>Gode tilbakemeldinger på hjelpetilbud

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Gode tilbakemeldinger på hjelpetilbud

Publisert: 17.08.2023 Av: Cecilie Sommer-Mathiesen

Prøveprosjektet Pip-klubben som er et forebyggende hjelpetilbud til familier med barn i alderen 4-8 år, får gode tilbakemeldinger.

For snart ett år siden igangsatte Sarpsborg kommune et prøveprosjekt med gruppetilbud for små barn og familier som har opplevd eller opplever noe som er vanskelig å takle.

Gratistilbudet ved kompetansesenter rus og psykisk helse er et prøveprosjekt i samarbeid med organisasjonen Voksne for barn. Det er beregnet for barn og familier som opplever stress og belastninger i hverdagen, for eksempel har sykdom i familien, har vært gjennom en skilsmisse, tap, krangling og konflikter hjemme, opplever stress på grunn av økonomiske problemer eller andre utfordringer. I dette lavterskel hjelpetilbudet som kalles Pip-klubben, arrangeres både barnegrupper og egne foreldregrupper hvor de kan møte andre i samme situasjon og få støtte til å håndtere situasjonene de er i.

Psykolog Yngvild Haukeland i Voksne for barn er prosjektansvarlig, og deltok i juni på ledermøte i helse og velferd i Sarpsborg kommune for å fortelle om erfaringene med pilotprosjektet som har støtte fra Bufdir og Sparebankstiftelsen.

- Det har vært utrolig spennende å følge Sarpsborg, og vi har vært her nesten ukentlig, sier Yngvild Haukeland.

Lavterskeltilbud for sårbare familier

Pip-klubben er et gruppetilbud utviklet og evaluert i Nederland. Tiltaket er forankret i teori og forskning på hva som skaper risiko for psykisk uhelse hos barn, og hva som er beskyttende faktorer for barn i familier med ekstra belastning. Pip-klubben er et hjelpetilbud for familier med barn som har opplevd eller opplever stress og belastninger, og får gode tilbakemeldinger fra familier. 

Gruppetilbudet er et tiltak for å komme tidlig inn og ivareta små barn som pårørende, og forebygge psykisk uhelse, skjev utvikling og utenforskap. Hovedmålgruppen er barn i alderen 4 til 8 år som lever i familier med stressbelastninger over tid. Gjennom samlingene lærer barna blant annet å styrke selvfølelsen gjennom lek, utvikle et positivt selvbilde, uttrykke følelser og håndtere vanskelige følelser. Musen "Pip" har en aktiv rolle i barnesamlingene. Foreldrene får råd og veiledning, mulighet til erfaringsutveksling, og knytte nye kontakter.

Sarpsborg og Narvik startet pilotprosjektet i 2022, og i år følger også kommunene Rakkestad, Nesodden, Larvik og Tromsø etter. Pilotprosjektet har fått støtte fra Bufdir og Sparebankstiftelsen til gjennomføring.

Svært god respons

I Sarpsborg er det gjennomført to runder med Pip-klubben høsten 2022 og våren 2023. Selv om det var en krevende oppstart, er tilbakemeldingen at dette er arbeid som gir mening og glede. 13 familier har deltatt så langt.

- Rekruttering er en utfordring, men etterhvert som tilbudet blir bedre kjent går det lettere, sier virksomhetsleder Berit Dahle i kompetansesenter rus og psykisk helse.

Andre kommuner ser til Sarpsborg og etterpør tiltaket. Ekstra hyggelig er det at brukertilfredsstillheten hos familiene som har deltatt er svært høy, og det er mange gode tilbakemeldinger:

  • Barnet mitt er veldig glad i Pip-klubben og gleder seg hver uke
  • Barnet mitt er blitt mer åpen om følelser, og vi i familien har begynt å snakke med hverandre om det som skjer hjemme
  • Fint at vi kan få støtte i vanskelige situasjoner, og ha noen å snakke med og få råd fra
  • Godt satt opp så det blir en glede og ikke stigmatiserende

Planlegger videreføring

Nesten alle familier som var påmeldt gjennomførte hele opplegget, eller har fått annet hjelpetilbud de har behov for i stedet for Pip-klubben.

Målet er å nå grupper av befolkningen der foreldrene selv ikke oppsøker hjelpetjenesten, hvor det kan være mye stigma knyttet til psykiske problemer, og der det kan være vanskelig å nå familien med andre tilbud.

-Vi er godt fornøyd med hjelpetilbudet og de gode tilbakemeldingene fra familiene som har deltatt. Det er imidlertid et tilbud som krever samhandling mellom flere, så vi håper på en videreføring som et samarbeidsprosjekt med flere involverte, sier Berit Dahle.

Det planlegges videreføring av Pip-klubben i samarbeid med Voksne for barn, og Eli-Anne Willard koordinerer Pip-klubben i Sarpsborg. Hun kan kontaktes dersom dere har spørsmål eller ønsker mer informasjon: eli-anne.willard@sarpsborg.com