Egenberedskap
Hvor godt forberedt er du dersom strømmen blir borte, eller været gjør at du isoleres i flere dager? Er du rustet til å klare deg selv? Sarpsborg kommune er opptatt av at innbyggerne tenker egenberedskap!
På denne nettsiden har vi samlet informasjon om egenberedskap, hvordan du best kan være forberedt på uforutsette hendelser, og hvordan du vil bli varslet dersom noe alvorlig skjer.
Mange pendler eller beveger seg mellom Sarpsborg og omkringliggende områder i forbindelse med jobb og fritid. Derfor er det viktig at innbyggere i Sarpsborg har tilgang til oppdatert beredskapsinformasjon.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i en uke. Det er fordi kommuner og nødetater må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp i en krise.
Vi lever i en stadig mer urolig verden – blant annet som følge av klimaendringer, krig og digitale trusler. Selv om det meste fungerer som det skal i Norge, må vi være forberedt på at ekstremvær, pandemier, ulykker, sabotasje og i verste fall krigshandlinger kan ramme oss.
De fleste av oss er helt avhengig av strøm i hverdagen; til oppvarming, lys, matlaging, varmtvann og elektriske apparater.
Ulike kriser kan føre til at mange mister for eksempel strøm eller vann, og at det kan bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer.
Vær forberedt
Sjansen er kanskje ikke så stor, men det kan skje. Da bør du være forberedt.
- Vi oppfordrer alle til å øve og ta nødvendige grep for å styrke egenberedskapen. Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap, sier beredskapskoordinator i Sarpsborg kommune, Lise-Lotte Berglind.
Ved store hendelser og kriser som rammer mange, kan ikke alle få hjelp med en gang. Da må myndighetene prioritere hjelp til dem som trenger det mest.
Det betyr at mange innbyggere må være forberedt på å klare seg selv noen dager. God egenberedskap er en investering i trygghet for deg og dine nærmeste.
- Tenk igjennom hva som kan skje, hvilke konsekvenser kunne det ha fått og hvordan nettopp din familie ville ha håndtert det. Finn ut hvem som kan trenge din hjelp og hvordan du kan bidra. Hvis det er utstyr du planlegger å bruke i en nødsituasjon, vær kjent med hvordan det brukes og sørg for at det virker, sier beredskapskoordinatoren i Sarpsborg kommune.
Se over denne sjekklisten over hva du bør tenke på til din egenberedskap.
Beredskapslager
De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon.
- Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål, sier Berglind.
Du finner komplett liste over hva du bør oppbevare og ha i beredskap her:
Eksempel på beredskapslager – SikkerHverdag.no
Mer informasjon
Vi har også samlet noen temaer med nyttig informasjon. Klikk på pluss-tegnet for å åpne boksen:
Hvordan når du nødetatene om mobilnettet blir borte?
Husk at selv om mobil eller internett ikke virker å ringe familie og venner, kan du få ringt nødnummer 112. Dette virker selv om du mangler mobildekning fra din operatør, har et ødelagt SIM-kort eller ikke har penger på kontantkortet. Så lenge en aktør har nett tilgjengelig, vil du nå frem til nødetatene.
Vær forberedt og les rådene fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Klarer du deg i 3 dager uten nett? (www.nkom.no)
Hva om drikkevann og sanitærvann forsvinner?
Hva gjør du hvis det ikke kommer vann fra kranen, eller toalettet ikke kan skylles ned? Feil på kommunens vann- og avløpsanlegg kan meldes til oss via Feilmeldingen eller på vakttelefonen (69 10 80 00).
Husk at myndighetene anbefaler å ha tre liter vann per person per døgn i husstanden. Det er lurt å ha vann lagret for minst 7 dager. For en husstand med fire personer betyr det 84 liter drikkevann. Hvis du trenger vann til å skylle ned i toalettet, må du ha ekstra vann til dette.
Kommunen vil hjelpe og få hjelp fra andre kommuner om det trengs. I tillegg kan det settes ut vanntanker på strategiske steder i Sarpsborg, der du kan hente vann.
Hva om strømmen blir borte?
Mange hjem er avhengige av strøm som hoved- eller eneste kilde til oppvarming. Når strømmen går, forsvinner ikke bare belysningen, men også elektrisk oppvarming. Skulle du oppleve strømbrudd eller bli isolert på grunn av værforhold i flere dager er det viktig å være forberedt på å klare seg i minst tre døgn.
Innbyggere bør tenke gjennom hvilke scenarioer som kan oppstå, hvilke konsekvenser det kan få, og hvordan hver enkelt og deres familie vil håndtere situasjonen. Før en slik potensiell krise oppstår, bør du forsøke å finne ut hvem som kan hjelpe deg, og hvordan du kan hjelpe andre om situasjonen krever det.
Planlegger du å bruke utstyr i en krisesituasjon, lær deg hvordan det fungerer og sørg for at det er i orden.
Du finner gode råd på sikkerhverdag.no om hvordan du kan håndtere en situasjon uten strøm i flere dager.
Hva om en atomhendelse rammer oss?
Ved en atomhendelse kan du beskytte deg ved å følge myndighetenes råd. Opphold deg innendørs, lukk dører og vinduer, slå av ventilasjon, og unngå å gå ut med mindre det er nødvendig. Ha jodtabletter tilgjengelig, men ta dem kun etter anbefaling fra myndighetene. Dersom du har vært ute, bør du dusje, skifte klær og vaske utsatte områder.
Følg råd og respekter myndighetenes bestemmelser om avsperringer, rensing eller evakuering.
Hold deg oppdatert via radio, TV eller internett.
Les mer om atomberedskap på Direktoratet for strålevern og atomberedskap sin nettside.