Råd fra legevakta før jul
Har du det du trenger av medisiner før jul? - Legevakta holder åpent for alle, men vi er her for øyeblikkelig hjelp, sier Heidi Brodal ved legevakta i Sarpsborg.
Det nærmer seg høytid og røde dager, og medarbeiderne ved legevakta er godt forberedt.
- Bruk fastlegen din når hjelpen ikke haster, oppfordrer lederne ved legevakta, og minner også innbyggerne på hva de selv kan gjøre. Ikke minst sørge for å ha orden på resepter, febermåler og det du trenger av febernedsettende og andre medisiner i hus før høytiden starter.
- Det er press på helsetjenesten om dagen, og vi er inne i en infeksjonsbølge. Vær gjerne ekstra nøye med håndhygiene, vask hendene godt med vann og såpe for å unngå smitte, og unngå å smitte andre, minner Brodal om.
Legevakta i Sarpsborg merker en økning i henvendelser, og det er mye feber og virusinfeksjoner i omløp.
-Vi fikk også ekstra trøkk med henvendelser da det var glatt, og det var mange fall, påpeker Brodal.
Gode råd på telefon
Innbyggernes henvendelser til legevakta handler om det meste.
-Vi er her for alle, men ikke alt. Legevakta er til for å gi øyeblikkelig hjelp, og vi ser fortsatt at det er mange som tar kontakt som godt kunne ha ventet til fastlegen. Samtidig er ikke alltid det enkelt for pasienten å vurdere, og da er det bra de kontakter med oss, sier Fredrik Fosserud, som er avdelingsleder for sykepleiertjenesten på legevakten.
Husk: Ved sykdom eller skade som ikke kan vente til fastlegekontoret har åpent, kontakt legevakt på 116 117, men når du tror det er akutt og det kan stå om liv og helse, må du ringe nødnummeret 113.
Legevaktsentralen er bemannet med sykepleier hele døgnet, og oppfordringen er nettopp at innbyggerne ringer før de kommer til legevakta.
- Akkurat det er det viktig at de gjør, forteller Fosserud. Da får vi mulighet til å gi veiledning via telefon og vurdere situasjonen, og det kan både gjør at folk ikke trenger å komme eller slipper å vente unødvendig.
Fastlegene er gjerne den som kjenner deg og dine helseproblemer best, og behandler derfor også vanlige helseutfordringer best. På dagtid vanlig hverdager skal du alltid kontakte fastlegen før du kontakter legevakt. Fastlegen har timer for øyeblikkelig hjelp hver dag.
Fastlegekontorene er tilgjengelig på hverdagene fram til julehelgen, og på hverdagene i romjulen. Dersom fastlegen ikke er på jobb, kan andre ved kontoret eller annen vikar hjelpe deg med veiledning eller behandling. Ved sykdom utenom fastlegekontorets åpningstid holder legevakten alltid åpent.
Bli hjemme
Medarbeiderne på legevakta minner også om viktigheten av å ta hensyn til andre.
De fleste luftveisinfeksjoner går over av seg selv.
- Men hvis du har nyoppståtte symptomer og føler deg dårlig, bør du holde deg hjemme til du føler deg bedre. Det begrenser smittespredning til andre. De aller fleste av oss tåler luftveisinfeksjoner, men for de aller yngste og sårbare samt personer i risikogrupper, kan det føre til alvorlig sykdom, sier Kjell Dyrop som er medisinskfaglig ansvarlig overlege på legevakten.
Se FHIs generelle råd til innbyggerne om luftveisinfeksjoner (Råd om forkjølelse, influensa, covid-19 og RS-virusinfeksjon - FHI)
I høst har det også vært høy forekomst av kikhoste, og derfor bør kontakt med lege vurderes ved luftveisinfeksjon med kraftig hoste.
Bry deg om
- På denne tiden av året opplever vi også at mange har det ekstra tøft. Det er mye ensomhet, bekymring og angst. Det er viktig å ta vare på hverandre. Sjekk gjerne om det er noe du kan bidra med for en bekjent, enten det er nabo, venn, familie eller andre. Bry deg litt ekstra om folk rundt deg, og ta gjerne en ekstra telefon. Det kan bety mer enn du aner, oppfordrer Heidi Brodal.
Se her for mer informasjon om hvor det er hjelp å få dersom du sliter: Sarpsborg kommune - Psykisk helse
Se mer informasjon fra legevakten her: Sarpsborg kommune - Legevakt