>Det første møtet

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Det første møtet

Publisert: 24.05.2024

Åpen barnehage er i manges tilfelle et første møte med et samfunn som er en smakebit av det som vil komme. Her får barna erfare noe av det viktigste vi kan lære dem i barnehagen, nemlig det å kunne fungere i et fellesskap.

Det første møtet
Rammeplan for barnehagen sier. «I barnehagen skal alle barn kunne erfare å være betydningsfulle for fellesskapet, og å være i positivt samspill med barn og voksne» (s.22-23.) Så dette lille samfunnet som åpen barnehage er, trenger å ha ansatte og foreldre som er gode rollemodeller og veiledere.
I åpen barnehage har vi plantet jordbær, sukkererter og blomkarse. Underveis i plantingen måtte barna samarbeide, løse småkonflikter som oppsto, og inngå kompromisser som de mente var rettferdig for alle. Underveis i plantingen snakket vi om hva vi likte å spise av det vi plantet. «Jeg liker jordbær, sa et barn, og de fleste var enige om at jordbær er best. Noen av barna likte sukkererter, men ingen hadde spist blomkarseblomster før, så det kommer til å bli en førstehåndserfaring for mange. Noen av barna syntes det var «æsj å spise blomster», mens andre sa de ville smake når plantene blomstrer. Som det står i vår årsplan: «Å anerkjenne barns initiativ og følelse har grunnleggende betydning for deres selvfølelse». Det å kjenne seg selv, og forstå andre, påvirker barns forutsetninger for å inngå i positive fellesskap.