SarpsborgModellen
SarpsborgModellen er en unik oppfølging for barn med mødre som strever med rusrelaterte problemer og/eller psykiske vansker.
Måler er å forebygge så tidlig som mulig for å hindre generasjonsoverføring av rus - og psykiske problemer.
Økende psykiske helseplager er blant samfunnets største helseutfordringer, derfor er det viktig med forebygging og behandling. Dette kan på sikt bidra til å utjevne sosiale forskjeller innen psykisk helse.
Behandling og forebygging fra graviditet
Det forebyggende arbeidet starter tidlig, allerede fra graviditet. Målet er å gjøre en tidlig, systematisk og langvarig innsats.
Barn har det sjeldent bedre enn sine foreldre- dette er grunnen til at vi må jobbe gjennom foreldrene for å kunne hjelpe barna.
Se også egen artikkel: Stor interesse for SarpsborgModellen
Barn må få hjelp på bakgrunn av de risikofaktorene som er i livet deres her og nå, før symptomene på psykiske problemer utvikler seg. Samtidige behandling og forebygging både individuelt og i grupper gjør at mødrene blir bedre i stand til å ivareta både seg selv og barna sine.
Dette er SarpsborgModellen
Modellen er rettet mot mødre som er gravide eller har småbarn, og samtidig har rusrelaterte problemer og/eller psykiske vansker. Her er tiltakene:
- deltagelse i ukentlig mor-barn gruppe
- mødre intervjues om deres egen oppvekst/barndom og tilknytningserfaringer
- deltagelse i Circle of Security kurs for foreldre (COSP)
- individuell behandling for mødre
- systematisk veiledning for mødrene
En ny hverdag
Flere spesialister/faggrupper jobber med SarpsborgModellen, dette for å sikre det tverrfaglige perspektivet. Alle jobber for å fremme en trygg tilknytning mellom mor og barn.