Bidrar i offentlig utredning om kvinnehelse
Når Kvinnehelseutvalget leverer sin utredning om kvinners helse og helse i et kjønnsperspektiv, er det med god hjelp fra Per Vidar Nielsen i Sarpsborg kommune.
Den offentlige utredningen (NOU) overleveres til statråd Ingvild Kjerkol 2. mars.
Lang erfaring
Spesialsykepleier Per Vidar Nielsen jobber i virksomhet forebyggende tjenester i kommunen, med erfaring fra blant annet skolehelsetjenesten, helsestasjon for ungdom (HFU) og Elevtjenesten i videregående skole.
-Jeg har nå jobbet i forhold til barn, ungdom og voksne i snart 25 år i Sarpsborg. Fokuset og engasjementet mitt er rettet mot psykisk helse og ønske om økende satsning og prioritering på dette ute på skolene, dette gjennom universell forebygging og folkehelsearbeid ute på skolearenaen, sier Nielsen.
Siden mars 2021 har han vært med i Kvinnehelseutvalget. Dette er et utvalg Solberg regjeringen oppnevnte for å lage en NOU-utredning om kvinners helse og helse i et kjønnsperspektiv.
Målet er å få en oversikt over kvinners helse i Norge, og hva som er de største utfordringene når det gjelder sykdomsforekomst, risikofaktorer, og kvinners bruk av helse- og omsorgstjenester.
Overrasket over forespørsel
-Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk en telefon mens jeg var på vinterferie og befant meg i skiløypa.
Det ble sagt at de ringte fra helseministerens kontor med forespørsel om utvalg.
-Man trenger egentlig ikke så lang betenkningstid når man får en slik forespørsel. Under dette arbeidet har jeg kjent på både respekt og ydmykhet i forhold til det ansvaret vi har blitt tildelt gjennom et omfattende mandat, sier Nielsen.
Sammen med utvalget har han fått besøke flere spennende forsknings- og fagmiljøer rundt i Norge.
-Reise og besøk på universetetene i Tromsø, Bergen og Trondheim med foredrag fra sentrale ledende fagpersoner i forskningsmiljøer, har vært spesielt spennende å få være med på.
Han har i mange år også vært tilknyttet Herrkules, som er helsestasjon for gutter. I 2017 var daværende helse- og omsorgsminister Bent Høie på besøk.
-Vi fikk den gang gitt noen innspill på hva vi erfarer i arbeidsdagen vår ute på skolene, helsestasjon for ungdom. Da fikk vi blant annet diskutert litt om kjønn og kjønnsperspektivet i helse, og hvordan det i forhold til psykisk helse kan komme til uttrykk på ulik måte for gutter og jenter. Fikk da også poengtert hvor viktig det er at hjelpeinstanser/tjenester og fagmiljø sitter inne med den kompetansen, sier Nielsen.
I ettertid har han fått vite at dette besøket var en av årsakene til at han ble spurt om å sitte i Kvinnehelseutvalget.
Lite fokus
Hvordan er kvinners helse i Norge og hva er de største utfordringene vi står overfor når det gjelder sykdomsforekomst, risikofaktorer og kvinners bruk av helse- og omsorgstjenester? Og hvordan blir kjønnsforskjeller- og kjønnsperspektiv håndtert i folkehelsearbeidet, helse- og omsorgstjenesten og helsefaglig forskning- og utdanning?
Det har vært utgangspunktet for utvalgets arbeid. Christine Meyer som er professor ved Norges Handelshøyskole (NHH) er leder for Kvinnehelseutvalget med 18 medlemmer som har bakgrunn fra ulike sektorer og fagmiljø.
Utvalget har bestått av en bred sammensatt gruppe med forskere og fagpersoner i sentrale stillinger, klinikere, spesialister og fagpersoner innen frivillig arbeid som Pårørendealliansen og Norske kvinners sanitetsforening.
Sist kvinnehelse ble utredet var i 1999.
-Det blir spennende å se hvordan denne utredningen blir mottatt når den blir offentliggjort i mars. Om den ender opp som en melding til Stortinget vil tiden vise, sier Per Vidar Nielsen.