>Matavfall: Unngå lukt, fluer og larver

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Matavfall: Unngå lukt, fluer og larver

Publisert: 15.05.2024

Med stigende temperaturer kan det begynne å lukte litt fra avfallsbeholderne med blant annet matrester. Her er noen tips for å unngå den vonde lukten, fluer og larver.

Tips til matavfall inne

  • Bruk kjøkkenkurven fra kommunen til å ha matavfallsposen i. Den er utformet slik at matavfallet får luft både over, under og på sidene. Dette gjør at fuktigheten fordamper, og at avfallet blir tørrere og lukter mindre. Du kan også la kjøkkenkurven stå uten lokk inne i benken.

  • La mest mulig væske renne av matavfallet før du kaster det i matavfallsposen. Er du bekymret for om posen holder, bruk gjerne dobbel pose.

  • Brukte servietter og tørkepapir kan kastes i matavfallet, og dette hjelper også til med å holde avfallet tørt. Legg gjerne litt nederst i matavfallsposen.

  • Vask kjøkkenkurven ved behov. Den tåler maskinoppvask.

  • Og du: tøm avfallet hvis det lukter, selv om posen ikke er full.

Tips til avfallsbeholderne ute

  • Fluelarver tiltrekkes av fukt. Klarer du å holde matavfallet mindre fuktig er mye gjort. Legg gjerne en avis, sagspon eller lignende i bunnen av avfallsbeholderen for å suge opp fuktighet.

  • Ikke overfyll matavfallsposen før du kaster den i avfallsdunken ute. Sørg også for å knyte den godt igjen før den kastes. Da får ikke fluer så lett tilgang til matavfallet.

  • Har du spist fisk eller reker er det lurt å pakke inn avfallet i avispapir før det legges i matavfallsposen. Frys eventuelt ned matavfallsposen hvis det er lenge til neste tømming.

  • Vask avfallsbeholderen ved jevne mellomrom. Spesielt på sommeren. Bruk gjerne grønnsåpe eller salmiakk i vaskevannet og spyl godt. Pass på at beholderen får tørke helt. Sett den gjerne opp-ned og la den renne av seg før du tar den i bruk. Etter at den har tørket kan du legge litt gammelt avispapir eller tørkepapir med vanlig 7% husholdningseddik på nederst i beholderen. Dette vil bidra til å nøytralisere lukt.

  • Står beholderne i sola? Sett dem i skyggen hvis mulig, og med god avstand til din eller naboers uteplass eller vindu. Kanskje kan de stå et sted kjøligere når det ikke er tømmedag, og så trille de frem kvelden før tømming?

  • Sett på tømmevarsel til din telefon kvelden før henting.

Har du fulgt rådene over, men likevel fått larver i beholderen?

Larver er heldigvis helt ufarlige, men selvsagt ekle. Vask/spyl avfallsbeholderen godt og legg papir dynket med salmiakk i bunnen av beholderen. Åpne opp lokket på gløtt, og ha en liten trekloss eller lignende i åpningen for å få ut fuktigheten.

Husk at også Servicetorget selger store biosekker til å ha i avfallsbeholderen ute. Dette kan være aktuelt for husstander som ikke har mulighet eller ønske om å vaske matavfallsbeholderen så ofte.