Lansering av lokal fritidserklæring
- Fritidsaktiviteter skal være for alle! Ellen Fladeby og Tuva Emilie Hammerstad Larsen i Sarpsborg ungdomsråd er både stolte og takknemlige for at Sarpsborg nå har en lokal fritidserklæring.
Torsdag rakk samtlige politikere i bystyret opp hånda, og gikk enstemmig inn for den lokale fritidserklæringen.
Her er den lokale fritidserklæringen
- Vi er utrolig stolte, men vi vil ikke at det bare skal bli fine ord på papiret, sier ungdomsrådets leder Ellen Fladeby. Sammen med nestleder Tuva E. Hammerstad Larsen deltok hun på fredagens lansering og offisielle signering av fritidserklæringen.
- Det har vært viktig å hva vi mener er den største utfordringen for ungdom og deltakelse i fritidsaktiviteter, sier Hammerstad Larsen. Økonomiske utfordringer og problemer med transport er noe av det de har pekt på som gjør det vanskelig å delta.
Ungdommene er fornøyd med å ha vært involvert i hele prosessen og mulighet for innspill underveis, og mener ungdomsmedvirkningen er viktig i det videre arbeidet.
Utfordrer flere
Den lokale fritidserklæringen bygger på den nasjonale fritidserklæringen som er en intensjonsavtale mellom regjeringen, KS (Kommunesektorens organisasjon) og frivillige organisasjoner. Målet er at alle barn, uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon, skal ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre.
Kultursjef Henrik Eurenius påpeker at selv om politikerne har vedtatt fritidserklæringen, så er det mye som gjenstår.
Sarpsborg idrettsråd, musikkråd, kulturråd, Frelsesarmeen Sarpsborg, Kirkens bymisjon Sarpsborg, KFUK-KFUM Norge, Sarpsborg Øst frivilligsentral, Sarpsborg Røde Kors, Østre Østfold krets av Norges speiderforbund og Den norske kirke i Sarpsborg, har allerede tilsluttet seg fritidserklæringen.
- Men jeg vil oppfordre alle lag, foreninger og andre aktører til å signere den lokale fritidserklæringen, sier kultursjefen.
- Det er nå det begynner. Vi håper flere lag og foreninger vil være med på det her, sier ordfører Magnus Arnesen, som selv har gode minner fra fotball og skogsturer i speider'n.
- Fritidsaktiviteter handler om å gi den gode opplevelsen som der og da er en trygghet man kanskje ikke forstår før man er voksen, men fritidsaktiviteter bidrar til å skape trygghet og gode opplevelser. Aktivitetene former mennesker, og for noen betyr en stor forskjell i livet, påpeker Arnesen.
Under markeringen på kulturskolen var det også satt av tid til flott oppvisning med barn fra Sarpsborg karateklubb og para-karate, og flere ønsket å si noen ord.
- Dette handler om å skape gode oppvekstvilkår for barn og andre, og det klarer ikke kommunen alene. Vi er avhengig av at også andre rekker opp hånda og hjelper til, sier utvalgsleder Julia Brännström Nordtug i kultur og oppvekst, som også benyttet anledningen til å takke mange som allerede legger ned en solid frivillig innsats.
- Sterkere sammen
Alle organisasjoner som ønsker å være pådrivere for at alle barn og unge skal få mulighet til å delta i organiserte fritidsaktiviteter, oppfordres til å slutte seg til den lokale fritidserklæringen.
- Det vi kan gjøre sammen er så mye sterkere og mer varig, enn det vi klarer å gjøre hver for oss, mener Magne Hansen fra Sarpsborg musikkråd som også pekte på hvor viktig det er at barn skal ha muligheten til å velge.
- Fritidsaktiviteter er ikke bare lek, det er alternativ læring, sosialt, samarbeid, involvering og oppevelse av mestring og det å ha en verdi. Vi har en god jobb å gjøre for å skape det mangfoldet, sier Hansen.
Se også hva politikerne i bystyret sa under debatten om fritidserklæringen
Mer informasjon om fritidserklæringen i Sarpsborg