>Dette ble bestemt i bystyret

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Dette ble bestemt i bystyret

Publisert: 10.10.2024

På denne siden finner du informasjon om noen av sakene som ble behandlet i bystyret.

Se saksdokumentene som ble behandlet i bystyret her

Se sendingen fra bystyret her

Ny arealplan vedtatt

Bystyret vedtok ny arealplan. 

Les saksdokumentene som ble behandlet i bystyret her. (sak PS 90/24).
OBS! Bystyret vedtok noen endringer til kommunedirektørens forslag. De vedtatte plandokumentene kommer.

Les mer om arealplan her.

Flere tiltak for å ivareta CRPD

CRPD står for "Convention on the Rights of Persons with Disabilities". Konvensjonen er en menneskerettighetstraktat som har som hovedmål å sikre at personer med funksjonsnedsettelse får oppfylt sine menneskerettigheter. Konvensjonen skal bidra til å motvirke diskriminering på grunn av funksjonsnedsettelse.

Sarpsborg kommune skal sikre at CRPD ivaretas i alle kommunens områder, og i fjor ble det igangsatt en egen ressursgruppe som har utarbeidet ulike tiltak for å bevisstgjøre og gi opplæring i CRPD til både kommunens medarbeidere og innbyggerne.
Bystyret gikk enstemmig inn for planen for ivaretakelse av CRPD i kommunen.

Les saksframlegget om CRPD her

Se hele debatten.

Vedtok mulighetsstudie for vannverk

Bystyret gikk enstemmig inn for å gjennomføre en omfattende mulighetsstudie for fremtidig vannbehandling ved Baterød vannverk. Dette kommer som et resultat av Mattilsynets tilsyn og pålegg om nødvendige tiltak for å sikre trygt drikkevann. Studien, som har en kostnadsramme på inntil 8 millioner kroner, skal finansieres innenfor eksisterende bevilgninger og ferdigstilles innen 2025.

- Jeg var overrasket over beløpet, men sikringen av rent vann til våre innbyggere må alltid være prioritert. Med tanke på sprekken på Alvim renseanlegget kan det være at disse 8 millionene vil være vel anvendte kroner. Vi må sikre oss et solid beslutningsgrunnlag som tar hensyn til alle aspekter av mattilsynets pålegg. Det er ikke bare det å gi oss klarere retningslinjer, men også sørge for at entreprenører og andre aktører har klare rammer å forholde seg til. Det er avgjørende at vi ikke står igjen med nye utfordringer som kan kreve ytterligere ressurser og innsats, sa Margrethe Motzfeldt (H) fra talerstolen.

Også Ståle Solberg (SaFoSa) tok ordet under behandlingen av saken.

Se hele debatten.

Baterød vannverk står overfor flere kritiske utfordringer, inkludert flomutsatt plassering, begrenset produksjonskapasitet, varierende råvannskvalitet, samt bygningstekniske og HMS-relaterte problemer. En risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) utført av konsulentselskapet COWI AS har identifisert seks hendelser i rød kategori, som krever umiddelbare tiltak for å redusere risikoen til et akseptabelt nivå.

Våren 2024 gjennomførte Mattilsynet et tilsyn ved Baterød vannverk. Basert på funnene fra tilsynet, har Mattilsynet pålagt kommunen å utarbeide en skriftlig plan for identifiserte tiltak som skal forebygge, fjerne eller redusere farene ved vannbehandlingsanlegget.

Mulighetsstudien som skal gjennomføres skal vurdere tre hovedalternativer:

  1. Bygging av et nytt vannverk på nåværende plassering i henhold til vedtatt reguleringsplan.
  2. Bygging av et nytt vannverk i fjell ovenfor det nåværende vannverket
  3. Oppgradering av det eksisterende vannverket for å redusere risikoen til et akseptabelt nivå.

Studien vil også utforske muligheter for samarbeid med andre kommuner i regionen og nord for Moss, med mål om å utvide samarbeidet om vannforsyning og finne mulige finansieringsløsninger.

Kommunedirektøren har understreket behovet for ekstern bistand for å gjennomføre mulighetsstudien. Resultatene fra studien vil bli innarbeidet i kommende budsjett og handlingsplan. Kommunen har allerede et omfattende investeringsprogram innen vann- og avløpsområdet, noe som har resultert i høye gebyrer for innbyggerne. Investering i et nytt vannverk eller omfattende tiltak på det eksisterende vannverket vil være økonomisk utfordrende både for kommunen og innbyggerne.

Planen for det videre arbeidet med å sikre at kravene til vannproduksjon oppfylles, skal fremmes til politisk behandling tidlig høsten 2025. Kommunedirektøren ser det som nødvendig å benytte ekstern bistand for å sikre at mulighetsstudien gjennomføres innen fristen. Samarbeid med Sarpsborg næringsforening og andre aktører i næringslivet vil være sentralt i arbeidet med å realisere prosjektet.

Ny planstrategi er vedtatt

Strategien beskriver hvilke planer som skal videreføres som de her, hvilke som bør revideres og hvilke vi ikke trenger lenger.

I planstrategien står det blant annet at kommunen skal starte med å revidere samfunnsplanen senest i løpet av 2026. Arealplanen skal ikke revideres på nytt i perioden, men samfunnsplanen vil omfatte en arealstrategi.

Det skal gjøres en egen vurdering om det skal igangsettes en revidering av sentrumsplanen. Vurderingen fremmes til politisk behandling i løpet av 2025.

I perioden 2024-2028 skal kommunen jobbe for å forbedre og effektivisere kommunens planprosesser, og kommunen skal jobbe for at det blir færre styringsdokumenter.

Les saksdokumentene til ny planstategi her

Endret delegeringsreglementet

Delegeringsreglementet beskriver hvilken myndighet som ligger til politikerne og hvilken myndighet som ligger til administrasjonen. I tillegg beskrives hvordan myndigheten er fordelt mellom de politiske organene.

De største endringene i dokumentet er:

  • tydeliggjøre myndighet til å avgjøre hva som er «prinsipielle saker»
  • tydeliggjøre formannskapets myndighet i saker om kommunens privatrettslige interesser
  • gjeninnføre begrepet hovedutvalg
  • endre navn på administrasjonsutvalget til «partssammensatt utvalg», og klargjøre utvalgets funksjon og myndighet
  • tilpasse og forenkle reglement for politiske saks- og møteprosesser
  • tillegge kommunedirektøren myndighet til å beslutte administrativ organisering innenfor gjeldende budsjettrammer

I tillegg er det gjort en del endringer for å tilpasse reglementet til gjeldende lovverk og veiledere, og for å forenkle det.

Bystyret bestemte også at utvalgene for plan, miljø og teknikk, kultur og oppvekst og velferd og folkehelse, nå skal hete hovedutvalg i stedet for utvalg. Dette for at det skal være enklere skille dem fra andre utvalg og forstå deres plass i den politiske styringsstrukturen.

Administrasjonsutvalget får også nytt navn og skal nå hete partssammensatt utvalg.

Les saksframlegget for delegeringsreglement her

Les alle saksdokumentene for delegeringsreglementet her

Nytt økonomireglement

Hver bystyreperiode skal økonomireglementet legges fram til ny behandling. Nå har bystyret vedtatt et nytt reglement.

Reglementet fastsetter kommunes mål for økonomien. Selv om kommunen ikke har budsjettert med en avsetning de siste to årene, er det fortsatt et mål om at vi skal sette av litt til disposisjonsfondet. Dette fondet er kommunens sparekonto, og målet er:

  • 0,5 prosent av brutto driftsinntekter settes av til disposisjonsfondet
  • Driftsresultatet skal være 1,5 prosent av brutto driftsinntekter
  • Gjelden skal ikke skal øke i denne bystyreperioden.

Reglementet beskriver også hvor mye av strømprisene som skal ha fastpris, og hvor mye stor del av gjelden som bør ha bundet rente.

Bystyret skal framover vedta budsjett på kommuneområdenivå, og ikke for tjenesteområder eller virksomheter. Dette gir økt fleksibilitet til å flytte budsjettmidler mellom virksomheter administrativt, så lenge dette ikke fører til endrer i tjenestetilbudet.
Det er også flere justeringer i reglementet som er vedtatt. 

Les saksframlegget om økonomireglementet her

Les alle saksdokumentene til økonomireglementet her

Se sendingen fra bystyret her.