Verdensdagen for psykisk helse
10. oktober er Verdensdagen for psykisk helse, og det er lagt opp til flere lokale arrangement. Her er årets program i Sarpsborg.
Hvert år markeres Verdensdagen for psykisk helse over hele verden. Dato for verdensdagen er 10. oktober. I Norge er det også landets største opplysningskampanje for psykisk helse, som arrangeres mellom uke 39 og 42. Over 3300 arbeidsplasser, skoler, organisasjoner og kommuner deltok med egne markeringer og arrangement i fjor.
Årets tema
Hvert år har opplysningskampanjen et eget tema, og de siste årene er det en felles innsats mot ensomhet og utenforskap som har fått oppmerksomhet. I år er temaet at vi trenger å snakke mer sammen. #gi8minutter.
I år oppfordrer verdensdagen befolkningen til å sette av 8 minutter hver dag til å ringe noen du bryr deg om. Det er enklere enn du tror, og betyr mer enn du aner.
Les mer på nettsiden til verdensdagen.
Quiz fra Kirkens SOS: Hva vet du om psykisk helse?
Program verdensdagen i Sarpsborg
Merk: Sjekk dato og tidspunkt nøye, arrangementene er fordelt over flere dager.
Skogens Menn og Skogens Kvinner
“Hva kan pårørende gjøre for å ivareta egen psykisk helse?” av Øystein Jensen.
Tid: 9. oktober kl 12.00 til 14.30 på Stenbekk, Trøskenveien 307
Arrangør: Sarpsborg Frivilligsentral
Det blir servering av pølser og kaffe rundt bålet. Ingen billetter. Gratis.
“Den siste redningen” av Frode Scheie
Sarpsborg kommune inviterer til foredrag med Frode Scheie i samarbeid med Mental Helse Sarpsborg, Kirkens SOS Borg og Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk Helse - LPP Nedre Glomma.
Frode Scheie hadde alt på stell. Som håndballkeeper har han spilt 105 landskamper og vært proff i Tyskland. Han dekket 32 mesterskap som TV-ekspert og var sportssjef i Golfforbundet. Så raknet alt.
Tid: 10.oktober kl 18.00 til 19.15 på Inspiria science center. Billettpris 50 kroner som går til et veldedig formål.
Billetter og mer informasjon om foredraget Den siste redningen hos ticketco
“Midt i alt som er” av Sunniva Gylver
Sorg og omsorg inviterer til foredrag med prest, forfatter og samfunnsdebattant Sunniva Gylver. I 2022 utga hun boka "Midt i alt som er", som beskrives som en bok om kjærlighet, sorg og eksistensiell beredskap. Da ektemannen hennes gjennom over 30 år døde av kreft for noen år siden, ble hun selv en av de sørgende. Sunniva Gylver erfaringene fra et rikt liv og et stort tap.
Tid: 16. oktober kl 19 til 21
Sted: Bystyresalen på Sarpsborg rådhus
Ingen billetter. Gratis. Enkel bevertning.
“Ensomhet og utenforskap” av Bent-Ivar Depui Tversland
Mental Helse Sarpsborg markerer verdensdagen med besøk av musiker Bent-Ivar Depui Tversland.
Tid: 9.oktober kl 18-21
Sted: Glenghuset
Ingen billetter. Gratis inngang. Enkel servering.
God å snakke med (kurs) - bli en bedre samtalepartner
Kirkens SOS inviterer til kurs med Trond Aam som gir konkrete tips om hvordan du blir en bedre samtalepartner i de ulike relasjonene du står i.
Kursprogrammet er basert på erfaringer og kunnskap som Kirkens SOS har samlet gjennom over 50-års tjeneste og samtale med mennesker i krise. "God å snakke med" er et to-timers kurs, og passer for alle som ønsker å bli en bedre samtalepartner.
Tid: 15. oktober kl. 18.00 til 20.00 i Tune administrasjonsbygg, Rådmann Dalens vei på Grålum
Gratis arrangement, men billetter til "God å snakke med" hentes ut på ticketco.
Salg av vafler og kaffe.
Åpent hus, Senter for rehabilitering og aktivitet
Velkommen til åpent hus på Verdensdagen for psykisk helse. Arrangementet er gratis.
10. oktober fra kl. 12 til 15 er det åpent hus med stands med informasjon om virksomheten. Kunstutstilling og kreativ aktivitet. Salg av bakst og drikke.
Sted: Senter for rehabilitering og aktivitet, Statsminister Kolstadvei 1-3.
Pårørendekveld ved Senter for rehabilitering og aktivitet
10. oktober inviterer Senter for rehabilitering og aktivitet til en kveld om det å være pårørende. Fra kl. 17.00 til 20.00 inviteres pårørende til personer med rus og psykisk helse. Merk at det er forhåndspåmelding til mariann.strand@sarpsborg.com. Aldersgrense 16 år.
Denne kvelden har vi gleden av å få besøk av Christian Granli-Østmark, nestleder i utvalg for velferd og folkehelse, Jytte Undrum LPP og veileder Øystein Jensen fra kompetansesenteret. Erfaringskonsulentene i virksomheten Svenn-Ove Bråten og Ruben Klipper vil snakke om hvordan livet som aktiv rusavhengig påvirker pårørende, og deler erfaring fra eget liv i rollen som pårørende. Psykomotorisk fysioterapeut Lene Sandvik vil avslutte kvelden med et innlegg om selvivaretagelse.
Samarbeidspartnere
Mental Helse Sarpsborg
Lokallaget til Mental Helse har jevnlige medlemsaktiviteter og fast møteplass, og bidrar med frivillig innsats.
Les mer om Mental Helse Sarpsborg og omegn på nettsiden.
LPP Nedre Glomma
Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP) er en ideell interesse- og brukerorganisasjon for pårørende innen psykisk helse. LPP Nedre Glomma dekker Sarpsborg, Halden, Aremark, Rakkestad, Fredrikstad og Hvaler.
Les mer på nettsiden til LPP Nedre Glomma
Kirkens SOS Borg
Kirkens SOS er landets største krisetjeneste på telefon og internett. Kirkens SOS ønsker å fremme livsmot og håp for den som er i følelsesmessig eller eksistensiell krise - og er samtidig et selvmordsforebyggende lavterskeltilbud.
Kirkens SOS Borg har vaktrom på Greåker og i Nittedal. Rundt 70 frivilllige medarbeidere besvarer årlig over 9000 henvendelser på telefon, chat og SOS-melding fra mennesker i følelsesmessig og/eller eksistensiell krise.
Les mer på nettsiden til Kirkens SOS Borg