>Vil sikre lysløypa for framtida

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Vil sikre lysløypa for framtida

Publisert: 20.11.2024

Sarpsborg kommune har startet arbeidet med en reguleringsplan for å sikre lysløypa i Sarpsborgmarka.

- For meg er det aller viktigste at vi beholder lysløypa i dagens trasè, sier ordfører Magnus Arnesen.

Etter at den opprinnelige avtalen som skulle gi kommunen eierskap til hele arealet, falt bort, har kommunen satt i gang arbeidet med en reguleringsplan som sikrer lysløypa i dagens trasé. Reguleringsplanen vil gi et vern av lysløypa og en sikringssone rundt traseen.

- Lysløypa er av veldig stor verdi for innbyggerne i Sarpsborg, den er svært mye brukt, og vi har et kjempefint samarbeid med foreningene om driften av løypa. Derfor mener jeg at vi må sikre lysløypa som et veldig viktig friluftsområde, fortsetter Arnesen.

Samtidig fortsetter forhandlinger

Lysløypa på Kurland ligger delvis på kommunal grunn, og delvis i skogen til to andre eiendommer. Kommunen har tatt initiativ til forhandlinger med de to grunneierne.

- Vi har dialog med grunneierne, og ønsker å inngå en avtale med dem som innebærer at de får penger eller arealer som tilsvarer de områdene som de eventuelt gir fra seg i og rundt lysløypa, forklarer ordføreren.

Tidligere avtale har falt bort

Etter forhandlinger med grunneierne, ble det inngått en avtale i 2016 om et såkalt makebytte som skulle sikre kommunen eierskap til hele lysløypetraseen. Gjennom avtalen skulle arealene som de to grunneierne eier i dag, byttes mot tomter på et nytt boligområde på Maugesten, og et skogsareal på Bakkeli.

For at dette makebyttet skulle la seg gjennomføre, måtte det godkjennes at arealene deles fra de opprinnelige eiendommene. Etter avtalen som ble inngått i 2016, skulle kommunen først utarbeide en områderegulering av boligområdet på Maugesten, og når denne var klar skulle det søkes om fradeling. Søknad ble sendt til Statsforvalteren for behandling høsten 2023.

Statsforvalteren avslo imidlertid søknaden om deling i april. Begrunnelsen var at de to gårdsbrukene ville miste store skogsarealer som svekker driftsgrunnlagene deres, og at det ville være «i strid med hensynet til vern av arealressursene». Dermed er avtalen fra 2016 ugyldig.

I 2023 ble det gjort en oppdatert verdivurdering av arealene som inngår i avtalen. Utfra dagens verdi så har arealene som grunneierne skal motta, langt høyere verdi enn de som kommunen mottar i lysløypa. Dermed vil dette være i strid med reglene om offentlig støtte. En ny avtale må være innenfor disse reglene.