>Vaksinerer mot smittsom hjernehinnebetennelse

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Vaksinerer mot smittsom hjernehinnebetennelse

Publisert: 09.12.2024 Av: Cecilie Sommer-Mathiesen

Unge i alderen 16 til 19 år anbefales å vaksinere seg mot meningokokksykdom. 12. desember starter helsesykepleierne vaksinering av elever i videregående i Sarpsborg.

Det er helt frivillig å ta vaksine, men Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer alle ungdommer i aldersgruppen å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse.

- Det er i den aldersgruppen det er størst risiko for alvorlig sykdom. Sykdommen kommer plutselig, og du kan bli raskt dårlig. Det er en svært alvorlig sykdom, sier helsesykepleier Heidi Torgalsbøen.

Flere av kommunens helsesykepleiere fra Ungdommens helsestasjon har de siste dagene vært på besøk ved de videregående skolene i Sarpsborg, for å fortelle om smittsom hjernehinnebetennelse og tilbudet om vaksinasjon.

Utvidet tilbud

Tidligere har tilbudet om vaksinering mot smittsom hjernehinnebetennelse vært rettet mot elever i 2. klasse på videregående skole.

- Nå oppfordrer vi også elever i 1. klasse på videregående til å ta vaksinen, og elever som nå går i 3. klasse i fjor og ikke tok – kan selvsagt også la seg vaksinere, forsikrer Torgalsbøen.

Dermed vil rundt 3000 videregående elever få muligheten. Vaksinen koster 400 kroner.

Massevaksinasjon gjennomføres skolevis, og først ut er Greåker videregående skole 12. desember og St. Olav videregående 17. desember. Elever på Borg videregående kan ta vaksine 11. februar og Kalnes videregående 12. februar. Vaksineinformasjon sendes ut til elevene via teams, med oppfordring til å informere foreldre.

1 av 10 som blir syke av smittsom hjernehinnebetennelse dør, og 1 av 3 får varige helseskader. Den viktigste måten å beskytte seg på, er å ta vaksine. Det finnes to typer, ACWY-vaksine og B-vaksine. Meningokokktypene som har gitt mest alvorlig sykdom blant ungdom de siste årene dekkes godt av ACWY-vaksinen, og det er denne som tilbys av helsesykepleierne i Sarpsborg.

Friske bærere

- Ungdom kan også bli smittet uten å bli syke, men det er likevel skummelt. Da er de friske bærere og risikerer å smitte andre som kan bli alvorlig syke. Derfor ønsker vi at alle følger anbefalingen om vaksine, slik at de ikke bare beskytter seg selv men også andre rundt seg, sier Annette Nilsen Paul.

I begynnelsen kan sykdommen minne om fyllesyke og influensa. Typiske symptomer:

  • Feber med frysninger
  • Verkende muskler
  • Kvalme, oppkast og diaré
  • Følsomhet for sterkt lys
  • Stiv nakke
  • Hodepine
  • Utslett med røde prikker

Tidlig behandling kan redde liv.

- Hvis du føler deg veldig sliten og slapp eller har flere av symptomene, er det viktig å kontakte lege, påpeker helsesykepleierne.

15.01.2025: Oppdatert med datoer for vaksinering på Borg og Kalnes