Tilbud for pårørende til personer med demens
Mange kan ha nytte av å møte andre pårørende til personer med demens. Nå er høstens datoer for både pårørendeskole og samtalegrupper klare.
Hvert år arrangerer Sarpsborg kommune pårørendeskole, som er et kurstilbud til deg som har et familiemedlem eller en nær venn med demenssykdom. Pårørendeskole er gratis, og påmeldingen til høstens pårørendeskole er nå åpen.
Tøft å være pårørende
- Hvorfor pårørendeskole lurer kanskje noen på, og det er et tilbud som kan være til hjelp på veien til økt kunnskap og mestring. Ofte er det pårørende som merker de første symptomene på endringer i personens liv, og det kan være ganske tøft å stå i en situasjon og oppleve en person som får demens, sier demenskoordinator Berit Dahl Ranum.
Neste pårørendeskole starter 19. september, og har videre samlinger 26. september, 10. oktober, 17. oktober og 24. oktober. Bindende påmelding gjøres til hukommelsesteamet i kommunen.
Les mer om pårørendeskole og samtalegrupper her
Hukommelsesteamet er et lavterskeltilbud som bidrar til å gi pårørende kunnskap, informasjon, råd og støtte. Teamet består av demenskoordinator, sykepleier, lege og ergoterapeut, og holder til på helsehuset i Sarpsborg.
Viktig å treffe andre
Pårørendeskolen tar opp flere temaer som kan være aktuelle. I tilegg til fagpersoner fra hukommelsesteamet deltar også likepersoner, en datter og en ektefelle til person med demens. Pårørendeskolen gjennomføres som forelesninger og gruppesamtaler.
I tillegg til pårørendeskolen, arrangerer også kommunen flere samtalegrupper.
- Vi får mange tilbakemeldinger, og opplever at tilbudene treffer. Mange kan ha nytte av å snakke med andre pårørende om demens. Til høsten tilbyr vi samtalegrupper både på dagtid og ettermiddag, opplyser Dahl Ranum.
Den første gruppen starter 8. oktober, men det er lagt opp til flere grupper slik at interesserte kan melde seg på der det passer best. Påmeldingen til gruppene er allerede i gang.
- Jeg leder samtalegruppene, og vi tar opp ulike temaer. Det kan være alt fra det å ta vare på seg selv, til kommunikasjon og hva som er greit å si og ikke, adferd, økonomi, fremtidsfullmakt og rettigheter. Det er mye sorg i det å på en måte gradvis miste den man er glad i når personen får demens. Tilbudene våre skal bidra til å gjøre hverdagen lettere for de pårørende, og for mange gjør det en stor forskjell å treffe andre i samme situasjon, forklarer Berit Dahl Ranum.
Les mer om kommunens tilbud både til personer med demens og de pårørende på nettsiden.