Vi kaster for mye spisbar mat
Sarpsborg kommune har nylig gjennomført en analyse av husholdningsavfall i kommunen. Selv om mange er flinke til å kildesortere viser resultatene at det kastes alt for store mengder mat i restavfallet. Det er lite lønnsomt for deg som innbygger.
Det var i ukene 43/44 at det ble hentet inn avfall fra fire forskjellige områder i Sarpsborg, som deretter ble nøye gjennomgått i en såkalt plukkanalyse. Det er ansatte på Gatedalen miljøanlegg som sammen med ansatte fra selskapet Mepex, har gjennomgått avfallet som en del av oss har kastet i avfallsbeholderne våre.
Analysert to tonn
- Områdene hvor vi har samlet inn avfall representerer en blanding av boligområder, landlige strøk og sentrum. På den måten gir resultatene oss et bredt bilde av kildesorteringen i hele kommunen. Vi har hentet og analysert avfall fra omtrent 60 husstander i hvert område, sier Martin Winsvold Andersen i Virksomhet kommunalteknikk, Avfall og renovasjon.
Fra hvert av områdene er det samlet inn ca. 300 kg restavfall, 125 kg papir og papp, og 75 kg plast. Totalt er det dermed analysert rundt to tonn avfall.
- Målet med analysen vi nå har gjort, er å se hvor nær kommunen er å oppfylle lovpålagte krav for kildesortering, og å bruke resultatene til å vurdere om det trengs flere tiltak for å forbedre sorteringsvanene, forklarer Andersen.
Resultatene
Kommunen har hatt innsamling av matavfall i litt over et år. Så langt i 2024 har det blitt kildesortert 1,8 tonn med matavfall. Samtidig ser man at restavfall har gått ned 28 prosent.
Foreløpige resultater av plukkanalysen viser at innbyggerne har blitt flinkere til kildesortering, men det er fremdeles altfor mye som ikke sorteres riktig.
- Det er først og fremst fortsatt alt for mye matavfall som havner i restavfallet, noe som er uheldig av flere årsaker.
I restavfallsbeholderne så vi at det var over 25 prosent spisbar mat. Dette kommer i tillegg til 8,4 prosent «ikke nyttbart matavfall», det vil si skrell, skall, kaffegrut og lignende, sier Martin Winsvold Andersen.
Det er et kjent problem også i andre kommuner, at det tar tid før folk får gode rutiner for å sortere matavfall riktig.
Men også øvrig kildesortering har forbedringspotensial.
- Vi så at det dessverre også var mye plastemballasje i restavfallet, i tillegg til blant annet papp og papir, glass- og metallemballasje og farlig avfall. I restavfallsbeholderne var det kun 34 prosent som var reelt restavfall, sier han og fortsetter;
- I beholderne for papp og papir og sekkene for plastemballasje var det stort sett riktig sortert. Her ser vi at innbyggerne har gode vaner.
Kildesortering = lønnsomt
Og riktig sortering har faktisk betydning for lommeboka di, fordi rett kildesortering reduserer mengden restavfall. Brenning av restavfall påføres en CO₂-avgift, noe som øker kostnadene for kommunen. Ettersom renovasjon er selvkostfinansiert, betyr det at høyere kostnader for kommunen gir høyere renovasjonsavgifter for innbyggerne.
Vi oppfordrer alle til å tenke over hvor de kaster hva. Er du usikker på hvordan du skal sortere finner du god informasjon om dette på www.sarpsborg.com/kildesortere