Nyheter
-
Hvorfor er gresset hvitt?
«Hvorfor er gresset hvitt? Er det snø?» spør et barn på Vikingskipet. Et annet barn svarer: «Det er fordi det blir kaldere». «Kan vi ake? Kan vi lage snømann?» spør flere av barna. Vi bestemmer oss for å dra ut på sykkeltur for å se hvordan været har endret seg ute i byen vår.
-
Verdens Filosofidag
Hva er filosofi, spør jeg barna mens vi leser den nye filosofiboka fra Familiebiblioteket vårt. Det er å tenke, svarer ei jente; jeg tenker på hvor lenge det er til vi skal på hytta og bade?
-
Sanserør på biblioteket
På biblioteket har vi et sanserør, og for tiden jobber barna på Fossefallet med å fylle dette røret med vann. Det er en ganske stor jobb, for vi må gå frem og tilbake fra kjøkkenet med litermål i henda for å fylle opp.
-
Formingsaktiviteter
Formingsaktiviteter handler om å få konkrete erfaringer med ulike materialer, utforske egen kreativitet og samtidig møte nye begreper.
-
Barnas interesser og ideer
I barnehagen bruker vi ofte barns egne interesser og ideer som referanser i planleggingen av daglige aktiviteter. Dette handler om å la barna være med på å ha en innflytelse på det vi gjør sammen i hverdagene.
-
Åpen barnehage i St. Olavs
Barnehagen har daglig nær kontakt med barn og foreldre, og personalet har ansvar for å samarbeide med alle foreldrene på en slik måte at de opplever seg sett, hørt og inkludert. Rammeplan sier at barnehagen skal ivareta foreldrenes rett til medvirkning og arbeide i nært samarbeid og forståelse med foreldrene.
-
Halloween
Hva har vi lært i dag, av det som først var en keltisk skikk, som deretter ble en markering til minne om de døde, som på 1800-tallet utvandret til USA og til slutt kom tilbake til vår kultur i sin nåværende form - Halloween:
-
Trafikksikkerhet
I morgentimene i dag har barn fra alle basene vært ute på parkeringsplassen og formidlet følgende budskap:
-
Ris og respekt
St. Olavs har markert FN dagen med «Ris og respekt» for hele familien. Ansatte og foreldre har laget ulike risretter til felles buffet i Hjerterommet.
-
Musikk og læring
Musikk styrker immunforsvaret, regulerer velværehormonene og skaper samhørighet mellom mennesker. Men musikk øker også hjernens endringsevne, bedrer konsentrasjonen og gjør at barn utvikler språk raskere.
-
Jeg har vært på lekeland!
«Jeg har vært på lekeland!» sier barnet når hen kommer til barnehagen. «Har du det du, der er det gøy! Tok du noen sklier der?» spør den ansatte som tar imot barnet og praten om hva de har gjort dagen før, er i gang med både mor og barnet.
-
Kan jeg ta med discokulen til barnehagen?
«Kan jeg ta med discolampe til barnehagen?» spør et barn en ansatt i barnehagen. «Selvfølgelig kan du det, hvis det er greit for mamma og pappa.» sier den ansatte. «Da kan vi være på et mørkt rom og det lyser når vi danser!» sier barnet.
-
På sensommeren og utover høsten
På sensommeren og utover høsten er det tilvenning på småbarnsbasene. Tilvenningsperioden varer fra barna klarer å slippe foreldrene, til de skjønner, og kjenner til, det meste det meste av barnehagehverdagen; nye voksne og barn, rom og hus, materiale, utemiljø, nye rutiner og regler.
-
Når du starter hos oss i barnehagen
Når du starter i barnehagen hos oss, er du helt spesiell for oss som jobber her. Tenk, vi har aldri møtt noen som deg før! Og du har begynt i barnehagen for å berike vår verden. En verden som hadde sett helt annerledes ut hvis ikke nettopp du hadde begynt.
-
Dyrenes dag
“Alt levende liv har egenverdi”, sa Arne Næss, en våre husfilosofer; «ulikhetene mellom oss og dyrene, gir oss ikke flere rettigheter enn dem, men flere forpliktelser til å bevare dem».
-
Brannvern på Tømmerstokken
"Hva er det?" spør et barn fra tømmerstokken og peker nysgjerrig mot brannalarmen vi har ute. "Det er en brannalarm" svarer en av de ansatte.
-
Besøk av ny oppvekstdirektør
I dag har vi hatt besøk av ny oppvekstdirektør, Solfrid. Hun ble vist rundt i bhg`en:
-
Epler og filosofi
To barn stod foran fruktkurven inne på vikingskipet og diskuterte alle eplene som var i kurven:
-
Gamle-barn-fest
Gamle-barn-fest er en årlig begivenhet hvor barn og ansatte som har sluttet, kommer på besøk.
-
Brannuka
Store deler av september har vi jobbet med brannvern, og forberedt oss til brannvernuke🚒som alltid kommer i uke 38.
-
Foreldremøte
Det første foreldremøtet vi hadde var i Bystyresalen på Sarpsborg rådhus juni 2017. Etter det har vi forsøkt oss på flere varianter. I år var det våre interne kompetansegrupper som presenterte bhg`en:
-
Musikkfilosofi
Å bedrive musikkfilosofi er å tenke omkring musikkens natur, vesen, hensikt, verdi og funksjon i menneskelivet.
-
Besøk på høgskolen i Østfold
Opplevelsen av sammenheng - skaper mening og tilhørighet. Setningen er hentet fra sosiologen Aaron Antonovsky, og er en av bærebjelkene i vår hverdagspedagogikk. I dag har vi vært på høgskolen i Østfold, stått stand på bachelortorget. To barn var med.
-
Velkommen!
Til gamle og nye barn, gamle og nye foreldre - velkommen til St. Olavs, stedet hvor barna får være med på alt!
-
Hvordan går det agurken?
Miljøfilosofi er den delen av filosofien som omhandler spørsmål om natur og miljø, og særlig forholdet mellom mennesker og ikke-menneskelige omgivelser som for eksempel dyr og planter.
-
Å tenke
Vi jobber med filosofi på ulike måter.
-
Å filosofere er å undre
I våres plantet vi sukkererter, jordbær og blomkarse, og endelig kom tiden da vi skulle høste det vi sådde. Men, det hadde skjedd noe med både jordbærene og sukkerertene våre. Bladene til sukkerertene hadde fått et hvitt lag på seg, og all jordbæra var spist opp, til og med bladene. Hva hadde skjedd!
-
Dugnad
Vi i St. Olavs takker for innsatsen til alle barn og foreldre som deltok på dugnaden i dag!
-
Et uterom for alle
Et uterom for alle. Kompetansegruppa “Tur og uteliv” jobber med å lage et uteområde som gir ulike utfordringer og utfoldelsesmuligheter for barna. På dugnaden på torsdag er det arbeidsoppgaver både ute og inne.
-
Jeg trenger deg!
At barna skal delta og være referanser, betyr at de blir involvert. Det gjelder alt, fra hverdagsgjøremål, musikk- og bokprosjekter, turer, dugnadsforberedelser og politikerbesøk.
-
Familiearrangementer høsten
St. Olavs ønsker å være en samlingsplass for hele familien. Her er høstens "familiearrangementer":
-
Bhg-året 2024 25
Velkommen til nytt bhg-år i St. Olavs! I år som i fjor skal vi tilrettelegge for at barna får en barndom på egne premisser - med lek, spenning og utfordringer - inne og ute!
-
Barna som referanser
At barna kan være med på alt, har ofte handlet om barnas deltakelse på aktiviteter og gjøremål. Det skal vi fortsette med, men vi skal gå videre og utvikle vår hverdagspedagogikk.
-
Prosjekt, samarbeid og vennskap
Prosjektarbeid, samarbeid og vennskap går hånd i hånd. Gjennom våren og sommeren har Tømmerstokken holdt på med et planteprosjekt - et prosjekt hvor resultatet har latt vente på seg.
-
Vennskap, trivsel og fellesskap
I august har vi tema "vennskap, trivsel og fellesskap" i St.Olavs barnehage. Vi kan ta og føle på gjensynsgleden barna opplever nå etter en lang sommerferie fra hverandre, som et barn sa da han så en av vennene sine igjen:
-
Vegfaring
Fysisk bevegelse er bra for helsa, og en forutsetning for læring. Når barna får delta på det som skjer, lærer de om livet gjennom å leve det. “Vegfaring “blir det kalt, når barna, i sin direkte og kroppslige kontakt med omgivelsene, tilegner seg kunnskap; som stifinnere i skiftende omgivelser oppdager de spor.
-
Olsok
Olsok, 29. juli, er en katolsk festdag til minne om kong Olav den hellige, som falt i slaget på Stiklestad på denne datoen i 1030.
-
På Inspiria
Nysgjerrighet og barn går hånd i hånd. Det er sjeldent barn kan bevege seg forbi noe nytt, uten at det skal studeres, tas på, sees på og smakes på. Barn har en fantastisk evne til å ville oppleve verden.
-
Pizzabaking
Denne uken er alle basene sammen. Vi snakket med barna om hva vi skulle finne på. På mandag var Vikingene på sykkeltur til Maxbo og handlet sparkel til veggene i Hjerterommet. I går foreslo en fra Fossefallet «å lage pizza med storebror», og da ble det pizzalunsj. I dag skal vi sparkle og male.
-
Barnas deltakelse
I et tilbakeblikk på dette bhg-året, har noe av det viktigste vært barnas deltakelse. Vi har hatt prosjekter og familiearrangementer, gått og syklet på tur, fått besøk av politikere. Noen har vært med på foreldresamtaler og intervjuer av jobbsøkere, andre på fotballturnering og musikk på tvers.
-
I Kulås
Det er tidlig sommer i Kulåsparken og på den store lekeplassen er det liv over alt. Barn fra skoler, barn fra barnehager og barn som er der med andre omsorgspersoner. Over alt ser man små mennesker dypt konsentrert bøyd over blader og kongler, småstein, sand og vann, og her er det kunnskapsformidling i bøtter og spann.
-
Kafe/restaurantbesøk
For tiden jobber vi med å lage en oversikt over hva barna bør ha opplevd når de går ut av porten for siste gang. Vi er mest opptatt av førstehåndserfaringer og hva de har deltatt på. Ett av disse stoppestedene på barnas danningsreise, er kafe/ restaurantbesøk.
-
Livets gang
I dag har Vikingene vært på tur til lekeplassen ved Filadelfiakirken. På vei tilbake kom vi over en skadet fugl som lå midt i veibanen. E
-
Månedens pålegg JUNI
Månedens pålegg ble valgt ut av barna på Vikingskipet, og de valgte sylta rødbeter og suragurk.
-
Barna oppdager en flue
Barna oppdager en flue på basen. «Se, en flue!» roper et barn, en voksen stiller spørsmålet «hvor mange bein har fluen?». Barna sniker seg mot fluen og teller beina. «Den har fem bein», sier et barn, en annen sier «nei, den har seks!». « Fluen er sulten!» sier da et barn og den voksne stiller spørsmål om hva de tror fluen spiser.
-
Har du tips eller vil lære?
Hvis du har tips, vil lære eller utveksle ideer - kom til oss i St. Olavs!
-
Fotballturnering
Virksomhet Fossens fotballturnering ved 08 stadion er gjennomført for fjerde år på rad.
-
Piknikfest m/ Kunstutstilling
I år har vi kombinert sommerfest med kunnskapsformidling. Basene har hatt ulike kunstprosjekter i løpet av våren.
-
Prosjekt Kunst
Barna på Fossefallet jobber jevnt og trutt mot kunstutstillingen på sommerfesten 6 juni, i dag; en kunstnerisk aktivitet hvor de har malt og konstruert tre bukker av kartong.
-
Det startet med bittesmå frø
Den siste måneden har barn og ansatte på Tømmerstokken plantet tomat og agurk. 🍅🥒 Det startet med bittesmå frø som ble plantet i melkekartonger, til store planter som vi nå har plantet om i kasser ute.
-
Tur og uteliv
Ute får verden et annet uttrykk, og de ansatte deltar og støtter barna i deres små og store oppdagelser. Tømmerstokken var på elsykkeltur til Hafslundskogen.
-
Det første møtet
Åpen barnehage er i manges tilfelle et første møte med et samfunn som er en smakebit av det som vil komme. Her får barna erfare noe av det viktigste vi kan lære dem i barnehagen, nemlig det å kunne fungere i et fellesskap.
-
På tur med virksomhet Fossen
Tur og uteliv. Syv elsykler, tre grupper barn, en ordfører, en kommunedirektør, en varaordfører og en utvalgsleder, syklet byen rundt i dag - på besøksrunde i virksomhet Fossen barnehager.
-
17. mai
«Når skal vi spise is?». «Jeg har laget pompong!». «Det veldig mye jobb med 17. mai!». «Når kommer pappa?». Barna har ulike oppfatninger og forventninger til dagen.
-
Prosjekt Vikinger
Ifølge gresk mytologi ble Sisyfos dømt til å rulle en stein opp på et fjell, men hver gang han nådde toppen, rullet steinen ned. Dette illustrerer et evighetsarbeid. Da barn, en foresatt og ansatte flyttet kampesteiner i går, var det ikke som med Sisyfos.
-
Månedens pålegg
Matglede. Barna skal få oppdage verden, og bli støttet til å prøve noe nytt. Vi har innført «Månedens pålegg».
-
"For da kan jeg si hipp hipp hurra"
Det er snart 17. mai og sammen med barna finner vi frem ark, maling, pinner, lamineringsark og limpistol, for nå skal vi lage egne flagg til 16. mai toget i barnehagen. «For da kan jeg si hipp hipp hurra i toget med flagget», sier et barn.
-
Mai og musikk
Vi tar sats sammen og tar spranget for full fart inn mai. Mai byr på mye musikk både ute og inne, i alt fra fuglesang til korpsmusikk. Og selvsagt er vi på Fossefallet med på det- vi som har vår egen strofe i Sarpsborgsangen: «Vårens flom i fossestupet, det er sangen om vår by».
-
Elsykkeltur
Impulsturer med elsykkelen er noe av det beste barna vet. Da sykler vi dit vind og interesser fører oss. Barna kan peke ut interessante mål underveis, som vi utforsker nærmere.
-
Musikk og middag
Musikk og middag. 5 sanger, 350 rundstykker, 60 liter grønnsakssuppe og 300 barn, foreldre og ansatte var i dag samlet ute i St. Olavs. Vi har fått midler til å kjøpe instrumenter og sangbøker, og ha et arrangement for hele virksomhet Fossen: Fritznerbakken, Valaskjold og St. Olavs.
-
Vårrengjøring
Denne uka har vi begynt med vårrengjøring. Barna har fylt opp containeren med skrot fra inne og ute og laget et eget innsamlingspunkt i forbindelse med Våraksjon 2024.
-
Musikk
Musikk er både en opplevelse og en arena for inkludering, fordi når vi synger og spiller kan barna delta på egne premisser.
-
Prosjekt eplekake
Da vi så vi hadde ekstra epler, fant Vikingene ut at den perfekte bruksmåte for disse var en deilig hjemmelaget eplekake. Etter påkledning av forkle og vasking av hender bega en gruppe vikinger seg ut på kokkelering av høyeste nivå. Barna blandet ingredienser og kuttet epler i båtform. De voksne er med barna mens de tar i bruk kniv og kjøkkenredskaper.
-
Rå restaurant Egon
Vikingene har vært så heldige å vinne en lunsj på Egon! Sammen har vi kledd på oss, pyntet oss med smil om munnen og marsjert med klare mager fra barnehagen til torget.
-
Prosjekt kjøretøy
Barna på Vikingskipet har skapt en stor interesse for kjøretøy, og spesielt biler. Vi har derfor valgt å starte prosjektet «kjøretøy».
-
Nysgjerrighet og vitelyst
Vi har sett etter småkryp på tur, og fulgt med på maurtuen rett utenfor barnehagen. Da vi var ute i dag, roper et barn etter at vi har veltet en benk: Se en mark! Flere av barna kommer løpene og jakten etter småkryp er i gang. Deretter starter undersøkelsesfasen.
-
Å uttrykke seg gjennom former og farger
Å få uttrykke seg gjennom former og farger er helsefremmende. Det gjør at barna får kjenne på glede og mestring, som de igjen deler med andre barn.
-
Påskefrokost
Noe av det mest helsefremmende, er kanskje det å ha mening og sammenheng hverdagen, hvor man blir sett og hørt, og er sammen med andre. Påskefrokosten er en gammel tradisjon i bhg`en. Den er enkel, men et verdifullt samlingssted fordi det er en tradisjon og fordi foreldrene deltar på barnas arena.
-
Musikk på tvers
Musikk. Jevnlig møtes barn og ansatte til “Musikk på tvers” - som vi kaller det, når virksomhetens tre barnehager samles for å synge, leke og utfolde oss. Denne uka var vi i kjeller`n i Valaskjold bhg.
-
Åpen barnehage
«St. Olav du er en vakker borg», synger vi, i vår egen hjemmesnekra sang om barnehagen vår. Og det er akkurat det den er. En borg med mange spennende og lærerike rom å utforske, for liten og stor.
-
Musikk er helsefremmende
Musikk er ikke bare en kunstform, glede eller utfoldelse her og nå, men en arena for samhold og inkludering. Fordi uansett hvem barna er, hva de kan og ikke kan, så får de delta på egne premisser når vi synger og spiller. Det gjør musikk til noe helsefremmende.
-
Sunn eller usunn?
Sunne matvaner og god hygiene er viktig hos oss i St Olavs barnehage. I dag har Vikingene laget fiskegrateng fra bunnen.
-
Gledespatruljen på tur
God helse og livskvalitet er en forutsetning for barns utvikling, læring og mestring. Tirsdag syklet små og store på Gledespatrulje til Kruseløkka sykehjem for å spre glede og lage et godt psykososialt miljø.
-
Besøk av Utvalg for kultur og oppvekst
Barnehagen er en viktig arena for å tilegne seg ferdigheter til å mestre sosiale fellesskap. I dag var Julia Nordtug og Gøril Eilertsen fra Utvalg for kultur og oppvekst i Sarpsborg kommune, en del av fellesskapet vårt. De besøkte virksomhetens tre barnehager og fikk et lite innblikk i hvordan hverdagspedagogikk kan se ut i praksis.
-
Karneval og piñata
Vi har i lengre tid forberedt oss til karneval ved å lage instrumenter, masker og en piñata. Da vi lagde piñataen fikk barna medvirke på hva vi skulle lage den av og hva vi skulle pynte med.
-
Hverdagsmatematikk
I rammeplanen står det at barnehagen skal synliggjøre sammenhenger og legge til rette for at barna kan utforske og oppdage matematikk i dagligliv. Vi går på jakt etter sirkler, trekanter og firkanter.
-
Progresjon i barnehagen
Vi bruker mye plastelina som kunstmateriale i barnehagen. Plastelina er godt å klemme på, og det kan bli til mye fint. Noe kjøper vi, men det meste lager vi selv av hvetemel, salt og sitronsyre.
-
Kildesortering
Kildesortering er et viktig tiltak for å sikre at vi kan bruke verdifulle råvarer om igjen. Vi begynner tidlig med avfallssortering i barnehagen for å etablere gode handlinger og holdninger, rutiner og vaner.
-
100 rettersmiddag
I St. Olavs er det litt over 100 barn, så når familiene samles og alle har med seg en matrett - anrettet til felles buffet i hjerterommet, da kaller vi det 100-rettersmiddag. Siden 2019 har vi møttes på denne måten, hvor hensikten er å være sammen over et godt måltid.
-
Barnehageopptak
Barnehageopptak. St. Olavs har ledige plasser fra 15. august 2024. Lurer du på hvordan vi har det i barnehagen og hva som er viktig for oss? Kom på besøk eller sjekk nettsiden vår. Øverst til høyre kan du velge hvilket språk du vil lese på.
-
Barnas barndom og personalets realkompetanse
Den viktigste veien til en meningsfylt barndom, er barnas egne interesser, drømmer og spor. Men barna trenger også påfyll, noe å strekke seg etter, nye utfordringer.
-
Samenes nasjonaldag
Samenes nasjonaldag. I fjor markerte vi dagen basevis. I år gjorde vi det felles.
-
Veving og samisk kultur
Vi snakker om den samiske nasjonaldagen til uka. På lageret henter vi noen vever og prøver å veve det samiske flagget. For noen kan dette være en enkel oppgave, mens andre trenger mer veiledning og kommunikasjon for å få det til. Språk handler om å kommunisere, om å lytte og navngi underveis.
-
Quiz
Da var det quiztid på Vikingene. Barna deler seg i selvvalgte lag. Vi setter oss ned og prater, vi må ha et lagnavn. Barna diskuterer seg imellom, det ene laget bestemmer seg for Gutta Boys, det andre laget velger Hjerteblomst.
-
Vinterdag
«Vinterdag» er en årlig begivenhet i St. Olavs. Målet er å tilrettelegge for førstehåndserfaringer med snø på en meningsfylt og spennende måte.
-
Språkets mangfoldighet
Det er mange måter å utforske språkets mangfoldighet på. Denne uka har noen av barna fundert over hva “voksne skriver om”. De har kommunisert og fantasert seg imellom, og lagd sine egne bøker.
-
Skulptur Pappesker
For en liten stund tilbake, hang vi opp noen bilder på Fossefallet av ulike malerier og statuer - blant annet Edvard Munchs «Skrik», og statuen av Olav den Hellige. Barna har studert disse bildene gjennom kroppen og kroppsbevegelser, og identifisert seg med motivene ut i fra sitt eget ståsted.
-
Prosjekt kunst
I utgangspunktet kan alt som er laget av mennesker kalles for kunst. Utøvende kunst er scenekunst som dans, musikk og skuespill - og ikke minst en av barnas favorittkunstformer.
-
Kulde og små barn
Det finnes ingen nasjonale anbefalinger for når det er tilrådelig å la barn oppholde seg ute i streng kulde. Den følte temperaturen vil være avhengig av både vindhastighet og luftfuktighet, i tillegg til selve lufttemperaturen. I Sarpsborg settes veiledende grenser i henhold til effektiv/ følt temperatur, se www.yr.no.
-
Fortellinger
På Tømmerstokken forteller vi eventyr på forskjellige måter. Det utvikler barnas språk, deres fortellerevne, samt kunnskap om tall og mengde. Eventyr er et velkjent, godt verktøy for å utvikle begreper & ordforråd.
-
Realkompetanse
Å skape et mangfoldig tilbud til barna handler om å følge barnas lek, drømmer og interesser, men også om å bruke realkompetansen i hele personalgruppa.
-
Snøhule
Snø forandrer landskapet, snø tildekker og åpenbarer samtidig, og fortryller, skriver forfatter Thomas Seiler i «Snøens formler».
-
Juletreet
Juletreet er også en arena for dialog og åpne spørsmål, og for å oppleve at ting henger sammen. «Hvorfor er julen ferdig?», spør ei jente. «Hvorfor må vi ta ned treet?». Jenta hadde vært med å hogge juletreet i Hafslundskogen for en drøy uke siden.
-
Nissefest og Julelunsj
I St. Olavs slår vi sammen nissefest og julelunsj for barn og personalet, og lager vår egen festivitas:
-
Juletrehogst i Hafslundskogen
Juletre symboliserer liv og vekst. Skikken om juletre stammer fra Vest-Tyskland på 1500-tallet. I 1882 ble det første norske juletreet pyntet i Kristiania.
-
Lucia
I går var det luciafeiring i barnehager og på skoler. Vi hadde også vår egen feiring i barnehagen vår.
-
Halvveis til jul
Vi teller ned dagene til jul. Nå henger det allerede 12 julekonkreter i julekvisten vår på Fossefallet, og det betyr at vi er halvveis.
-
Nissekalender
Hver dag har vi på tømmerstokken nissesamling. De som deltar og vil, tar på seg nisseluer, synger julesanger, trekker julekalender og reglen om nisse blå & nisse rød, er også med.
-
Pepperkaker og sansing
«Hva lukter det?» sier en av guttene, når vi går til garderoben. «Det er pepperkaker», sier en annen. Vi vil lage!!
-
Julekonsert
Uteliv og musikkglede. I disse dager holder Sølvguttene, Nationaltheatret og mange andre sine julekonserter, og St. Olavs.