Bydelsmødrene er klare til å starte
19 bydelsmødre har gjennomgått opplæring og er klare til å gå i gang med den frivillige jobben som bydelsmor i Sarpsborg.
I februar ble konseptet bydelsmødre startet opp som en del av områdesatsing Østre bydel, og gjennom våren ble 19 frivillige rekruttert. Deltakerne har fått opplæring gjennom 14 kurskvelder med temaer som blant annet «barns utvikling», «ungdom», «barnevernet», «vold i nære relasjoner», «NAV», «kvinnehelse» og «psykisk helse». De har også hatt kurskvelder hvor de har øvet på rollen som bydelsmor gjennom ulike rollespill og problemstillinger.
17 ulike språk
Bydelsmødre er frivillige kvinner, primært med etnisk minoritetsbakgrunn, som har gått gjennom et opplæringsprogram om temaer knyttet familie, helse og samfunn. Etter fullført opplæring går de ut som synlige og trygge brobyggere mellom det offentlige og sine lokalsamfunn.
I Sarpsborg er det nå utdannet 19 bydelsmødre. Disse er fra 12 ulike land og snakker til sammen 17 ulike språk.
Onsdag 4. desember ble det holdt diplomfest i Filadelfiakirken. Sammen med Bydelsmødre Norge, kvinnenes egne familiemedlemmer, ordfører, politikere, og andre kommunalt ansatte, ble kvinnene sertifisert som bydelsmødre og fikk utdelt sitt diplom.
Hjelp til å navigere
Målet er at bydelsmødre skal hjelpe sårbare kvinner og deres familier. I Sarpsborg, som i andre steder i Norge, er det flere familier med innvandrerbakgrunn som synes det er vanskelig å forstå det norske systemet og den norske kulturen. Språk er også en barriere for integreringen. Bydelsmødre skal hjelpe disse familiene med å «navigere» seg i samfunnet. De skal veilede om kommunens tilbud og tjenester, og gjøre familiene kjent med den norske kulturen og våre verdier.
På nyåret skal kvinnene starte sitt virke som frivillige og på sikt etablere seg som en selvstendig forening under bydelsmødre Norge.
Det er flere måter en bydelsmor kan hjelpe på. Det kan være alt fra å være en trygg og god samtalepartner, til å arrangere aktiviteter, delta på foreldremøter og stå på stand. En bydelsmor skal være et bindeledd mellom det offentlige og lokalsamfunnene.
Rådgiver Maria Skundberg Strøm i virksomhet plan og samfunnsutvikling og rådgiver Marianne Syverstad i avdeling samfunnshelse, er koordinatorer for bydelsmødrene i Sarpsborg.
- Vi som koordinatorer er takknemlig for at vi har fått muligheten til å bli kjent med disse kvinnene og deres engasjement, sier Marianne Syverstad.
Innsatsen Bydelsmødre Østre bydel legger ned er frivillig - ved siden av skole, jobb og familieliv.
- De brenner for å hjelpe andre i sitt lokalsamfunn og ønsker å bidra med sine egne erfaringer som innvandrer til Norge, sier Maria Skundberg Strøm.