Vil ha flere tilbakemeldinger fra pasientene
Ansatte ved Kompetansesenter rus og psykisk helse innhenter systematisk brukerne/ pasientenes tilbakemeldinger. Dette benyttes til å forbedre, endre og tilpasse tjenestene.
Kompetansesenteret fokuserer på «Hva er viktig for deg?». Pasientenes opplevelse av hva som er virksom hjelp og behandling settes i sentrum.
Verktøyet som benyttes er Feedbackinformerte tjenester, (FIT) via ipad.
- Når vi får kontinuerlig og umiddelbare tilbakemeldinger, kan behandlingen tilpasses bedre til den enkelte pasient. Det er brukermedvirkning i praksis og satt i system, sier Berit Dahle, enhetsleder ved Kompetansesenter rus og psykisk helse.
Feedbackinformerte tjenester går ut på at både før og etter avtalen får pasienten utdelt en ipad. Der han eller hun får fire spørsmål de skal svare på for å kartlegge hvordan de har det, og hva de mener om dagens samtale/ oppfølging. Verktøyet har blitt testet ut ved Senter for rehabilitering og aktivitet, som er et team i enheten, og nå skal hele enheten ta dette i bruk.
- Brukernes tilbakemeldinger og opplevelser er viktige, slik at de får den behandlingen de trenger, sier Dahle.
Kan endre metode under behandling
Når svarene er lagt inn på ipaden, blir det laget en graf som indikerer hvordan pasienten har det. På den måten kan de også følge med på om de får en forbedring, eller eventuelt en forverring.
- Det er viktig at pasientene svarer ærlig, og det understreker vi overfor dem. Vi har også vanlige anonyme brukerundersøkelser, men dette vil gi oss en tilbakemelding der og da - slik at vi kan endre oss mens vi behandler og ikke etter. Da er det ofte for sent, sier Dahle.
Når de har jobbet med dette systemet en stund, vil dette også kunne gi føringer for hvordan tjenestene bør utvikles videre. Kompetansesenteret jobber også med flere metoder for tilbakemeldinger fra pasientene.
- Det er viktig å styre etter hva brukerne etterspør, slik at vi hele tiden utvikler oss, sier hun.
Fokuserer på hva som er viktig for pasienten
Inspirasjonen til dette, kommer fra Stange kommune og psykologspesialist, Birgith Valla, i Stange-hjelpa.
- Noen av oss dro dit for å se hvordan de jobber med dette, og vi så raskt at dette var noe vi ønsket inn i våre tjenester. Det handler om å sette pasienten og brukerne i førersetet slik at de tar styringen for sin egen behandling. Vi er opptatt av hva som er viktig for den enkelte, sier Dahle.
Hun forklarer at metoden også er prøvd ut i andre land, før den ble tatt i bruk i Norge.