderne kan skape brann i både renovasjonsbil, ved omlasting og i behandlingsanleggene. Det må vi unngå!
Vi må alle ta i et tak for å ta vare på de viktige ressursene i avfallet. Avfall som vi henter hjemme hos deg skal kildesorteres og legges i riktig avfallsbeholder.
Som innbygger plikter du å kildesortere alt avfall og sørge for at beholderen er lett tilgjengelig på tømmedag.
Ikke tømt beholder?
Har du fått en lapp på avfallsbeholderen din som forteller at beholderen ikke er tømt er det gjort en feil fra din side. Beholderen din vil bli tømt på neste tømmedag dersom denne feilen er rettet opp.
Her ser du ulike årsaker som resulterer i at avfallet ikke vil bli tømt:
- Feil avfall i feil beholder, f.eks. restavfall i matavfallsbeholderen.
- Overfylt beholder (husk at lokket skal kunne lukkes. Det skal ikke "tyte" ut).
- Feilsortering. (eks.: oppussingsavfall, farlig avfall, elektronikk og lignende er lagt i beholder, men skulle vært levert til Gatedalen miljøanlegg).
- Beholderen står lenger enn 3 meter fra kjørbar vei for renovasjonsbilen.
- Beholderen er ikke trillet fram eller er ikke tilgjengelig, for eksempel at bil står i veien.
- Det er ikke ryddet vekk snø og is/strødd på glatta rundt beholderen.
Hva er innbyggerne sitt ansvar?
- Alt avfall skal kildesorteres.
- Avfall skal kastes i riktig avfallsbeholder ute.
- Større avfall, spesialavfall og så videre – leveres til Gatedalen miljøanlegg.
- Det må være god fremkommelighet til avfallsbeholderne/containere.
- Det må være brøytet/ryddet for snø foran, rundt og oppå beholder/container.
- Det må strøs foran og rundt beholder/container når det er glatt ute.
- Containere må være fri for snø, lokk må kunne åpnes av vårt mannskap og vi må kunne gå rundt container for å feste vinsj
- Renovatørene kan ikke dra beholdere i snø eller over brøytekanter.
- Avfallsbeholderne skal ikke stå lenger unna enn tre meter fra kjørbar vei på tømmedag. Står beholderne lenger unna, må disse trilles frem kvelden før tømming.
- På tømmedager skal avfallsbeholderen stå med håndtaket (baksiden) ut mot kjørebane.
Slik skal det sorteres i avfallsbeholderne
Matavfall
- Matavfall skal i grønn biopose og kastes i egen beholder/container til matavfall.
- Ikke bruk andre poser til matavfallet, heller ikke bioposer du har kjøpt selv. Renovatør har ikke anledning til å studere posene, og klarer ikke vurdere materialet posen er laget av. Bruk posene som deles ut av kommunen, og bestill flere før du går tom.
- Eksempler på matavfall er skrell, skrotter, kaffegrut, teposer, tilgriset husholdningspapir og matrester generelt.
- Knyt posen med dobbel knute.
- Er avfallet for vått eller sammentrykket, kan det sitte litt igjen i beholderen etter tømming, spesielt ved kuldegrader. Vennligst løsne dette til neste tømming.
Plastemballasje
Plastemballasje skylles og kastes i utdelt sekk for plastemballasje. Har du en fellesløsning med beholder eller container til plastemballasjen kan du kaste plastemballasjen i vanlig plastpose i beholderen/containeren.
Papp, papir og kartong
Papp, papir og kartong skal i egen beholder. Skal legges løst i beholder/container, ikke puttes oppi plastposer.
Ikke trykk det for hardt sammen, da vil ikke renovatøren klare å tømme det. Det skal lett kunne falle ut når renovatør løfter beholderen og tømmer på bilen. Er det igjen papp i beholderen etter tømming sitter det mest sannsynlig altfor hardt fast. Løsne det før neste tømming.
Glass- og metallemballasje
Skal i egen avfallsbeholder/container.
Eksempler er:
- Glassemballasje brukt til mat, for eksempel syltetøyglass, sennepglass og tacosausglass.
- Metallemballasje brukt til mat, for eksempel hermetikk, leverposteibokser, maisbokser, kaviartuber, aluminiumformer, aluminiumpapir og telys-kapsler i metall.
Restavfall
- Avfallet som blir igjen etter at alt annet er sortert er restavfall, og dette skal i egen avfallsbeholder/container.
- Typiske eksempler er bleier, bind, q-tips, ødelagte sko og tekstiler, hundeposer, kattesand, avskårne blomster, snus/sneiper, stroppebånd, vedsekker og tilgriset emballasje av både plast og papir.
- Er avfallet for vått eller sammentrykket, kan det sitte litt igjen i beholderen etter tømming, spesielt ved kuldegrader. Vennligst løsne dette til neste tømming.
Andre typiske feilsorteringer:
- Husk at store og tunge ting skal leveres til Gatedalen miljøanlegg.
- Farlig avfall, som maling, lakk, lim, hårspray, innsektsmidler etc. skal leveres til Gatedalen miljøanlegg.
- Elektriske artikler, som ødelagte radioer, klokker, hårfønere etc., skal leveres til butikk som selger dette, eller til Gatedalen miljøanlegg.
- Batterier, skal leveres tilbake til butikk som selger dette eller til Gatedalen miljøanlegg.
- Keramikk, drikkeglass, skruer og stekepanner skal ikke i beholderen til glass- og metallemballasje. Dette skal leveres til Gatedalen miljøanlegg, eller pakkes inn slik at det ikke er skarpt og legges i restavfallsbeholderen.
- Panteflasker, skal pantes i dagligvarebutikken.
- Klær og tekstiler. Helt og rent tøy skal leveres til tekstilgjenvinning, som UFF/Fretex.
Unngå hindring
På tømmedagen skal beholderne stå maks 3 meter fra der renovasjonsbilen kjører. Selv om du har fått tømming tidligere år på langt lengre henteavstand, må du nå flytte beholderne til innenfor 3 meter til neste tømming.
I tillegg til å sikre miljøriktig behandling av avfallet, forsøker vi å holde prisene på tjenesten nede. Hver dag tømmer hver renovatør flere hundre dunker, og for å klare dette må de arbeide raskt. Fire meter ekstra gangavstand blir til16 meter når renovatøren må gå fram og tilbake for å hente, tømme og plassere tilbake beholderen. Selv om det ikke tar lang tid å gå 16 meter ekstra til ett hus, kan det bli flere kilometer og mye ekstra tidsbruk i løpet av en uke om de må gå langt for å hente de enkelte beholderne ved mange husstander.
Vi ber om at alle forholder seg til regelverket, og sørger for god og trygg fremkommelighet for renovatørene og renovasjonsbilene. Det betyr blant annet at innbygger må sørge for å ha klippet hekk, måket snø, strødd på glatta, og plassere beholderne lett tilgjengelig.