>Stor fagdag om ungdomskriminalitet

Innhold

Anne Beth Gulland er rektor ved Kruseløkka ungdomsskole i Sarpsborg sentrum.

Anne Beth Gulland er rektor ved Kruseløkka ungdomsskole i Sarpsborg sentrum.

Foredragsholder var Line Ruud Vollebæk fra Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS Øst).

Foredragsholder var Line Ruud Vollebæk fra Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS Øst).

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Stor fagdag om ungdomskriminalitet

Publisert: 14.10.2024

Mange ungdommer blir utnyttet til kriminalitet – også i Sarpsborg. Ofte kan det hele starte med at den unge har behov for penger til å kjøpe «riktige» klær, sko og mobiltelefoner.

Vape-salg ved ungdomsskoler

Ved ungdomskolene i Sarpsborg kan inngangsporten til kriminalitet dreie seg om å selge vape (e-sigaretter).

- Vi vet at det skjer, men det er likevel vanskelig å ta noen for dette, opplyser rektor ved Kruseløkka ungdomsskole, Anne Beth Gulland.

- Mange barn og unge i Sarpsborg vokser opp i hjem med dårlig økonomi, og vi vet at det er et sterkt press blant ungdom til å ha merkeklær og så videre. Så på en måte er det ikke så rart at ungdom lokkes inn i kriminalitet.

Vanskelig å trekke seg ut igjen

«Ungdom utnyttet til kriminalitet» var temaet da 70 personer var samlet til fagdag, arrangert av SLT-modellen i Sarpsborg.

Foredragsholder var Line Ruud Vollebæk fra Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS Øst).

- Barn og unge som utfører kriminelle handlinger gjør det ofte sammen med andre. Og selv om de opplever at de får fordeler av kriminaliteten, kan de også bli utnyttet av eldre ungdom eller kriminelle nettverk. I tillegg kan det være vanskelig å trekke seg ut, sier Vollebæk.

- For å gi riktig hjelp til barn og unge som begår kriminalitet, er det viktig å forstå hva som ligger bak. Dersom det ikke bare handler om ønske om vinning, men også om at det er vanskelig å trekke seg ut grunnet press, gjeld, vold eller trusler, kan ungdommen trenge andre former for beskyttelse og bistand. Dette er viktig både for å ivareta hensynet til barnets beste, og for å forebygge videre kriminalitet, sier Vollebæk.

Samarbeid for å bekjempe og forebygge ungdomskriminalitet

På fagdagen deltok representanter fra politiet og SLT-modellen, og mange andre som jobber med barn og unge både i og utenfor Sarpsborg kommune.

- Jeg er veldig glad for det store fremmøtet i dag, og ikke minst for at vi har fått Line Ruud Vollebæk hit som foredragsholder, sier arrangør og SLT-koordinator i kommunen, Tone Faale.

- Målet i dag var å samles til et felles faglig løft om temaet ungdomskriminalitet, slik at vi kan avdekke utnyttelse til kriminalitet og gi riktig hjelp til unge og deres foresatte på tvers av virksomheter og politiet. Vi kan sammen snu negative utviklingstrekk, og skape et fortsatt trygt Sarpsborg, understreker Faale.