>Det nærmer seg Olavsdagene

Innhold

Fra fjorårets vikingmarked under Olavsdagene.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?


Disse tilbakemeldingene blir ikke besvart.
Ikke skriv noe personsensitivt.

Det nærmer seg Olavsdagene

Publisert: 28.06.2024

Det jobbes og øves før årets utgave av Olavsdagene. Det blir gjensyn med Olav den Heldige-forestillinger, vikingmarked, konsert og Olsokfeiring i juli.

Visund er på Tunevannet, det jobbes på med forberedelser i Landeparken, og vi kan telle ned de siste dagene før årets utgave av Olavsdagene er i gang.

- Selvfølgelig gleder vi oss, og har forventninger om godt besøk, sier prosjektleder Lars Erik Antonsen. Årets utgave inneholder både nyheter og gjensyn. 

Thriller på Lækkert

Olavsdagene starter også i år med nye utendørsforestillinger av Olav den Heldige på Lækkert ved Tunevannet. Trilogien om Olav den Heldige går mot slutten, og i år er det Ragnarok som skal underholde publikum. Premieren blir onsdag 10. juli.

- Selv om forestillingen er vist tidligere, blir det opplevelsen av en helt ny forestilling. Vi har nye skuespillere og ny regissør, og manus er endret. Dermed vil både de som har sett stykket tidligere og nye publikummere få en helt ny forestilling, sier Antonsen.

I år er det skuespiller Ferdinand Falsen-Hiis som spiller Olav, og Julie Küster er prinsesse Astrid og Frøya. Kenneth Lorentsen har rollen som Loke, Terje Brevik er Rane, Patrik Stenseth spiller Tor, Emilie Tverbak i rollen som Hel, Jan Sælid er Odin, Mathilde Alfrida Jakobsen Skarpsno spiller Tora og Ulrik Tangen rollen som Kalv. 

Patrik Stenseth som er kunstnerisk ansvarlig, lover en morsommere, skumlere og mer spennende utgave av Olav den Heldige enn noen gang. Fjorårets oppsetning av Olav den Heldige - Frøyas kjærlighet gjorde stor suksess. Forestillingen ble også spilt på Stiklestad, og både TrønderAvisa og lokalavisa Innherred trillet maks antall terninger til anmeldelsene.

Selv om Olav den Heldige er en trilogi, er det ikke nødvendig å ha sett de to andre for å få en god opplevelse av forestillingen. Ragnarok som settes opp i år, er den siste i trilogien.

- Det er en skikkelig thriller for barna, som jeg grugleder meg til å få på beina. Våre kjære gudevenner i Åsgård må kjempe for å overleve, og det blir sverdkamper og skikkelig megamagiske krefter i sving. Det blir Marvel møter Vikingane, møter Donald Duck, sier regissør Nils Petter Mørland.

- Vi skal bruke alt vi har av lys og musikk, og smelle av alt kruttet vi har når siste del av trilogien skal til pers, sier han.

Forestillingene spilles: 10. juli, 12. juli, 13. juli, 14. juli, 19. juli og 20. juli. Alle forestillinger starter kl. 21.30. Nytt i år er det også at publikumsområdet er delt i to felt med ulike prisnivå, slik at publikum kan sikre seg den plassen de ønsker i forkant.

Her kan du bestille billetter

Stort vikingmarked

Helgen 19. til 21. juli fylles Landeparken med vikingmarked. Målet er å gjenskape livet og atmosfæren slik den var i vikingtidens Borg, og det blir 11. gang Olavsdagene arrangerer vikingmarked i Landeparken i samarbeid med vikinglaget Vinir.

Her blir det noe for hele familien. Publikum får smake, lukte, høre og kjenne på hvordan livet i Borg var på den tiden Olav Haraldsson kom seilende opp elva og slo seg ned ved den mektige fossen.

På vikingmarkedet kan besøkende oppleve tradisjonelt håndverk og salg av egenproduserte varer fra vikingteltene. Det blir muligheter til å smake på vikingmat, og prøve ulike aktiviteter som bueskyting, øksekast, klatring, rebusløype med mer. Musikk, fortellerstund, vikingleker, kampshow og konkurranse står også på programmet.

I år er det også knyttet ekstra spenning til vikingmarkedet, som får besøk av et langhus i Landeparken.

- Det skal stå nesten midt i parken, og blir noe å besøke. Her blir det både mulighet til å spise, og vi legger opp til litt ulikt program. Målet er å vise hvilke muligheter et slikt bygg har, sier Antonsen som drømmer om et eget langhus i Landeparken på sikt.

Videre blir det turer nye muligheter for tur med Visund.

- Vi har vel knapt nok opplevd å ikke hatt fulle turer, så det er veldig populært. I fjor økte doblet vi kapasiteten per tur, og det fortsetter vi med i år, sier Antonsen.

Her kan du lese mer og kjøpe billetter til vikingmarkedet

Flere konserter

20. juli byr Trygve Skaug på en unik konsert i gresset på Borgarsyssel museum. Den folkekjære artisten er kjent for å synge og skrive dikt om de virkelig nære tingene i livet, og holder en intim utendørskonsert på museumsområdet.

Les mer informasjon og kjøp billetter til konserten

Det blir også sommerkonsert 24. juli, men innendørs i Sarpsborg kirke. Der blir det sang med Erik-Andre Hvidsten, som nylig avsluttet musikalen "Vänd om min längtan" på Wasa Teater. Hvidsten fyller 50 år i sommer, og alle hans konserter gjennom sommeren blir en feiring av livet. Med seg i Sarpsborg kirke har han kantor Carl-Andreas Næss, som er en allsidig og dyktig musiker, komponist og kordirigen. Han har ledet flere større kor- og konsertprosjekter, og er også dirigent i Sarpsborg kammerkor.

24. juli kan små og store delta på vandring med Pil & Grim fra Hafslund kirke til Borgarsyssel museum. Det er Borgleden Pilegrimssenter og Borgarsyssel museum som inviterer til vandringen langs deler av tusenårsstien, hvor det dukker opp spennende personer underveis som forteller om gamledager.

Her kan du lese mer om pilegrimsvandring for barn.

Olsokfeiring

Etter et litt annerledes år i fjor, er Olsokfeiringen tilbake som en del av Olavsdagene.

- Vi er spesielt glad for å ha Olsoksamarbeidet tilbake, og glad for at det var økonomi til å være med som samarbeidspartner igjen, sier Antonsen. 

Har du lyst til å bli kjent med pilegrimsledens vakre kulturlandskap? Det er lagt opp til to dager med Olsokvandringer i år, og det gjennomføres av pilegrimsfellesskapet Sta.Maria, Borgleden Pilegrimssenter, Den norske kirke i Sarpsborg og Olavsdagene. 28. juli er etappen Elgåfoss-Berby, og 29. juli går turen fra Solli kirke til Borgarsyssel museum.

Les mer om årets olsokvandringer her

29. juli blir det olsokgudsjeneste i Ruinparken på Borgarsyssel museum. Biskop Kari Mangrud Alvsvåg er årets predikant, og det blir musikk ved Det norske blåseensemble, solist Christopher Pedersen og koret St. Olav Vocale ledet av kantor Carl-Andreas Næss. Ta gjerne med egen stol. Ved regn blir gudstjenesten i Sarpsborg kirke.

Les mer om olsokgudsjenesten