Glommastien

Sykkelturer i Sarpsborg

Vil du oppleve Sarpsborg kommune på sykkel eller til fots?

Noen av turene er lagt opp som opplevelser over lengre strekninger, og krever at du har en viss trening på sykkelsetet. Mens andre turer gir deg anledning til å se sentrumsområdet på nært hold - blant annet parker og skulpturer.

Glommastien

Glommastien - hele runden

Lengde: Ca. 35 km

Kart: Sykkeltur Glommastien

Kort fortalt: En populær rundtur på sykkel som går mellom Sarpsborg og Fredrikstad, på begge sider av Glomma.

  • Glommastien rundt er på hele 35 km. Det er fin tur med variert terreng, og er i utgangspunktet for de som har syklet litt fra før. Strekningen kan fint sykles av alle på elsykkel. Turen er rik på opplevelser. Fra Sarpsborg går turen først over Sarpebrua og fossen. På østsiden av Sarpefossen må du ta en krapp sving til venstre slik at du kan krysse under brua du akkurat har syklet over. Her kan du følge skiltingen mot Glommastien. Vi anbefaler et stopp på utsiktsplatået ved Sarpefossen. Herfra følger du skiltingen mot Glommastien videre.

  • Strekningen går langs riksvei 22 et stykke før skiltingen tar deg under riksveien litt før Årum. Her følger du en gruset vei videre mot Sandesundsbrua. Her er det et hyggelig landskap å sykle i, med fine muligheter for en rast langs vannkanten.

  • Glommastien går videre gjennom bebyggelsen på Sundløkka/Årum. Ta mot Fredrikstad inn Amerikagaten før Glommastien igjen følger elvekanten nedover. Langs elva lå det tidligere teglverk på rekke og rad. Du passerer også "Tomta", Roald Amundsens fødested. Videre kommer du til Torp, Sellebakk og Nabbetorp før du kommer til turens høydepunkt: Gamlebyen i Fredrikstad. Herfra tar du sykkelen på en av de små fergene som bringer deg over til den andre siden. Langs elva oppover holdt de store sagbrukene til - og byens "plankebaroner"

  • Etter hvert kommer du til Lisleby og Hauge hvor du kan ta en avstikker opp til Hans Nilsen Hauges fødested. Før du kommer til Greåker, ser du Greåker Fort. Du kan lese litt om fortets historie på infotavla på Sarpsborg-siden av brua.

  • Du sykler videre gjennom Greåker sentrum, forbi tidligere Greaker Cellulosefabrik, langs fylkesveien forbi Hannestad, langs kaiene og snart ser du Sandesund og Sandesundbrua.

  • Det er også i dag betydelig trafikk på elva, men i seilskutetida var det ofte skoger av master her. Bl.a. hadde Roald Amundsens far opptil 20 skuter liggende her. Herfra kan du sykle rett opp Storgata til sentrum eller gang- og sykkelveien langs Oscar Pedersens vei og forbi Borregaard hovedgård og fylkeshuset for Østfold.

  • Her finner du mer informasjon om denne ruta, samt fine bilder. 
Kortere alternativ - med tog tilbake

Lengde: 17 km

Kart: Sykkeltur Glommastien

Kort fortalt: Her sykler dere en vei, og tar toget tilbake.

  • Denne turen kan være ganske lang for barn - men med gode pauser underveis kan dette bli en fin dagstur. Følg ruta mot Gamlebyen i Fredrikstad. Det er mange muligheter for en hyggelig rast langs veien. Og når man ankommer Gamlebyen kan man eventuelt ta et måltid ved et av de koselige spisestedene der. 

  • Etter en velfortjent pause i Gamlebyen, anbefaler vi å ta en av byferjene over til sentrumssiden. Derfra kan dere sykle opp til jernbanestasjonen og ta toget hjem til Sarpsborg igjen.

  • Denne strekningen langs østsiden av Glomma, fra Sarpsborg og til Fredrikstad, er ca. 17 km. Turen anbefales for litt eldre barn og de som har syklet litt fra før. Legg inn gode opplevelser og pauser, så kan dette bli en fin familietur!

 

Kortere alternativ - som passer for de fleste

Lengde: 8 km

Kart: Sykkeltur Glommastien

Kort fortalt: Istedenfor å fortsette ferden videre mot Fredrikstad, sykler vi her tilbake over Sandesundsbrua (på gangbrua).

  • Følg Glommastien som nevnt over. Men ta veien over Sandesundbrua istedenfor å sykle videre mot Fredrikstad. Det er ganske stilig å sykle over gangbrua og se utover Sarpsborg og Glomma. Derfra kan du følge sykkelfeltene i Storgata nesten helt inn til sentrum igjen.

  • Et annet alternativ er å sykle i de mindre trafikkerte boliggatene i Sandesund. Her er det bare å velge ut ifra eget ønske. Å avslutte turen på en av Sarpsborgs uteserveringer anbefales på det varmeste.

  • Denne turen er i underkant av 8 km, og med pauser underveis passer denne turen for de aller fleste.

Tunevannet rundt

Tunevannet rundt

Lengde: Ca. 15 km

Kart: Sykkeltur rundt Tunevannet

Kort fortalt: Denne turen er for voksne syklister. Mesteparten av turen sykler du langs bilveier uten tilrettelegging for sykkel. Det er likevel relativt lite trafikk på størstedelen av ruta. Rundturen er både en anbefalt treningsrute for ivrige syklister, samt en anbefalt tur for tursyklister.

  • Turen kan starte ved Quality Hotel på Grålum. Herfra sykler du mot Tunevannet. Følg gang- og sykkelveien over E6 og følg skiltingen videre mot fylkesvei 114 og Skiptvet. Her sykler du forbi tidligere KPS, fabrikken som var kjent for sine komfyrer. Strekningen opp til veien mot Jelsnes kan være tidvis høyt trafikkert, så her må du sykle forsiktig.

  • På sykkelturen nordover har du Vestvannet, en gren av Glomma, på venstre side. Etter noen kilometer tar du av til høyre, mot Jelsnes. Her passerer du leirduebanen og klubbhuset til Sarpsborg og omegn jeger- og fiskeforening. Her er det mindre trafikk og veien vil oppleves som hyggeligere å sykle på. Langs denne strekningen kan du også ta en hvil på svabergene ut mot Tunevannet.

  • 6 km fra start kommer du til tidligere Holleby skole. Rett fram ser du nå Holleby gods - og litt bortenfor ligger "Mindet", en karakteristisk gravlund som er overtatt av Sarpsborg kommune. Du har nå to valg: Du kan fortsette på fylkesveien opp mot den tidligere institusjonen Kolstad og så ta til høyre mot byen - eller du kan sykle til høyre på grusveien Holenveien. 

  • Du kommer snart til Kurland og tettbebyggelsen før byen. Har du ork, kan du ta deg opp på en av bygdeborgene Jomfrusal eller Herresal, som ligger på hver sin side av fylkesveien. Du kan nå sykle på gang- og sykkelvei videre sørover på Kurland.

  • I krysset ved Borg bryggerier, ca. 15 km etter at du forlot utgangspunktet, kan du enten kan du ta til høyre mot Tunevannet og tilbake til utgangspunktet, eller du kan ta til venstre og sykle mot byen. Glengshølen ligger også i denne retningen, og er et hyggelig sted for en rast.

 

Skulpturbyen og parkbyen

Skulpturbyen - en sentrumsnær rundtur

Lengde: Så kort eller lang du ønsker.

Kart: Sykkeltur skulpturbyen

Kort fortalt: Det er mange skulpturer i Sarpsborg og i de sentrale sentrumsnære områdene. Denne turen kan tilpasses både med tanke på lengde og antall skulpturer. Turen passer for alle. Kombiner gjerne turen med et besøk ved et av byens koselige spisesteder.

Du kan få mer informasjon om byens mange skulpturer hos turistkontoret isarpsborg.

Vi har også lagt ut en presentasjon av mange av skulpturene her.

 

  • Torget er startpunktet for denne turen. Herfra kan du sykle oppover Torggata. Etter bare noen få meter kommer du til Asbjørn Halvorsens plass - i krysset mellom Torggata og Pellygata.

  • Ta turen innom Lilletorget. På hjørnet mellom Torggata og Glengsgata finner du byens «varemerke», nemlig Olavsmonumentet. Olav den Hellige-statuen ble avduket i forbindelse med Sarpsborgs 900-årsjubileum på olsokdagen i 1916. Den er laget av Gustav Lærum.

  • Videre må du krysse fylkesvei 118 før du sykler mot Glengshølen. Vel framme, finner du «Tømmerfløteren» laget av Anne Grimdalen, som ble avduket i 1958 og var en gave til byen fra Borregaard-direktør Arne Meidell og frue. Denne skulpturen ble opprinnelig plassert på torget, men etter ombyggingen av torget ble den flyttet nærmere sitt rette element, nemlig Glengshølen og Glomma. Glomma og trelastvirksomheten var i lang tid selve livsgrunnlaget for Sarpsborg. Glengshølen er også et nydelig sted å være, og en grønn, sentrumsnær lunge. Her har du bryggestien, lekeplasser og fine områder for rekreasjon, samt for å nyte medbrakt lunsj.

  • Vi anbefaler at turen fortsetter videre mot Opsund. I krysset Grimsgaards vei og Maren Juels vei finner du en fin, åpen plass hvor skulpturen «Mor og barn» er plassert.

  • For sykkelturens skyld, anbefaler vi nå at du sykler over Opsundbrua og videre mot Hafslundsøy. Opsundbrua ligger flott til, og er en opplevelse i seg selv. Her sykler du over Glomma som renner mot fossen, og man ser tydelige strømninger i vannet.

  • Følg Bruveien før du kommer til gang- og sykkelveisystemet og kan følge Edvard Strands vei sørover mot Sarpsfossen. Deretter sykler du inn Øyveien og over gang- og sykkelveibrua over Sarpefossen. På utkikksplatået ved fossen står det store Borregaardsmonumentet. Det er laget av Ørnulf Bast, og har innhogde scener fra historien og fra arbeidslivet knyttet til bedriften. På grunn av begrenset tåleevne på dagens bilbru, så er det i dag noe vanskelig å komme ut til selve skulpturen. Den må derfor nytes på avstand.

  • Videre følger du gang- og sykkelveien før du tar turen innom Borgarsyssel museum. Muséet ble stiftet i 1921 og rommer er rekke bygninger fra hele fylket. Den eldste bygningen er fra 1660.  I ruinparken kan man se restene av kong Øysteins Nikolaskirke fra rundt 1115. Urtehagen, Steinhoggerhallen og Olavskapellet, ble anlagt til 900-årsjubileet for Olav den Helliges død. Inne i kapellet finnes en rekke interessante kopier av Olavsfigurer - som understreker at han var Nord Europas mest populære helgen. Muséet har også en egen "Barnas gård" med mange dyr. Og på toppen av det hele er det et utkikkstårn hvor du kan se utover store deler av Sarpsborg. Her kan du lese mer om Borgarsyssel museum. Merk at museet har begrensede åpningstider og inngangspris. Rett på utsiden av inngangen til Borgarsyssel finner du skulpturen «Gjennom».

  • Følg Borregaardsveien og Hjalmar Wessels vei mot stjernebygget på sykkelturen videre. Skulpturen «Generasjonsmotsetninger», som viser en stor bjørnegruppe, er plassert foran Stjernebygget. Deretter sykler du til Kulåsparken.

  • Kulåsparken er en grønn lunge midt i Sarpsborg sentrum og som har fått sin egen skulptursti. Her finner du «Dronning Astrid». Den svenske kongsdatteren Astrid Olofsdatter giftet seg med Olav Haraldsson i Borg og var dronning av Norge frem til år 1030. Kunstner Birte Marie Løveid har sagt at kvinnen satt med nøkkelen til Olavs hjerte, nøkkelen til Norges framtid og nøkkelen til sin egen skjebne etter Olavs fall på Stiklestad. Derfor er skulpturen utstyrt med en stor nøkkel og et nøkkelhull i steinen foran seg. Denne skulpturen ble oppført i 2019 i forbindelse med 1000-årsmarkeringen av ekteskapsinngåelsen mellom henne og Olav. I tillegg finnes bystene til Arnt Bergby og Arne Meidell i Kulåsparken. Arnt Bergby var en markant profil i Sarpsborg-distriktet både innenfor kulturlivet og kjøpmannstanden. Arne Meidell var generaldirektør og styreformann i Borregaard i en årrekke. Skulpturen «Familien» ble i 2015 flyttet fra St. Marie plass til Kulåsparken. I tillegg finner du flere skulpturer som «Kommunikasjon» (som på folkemunne blir kalt «Torgkonene») og Robert Normann-skulpturen «Et møte» av kunstneren Stein Nerland.

  • I Kulåsparken finner du også blant annet et amfi som har konserter på sommerstid og en flott lekeplass. Dersom du har kommet til lunsjtid, så kan vi anbefale å finne et rolig sted og nyte en medbrakt lunsj. Alternativt kan lunsjen nytes ved et av byens mange serveringssteder.

  • Deretter anbefaler vi en kort sykkeltur ned til rådhuset og fontenen «Kilden» - en hyllest til Glomma og det livgivende vannet. Kunstneren er Dora Ågot Elisabeth Bendixen og den ble avduket i 1993. Utenfor Sarpsborg bibliotek finner vi «Piken med svovelstikkene» fra 1955. Ta en liten avstikker ned til Sandesundveien skole. Her finner du «Oksen Claes» av Arnold Haukeland, samt "Himmelkikker" av Petter Hepsø - en stor bjørn som ligger og kikker opp på himmelen.

  • Etter en kort stopp her, så går sykkelturen videre mot St. Olav videregående skole og Sarpsborghallen. I dette området finnes «Peer Gynt og Mor Aase», «Tassen» og ikke minst «Gutten med konkylien» av Arnold Haukeland. På nedsiden av parkeringsplassen finner du bysten av Hans Nielsen Hauge som er født i Sarpsborg. Han er den enkeltpersonen som har hatt størst påvirkning på norsk kirkeliv etter reformasjonen.

  • I krysset mellom Storgata og Roald Amundsens gate finner du bysten av Roald Amundsen. Han var en norsk polfarer og oppdagelsesreisende som er født i Sarpsborg. Han er mest kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde frem til det geografiske sydpolpunktet i 1911 etter å ha seilt Nordvestpassasjen for første gang i 1903.

  • Følg deretter Korsgata ned mot Torsbekkdalen før du tar snarveien opp til Sarpsborg stadion. Utenfor Sarpsborg stadion står skulpturen «Ballspillgruppe», også kalt «Idrettsmonumentet». Denne skulpturen hører med blant Arnold Haukelands sentrale arbeider i hans utviklingsår. Her er dynamikk, luft og rom satt sammen i en spenstig aktivitet og plassert perfekt foran Sarpsborg stadion. Arnold Haukeland selv vokste opp like ved stadion og der gjorde han seg bemerket som idrettsmann, både i fotball og på skøyter. Skulpturen er fra 1958.
  • Deretter anbefaler vi at du tar turen mot Kurland. Her kan du sykle litt tilbake, forbi Sarpsborg stadion og ta undergangen under jernbanen før du følger Statsminister Kolstadsvei og Råkilveien videre til Madam Arnesens vei. Ta østover og følg Per Gyntveien videre til Kurland sykehjem. Foran sykehjemmet står den vakre skulpturen «Rådyrene».
  • Ta igjen turen mot Sarpsborg sentrum. Har du lyst til å se på bysten av Asbjørn Halvorsen så står denne utenfor klubbhuset til Sarpsborg fotballklubb. Følg Per Gyntveien og Bryggeriveien. I det du krysser overgangfeltet ved Nordkappsgate kan du ta en titt på «Blomsterpiken» som står i midtrabatten før du sykler gjennom det stille og rolige Fritznerbakken-området. Rett på andre siden av lyskrysset, finner du den høyreiste og flotte skulpturen «Fugleflukt» som er også er laget av Arnold Haukeland.

  • Nå anbefaler vi at du sykler mot torget og tar en tur innom Kirkeparken. Her finner du «Monumentet over de falne i Sarpsborg, Skjeberg og Tune» fra 1950. Foruten dette flotte monumentet er Kirkeparken i seg selv verdt et besøk. Kirkeparken ble sammen med Kulåsparken utnevnt til «Årets grønne park 2021». Denne utmerkelsen er vel fortjent. Det bugner virkelig av flotte blomster.

  • Som en fin avslutning på en fin sykkeltur anbefaler vi at turen går gjennom gågata i Sarpsborg. Det er lov å sykle å gågata, men husk å sykle på de gåendes premisser. Det er ekstra viktig å vise hensyn her. Trill gjerne sykkelen så får du med deg alle de fine skulpturene som kommer på rekke og rad i gågata.

  • Først kommer «Flod» på hjørnet ved Nils Hønsvaldsplass. Skulpturen viser en gullbelagt bjørn som nyter livet i et badekar. Det flommer vann ut over karkanten og den avslappende bjørnen skal være en kontrast til den travle gågata. Skulpturen er laget av Sarpsborgkunstneren Petter Hepsø.

  • På neste gatehjørne finner du den høyreiste bronsehunden «Weltschmerz». Denne ble utstilt på Soli Brug og fikk uvanlig stor oppmerksomhet. Det ble nærmest et folkekrav at den skulle få plass i Sarpsborg sentrum. Denne er også laget av Petter Hepsø.

  • I krysset med Jernbanegata finner du «Gutten som snakket med dyrene». Denne er lagd av Fredrik Raddum og ble satt opp under tusenårsjubileet i 2016. Skulpturen viser en gutt som står på ryggen til en skilpadde. Skulpturen tar utgangspunkt i en novelle av Roald Dahl: En gutt drar ut i verden sammen med en skilpadde han har reddet fra suppegryta. Roald Dahl har også Sarpsborg-aner siden hans far var fra Sarpsborg.

  • Deretter fortsetter du videre oppover St. Marie gate og avslutter turen ved St. Marie plass. Her finner du selveste «Genesis». Tusenårsskulpturen «Genesis» er av den anerkjente kunstneren Finn Erik Modahl som ble avduket av Kong Harald den 29. juli 2016. Kunstverket tar utgansgpunkt i essensielle sider ved Sarpsborg; byens grunnlegger Olav den hellige og vannet i Glomma. Her fremstilt som et ungt menneske fra nåtiden, med blikk på fremtiden og på vei opp av vannet. Olavsbysten er 5 m høy og er laget av speilstål. Det betyr at vi alle – hele Sarpsborgsamfunnet - kan speile oss selv inn i skulpturen. Jubileumsskulpturen minner oss om at vi er et moderne samfunn på vei opp og fram.
Parkbyen - besøk flotte og store parker

Lengde: Så kort eller lang du ønsker.

Kart: Sykkeltur parkbyen

Kort fortalt: Det er flere store og flotte parker i Sarpsborg. Denne turen kan tilpasses, og man kan velge å sykle (eller gå) til en eller flere parker. Turen passer for alle. Ta gjerne med matpakke, og nyt den i en grønn park.

  • Landeparken: Dersom utgangspunktet er Quality Hotel på Grålum, bør første stopp bli Landeparken ved Tunevannet, kun 1,5 km unna. For å komme hit sykler du brua over E6 og følger gang- og sykkelveien parallelt med fylkesvei 118. Tunevannet og Landeparken er en sentrumsnær perle. Her er det en yndet badestrand, og inne i parken finnes det en stor og spennende lekeplass. Det er gode muligheter for en liten rast, en lekepause eller et kanskje et bad.

  • Kulåsparken: Neste stopp er Kulåsparken i sentrum. Kulåsparken ligger nær Sarpsborg kirke (fra 1862) og Sarpsborg rådhus (bygd i 1989) og er en grønn lunge som byens befolkning har hatt stor glede av i over 100 år. Kulås er også i vår tid en naturpark med høye trær og mange turstier. I parken er det flotte lekearealer, fontener som barna kan kjøle seg i, en dam, et amfi som er godt egnet til konserter og i det hele tatt et fint sted for piknik på en varm sommerdag.

    Det er flere sykkelmuligheter for å komme hit. Et alternativ er å sykle et lite stykke tilbake igjen i retning Quality Hotel, og så ta sørover på Hundskinnveien ved Tune kirke. Rett nedenfor kirkegården går det en super sykkeltrasé, i retning Sarpsborg sentrum. Her følger du rett på, krysser et par veier og krysser under jernbanen i kulvert, helt til du kommer til Korsgata. Nå kan du følg sykkelfeltene i Korsgata helt opp til sentrum og ankomme parken. Men hvis du ønsker mindre trafikkerte veier, følg sykkelfeltene i Storgata, og ta så av inn i Grotterødgata. Ta videre oppover på Sandesundsveien, og igjen oppover i Glengsgata. Nå har du inngangen til Kulåsparken på din høyre side. Her følger du gangveien inne i parken for å komme til det Kulåsparken har å by på. Turen fra Landeparken til Kulåsparken er ca. 3,5 km lang.

  • Borgarsyssel museum: På vei mot Hafslundparken kan du ta en stopp ved Borgarsyssel museum. Du kan da sykle gjennom amfiet i Kulås og et lite stykke østover i Borghilds gate. Følg så Hjalmar Wessels vei videre forbi St. Olavs barnehage. Her må du krysse fylkesvei 109 før du sykler videre på Hjalmar Wessels vei og Borregaardsveien videre nordover mot museet. Museet ble stiftet i 1921 og rommer er rekke bygninger fra hele fylket. Den eldste bygningen er fra 1660. Ruinparken viser restene av kong Øysteins Nikolaskirke fra rundt 1115. Urtehagen, Steinhoggerhallen og Olavskapellet ble anlagt til 900-årsjubileet for Olav den Helliges død. Museet har også en egen "Barnas gård" med dyr på sommeren. Og på toppen av det hele er det et utkikkstårn hvor du kan se utover store deler av Sarpsborg. Her kan du lese mer om Borgarsyssel. Merk at museet har begrensede åpningstider og inngangspris.

  • Hafslundsparken: Hafslundparken finner du på østsiden av Glomma. "Den engelske park" er på rundt 100 mål og har mange, store løvtrær. Trærne i lindealléen nærmer seg 300 år. Her kan man beundre de vakre hestene, de flotte fuglene og Hafslundparken er et yndig fotoobjekt. Parken er alltid åpen for publikum, mens hovedgården bare er åpen for publikum enkelte dager i sommerhalvåret. Hafslund hovedgård er en av landets vakreste herregårder. Som gård nevnes den første gang i 1344. Hovedbygningen brant helt ned i 1758, men to år senere sto den nye ferdig og er slik vi kjenner den i dag. I 1930-årene ble den gjenstand for en omfattende restaurering.

    Vær også oppmerksom på den vakre paviljongen. I taket er det malt navn på alle de kongelige gjestene som gården har hatt besøk av opp gjennom årene. Lengst sør i parken er det flere fortidsminner.

    På ferden fra Borgarsyssel mot Hafslundsparken må du krysse fylkesvei 109, før du følger gang- og sykkelbrua over Sarpefossen. På østsiden av Sarpefossen må du ta en krapp sving til venstre slik at du kan krysse under brua du akkurat har syklet over. Her kan du følge skiltingen mot Glommastien. Vi anbefaler et stopp på utsiktsplatået ved Sarpefossen. En foss med mye vann er et fascinerende skue.

    Ta Brattveien opp mot riksvei 22. Her må du krysse riksveien for å komme over på gang- og sykkelveien på motsatt side. Det kan oppleves skummelt å krysse her, for det er dårlig tilrettelagt. Alternativt kan vi anbefale omveien om undergangen under riksvei 22 noe lenger sør, og følge gang- og sykkelveien videre parallelt med riksveien. Da tar du i så fall ikke opp Brattveien, men følger Knut Bryns vei og Storhaugen videre sørover. Omveien er på ca. 1,5 km, men er en tryggere og hyggeligere strekning å sykle. Hele strekningen fra Kulåsparken til Hafslundparken (inkludert nevnte omvei) er på ca. 4 km.

 

Børtevannet

Rute: Fra sentrum, om Hafslund og langs riksvei 22

Lengde: 15,5 km (en vei)

Kart: Børtevannet - sykkeltur og fottur

Kort fortalt: Denne turen krever en som ikke er redd for noen kilometer med muskelkraft på sykkel.

  • Fra sentrum passerer du først Sarpebrua. Her er det en egen gang- og sykkelbru som fører deg videre inn Møllegata og langs Nordbyveien.

  • Fra rundkjøringen ved Hafslund skole sykler du parallelt med riksvei 22 og videre inn på Gamle Isevei.

  • Her kan du velge å sykle langs riksvei 22 videre helt opp til Ise - eller du kan velge å sykle i disse mindre trafikkerte veiene: Følg Brusemyrveien, Jellestadveien og Holmegil, før du følger gang- og sykkelveien parallelt med riksvei 22 videre helt opp til Bredmyra. Her kan du velge å sykle inn Bredmyra og videre langs Kampenesmosen for å unngå mest mulig sykling på riksvei 22, men dette er en liten omvei.

  • Den siste strekningen mot Ise må du følge riksvei 22. Denne strekningen er for de litt mer erfarne syklistene.

  • Etter vel 8-9 km kommer du til Ise stasjon og her tar du til høyre og følger skiltingen videre mot Skjebergdalen og Børtevann.

  • Nå har trafikken stilnet og du sykler på en smalere og svingete, men koselig asfaltvei med vakre partier langs Isesjø. Etter en tid passerer du Skjebergdalen kapell. Her langs Buerbekken har du flere anledninger til å finne en koselig rasteplass.

  • Etter 15,5 km fra sentrum er du framme ved Børtevannet kafeteria. Her kan du leie kano eller kajakk, eller ta deg en velfortjent rast ved vakre Børtevann.

  • Rett før kafeteriaen, ser du et skilt på venstre side av veien som peker mot en p-plass og toalett. Herfra går det en merket sti opp til Høgnipa - angivelig landets aller første boplass, fra steinalderen.

  • Hjemtur: På sykkelturen tilbake kan du velge den samme strekningen, eller du kan ta veien om Tveter. Da følger du Vedalveien (skiltet vei til venstre før du kommer til kapellet), Tveterveien og Rokkeveien før du sykler over Sandbakken, Hafslund og tilbake over Sarpebrua. Denne strekningen er også ca. 16 km lang.
Alternativ rute: Fra sentrum, om Hafslundsøy og Hasle

Lengde: 19 km (en vei)

Kart: Børtevannet - sykkeltur og fottur

Kort fortalt: En alternativ rute til Børtevann, om Hafslundsøy. Denne turen er lenger, men kanskje langt triveligere for de som ikke ønsker å bevege seg langs riksvei 22. Dette er en veldig hyggelig tur for de som ønsker å sykle seg en god runde!

  • Ta turen mot Opsund og over den flotte Opsundbrua til Hafslundsøy.

  • Følg fylkesvei 581 langs golfbanen og over Nipabrua. Ta Nipaveien, inn til høyre når du kommer opp til bebyggelsen på Hasle.

  • Følg den gruslagte delen av Nipaveien sørover og fortsett østover inn på Harkeveien. Dette er en skogsbilvei og denne delen av strekningen er en landlig og fin rute.

  • Følg så veien videre inn på Bergbykroken og følg denne helt opp til Bergbyveien.

  • Ta østover og følg den asfalterte veien helt ned til krysset med Sikkelandsveien.

  • Ta så Sikkelandsveien videre nordover til Vestvollkroken. Her kommer du til en undergang under jernbanen og en undergang under riksvei 22.

  • Deretter følger du den gruslagte Spydevoldveien helt til Børtevannsveien.
Fottur ved Børtevann: Høgnipa

Turen til Børtevann kan også anbefales som en hyggelig biltur - og fottur videre til Høgnipa.

Kart: Børtevannet - sykkeltur og fottur

  • Fra parkeringsplassen følger du den smale stien i ca. 500 meter i et mer uberørt terreng. Utsiktstårnet ligger på 191 meter over havet og herfra har du flott utsikt over store deler av Østfold.

  • 200 meter sør for tårnet ligger et idyllisk skogstjern hvor vi anbefaler en rast med medbrakt kaffe og matpakke. Langs vannkanten vokser blant annet "Pors" - en klokkelyng med rosa blomster, "Soldogg" og "Rome" som er et giftig gress som farger store deler av strandsonen om høsten med sin rustrøde tone.

  • Vel en kilometer fra tårnet, (merket sti litt nordvest for tårnet) ligger steinalderboplassene, og like i nærheten en slipp-plass fra andre verdenskrig. Du må regne med at denne turen tar ca. to timer til fots, og hjemover kan du velge stien via gården Kasene. Herfra går det en gruset sti ned mot Børtevannet.

Riktig god tur i fin Sarpsborg-natur!

Eidet - Sølvstufoss

Rute: Fra Quality Hotel på Grålum, om fylkesvei 118 eller Gamle Kongevei

Lengde: Ca. 9 km (en vei)

Kart: Eidet og Sølvstufoss - ulike ruter

  • Vi starter ved Quality Hotel på Grålum og følger fylkesvei 118 mot Kalnes.

  • Sykkelruta går videre i Bjørnstadveien, som er en mindre trafikkert vei. Fra Gudbrands vei kan du følge gang- og sykkelvei helt til skiltingen mot Stikkaåsen (som tar av fra fylkesvei 118 etter at du har passert Kalnes sykehus). Denne strekningen er ca. 4 km.

  • På veien anbefaler vi avstikkeren bort til Kalnes videregående skole, og den unike helleristningen som finnes like bortenfor gårdstunet.

  • En alternativ vei fra start er å sykle langs den mindre trafikkerte Gamle Kongevei. Følg den fra Grålum og fram til Eidet og skiltingen mot Stikkaåsen. På Gamle Kongevei sykler du både på asfalt og grus, og strekningens lengde er omtrent tilsvarende som den langs fylkesvei 118.

  • Felles rute videre: Følg skiltingen videre mot Stikkaåsen. Her er det en bratt bakke før veien flater ut ved Tune ridesenter.

  • Etter en noe svingete utforkjøring viser et skilt, ved noen røde hus, til Ramstadveien. Ved bommen i bunnen av bakken har du syklet ca. 7 km.

  • Skogsbilveien fram til ravinelandskapet ved Sølvstufoss er et par kilometer lang. Her er det flere flotte steder å innta medbrakt niste. Her kan du lese mer om Sølvstufoss og turen dit.
Tur innom Soli Brug på tilbakeveien

Kart: Eidet og Sølvstufoss - ulike ruter

Dersom du har lyst på en lengre sykkeltur på tilbakeveien, så foreslår vi å ta turen bort til Soli Brug.

Dette var en gang Skandinavias største sagbruk, men er nå et populært kunstsenter. Noe av brukets dimensjoner kan oppleves ved en tur ned til elva og sagbruksruinene.

  • For å komme til Soli Brug, fortsetter du vestover på Gamle Kongevei (tar av fra Ramstadveien).

  • Når du kommer til fylkesvei 118 igjen, så tar du mot Råde, passerer Solli kapell, sykler over brua og etter rundkjøringa viser skiltet til Soli Brug. Turen fra Ramstadveien og ut til Soli Brug er ca. 4 km lang.

  • Tilbake mot Grålum kan du sykle tilbake forbi kapellet, og fortsette rett fram, forbi Utne camping og gamle E6 helt fram til Quality Hotel på Grålum. Turen fra Soli Brug til Grålum er på 9,5 km.
Alternativ som passer for barn

Kart: Eidet og Sølvstufoss - ulike ruter

Sykkelturen fra Grålum og helt ut til Sølvstufoss kan være lang for de minste barna.

  • Et godt alternativ er da å kjøre bil til Ramstadveien.

  • Turen kan starte fra den grusede plassen med infotavle.

  • Derfra og inn er det en skogsbilvei på ca. 2 km. Denne er kupert og en fin lengde å sykle for barn. Lite, eller ingen trafikk, og en hyggelig strekning.

Storedal og Oldtidsruta

Rute: Fra sentrum til Storedal 

Lengde: 9 km (en vei)

Kart: Til Storedal og Oldtidsruta

Kort fortalt: Det er 9 km fra sentrum til Storedal. Ruta går i hovedsak langs gang- og sykkelveier og på veier med lite biltrafikk. Dette er en tur som barna fint kan bli med på - avhengig av hvor langt de orker å sykle. Vi anbefaler et stopp på utsiktsplatået ved Sarpsfossen. En foss med mye vann, er absolutt et fascinerende skue.

  • Utgangspunktet er Sarpsborg sentrum og torget. Følg Torggata og Pellygata før du følger gang- og sykkelveien over Sarpebrua.

  • Etter Sarpebrua må du ta en krapp sving til venstre slik at du kan krysse under brua igjen. Deretter sykler du i rolige og behagelige gater med lite trafikk og kan følge skiltingen mot Glommastien.

  • I enden av Storhaugen tar du undergangen under riksvei 22 og følger gang- og sykkelveien på østsiden av hovedveien videre mot Årum. Her skal du ikke følge skiltingen videre mot Glommastien, men fortsette rett fram istedenfor og ta undergangen under riksveien en gang til.

  • Du skal sykle inn Moltebergveien. Her kan du følge skiltingen videre mot Hauge og Storedal. Nå skal du følge skiltene til Storedal.

  • Fra du tar av inn Skjelinveien har du 3 km igjen til målet.

Storedal er et park- og kulturanlegg som er skapt av kunstnere, naturvitenskapsfolk og hagearkitekter og danner et opplevelsessenter for natur og kunst spesielt lagt til rette for synshemmede. Her finner du Erling Stordahls verk - sansehagen for blinde og svaksynte og Arnold Haukelands fantastiske skulptur, "Ode til lyset". Den er lydsatt av komponisten Arne Nordheim med musikk som hele tiden skifter etter som lyset forandrer seg. Her kan du lese mer om Storedal kultursenter.

En lenger rute innom mange fornminner og Solbergtårnet

Lengde: 25 km (totalt)

Kart: Til Storedal og Oldtidsruta

Dersom du vil få enda mer ut av denne turen kan du bare fortsette sørover på fylkesveien fra Storedal og helt ned til fylkesvei 130, den såkalte Oldtidsveien.

  • Ta østover mot Skjeberg. Denne strekningen er for mer erfarne syklister. Oldtidsveien har relativt mye trafikk og har fartsgrense 80 km/t uten videre tilrettelegging for sykkel.

  • Etter ca. 3 km fra Stordal er du ved Gunnarstorp fornminner. Du kan følge skiltingen fra fylkesveien.

  • Fra parkeringsplassen må du gå til fots. Oppe i skogen kan du se store bautasteiner og ikke minst den digre bronsealderrøysa.

  • Vel nede igjen på Oldtidsveien er det 2 km til neste anbefalte stoppested, nemlig helleristningsfeltet Hornnes. Følg den lille stien gjennom skogen og nyt synet av de vakre solskipene som er ute på himmelferd for et møte med solgudinnen.

  • Herfra er det bare ca. 200 meter til Solbergtårnet. Solbergtårnet er et 30 meter høyt utsiktstårn, og denne rasteplassen har også mange informasjonstavler med store bilder fra kulturminnene i nærområdet. Rasteplassen er virkelig anbefalt et stopp.

  • Her kommer opplevelsene tett. Følg Oldtidsveien videre og etter kun ca. 600 meter kommer du til neste helleristningsfelt, nemlig Solberg. Denne helleristningen viser kanskje den store skapelsesfortellingen fra religionen i Nordens bronsealder. Feltet ligger helt inntil veien og er lett tilgjengelig.

  • Følg Bøgata videre nordover, ta så videre vestover på Skadalsveien og videre nordover på Haugeveien mot Sarpsborg. På strekningen tilbake til Sarpsborg anbefaler vi et stopp innom Bjørnstadskipet. Dette er Nordens største helleristning som er hele 4,5 meter langt og er virkelig et fantastisk syn.

Det er 10 km til sentrum og torget. Hele ruta er ca. 25 km.

Alle stoppestedene med kulturminner er skiltet fra hovedveiene. Derfor kan denne turen også være en fin kjøretur dersom det blir for langt å sykle.

Her kan du lese mer om Oldtidsruta.

For en nærmere beskrivelse av Oldtidsruta, som også inkluderer flere stopp, anbefaler vi å lese denne reisebloggen fra en bereist sarping.