Lager veileder om inkluderende spill
Hvordan kan personer med funksjonsnedsettelse bli en del av den digitale spillverdenen? Denne uka er Ole Martin Pedersen Gjestad med på lanseringen av en ny nasjonal veileder om inkluderende spill.
Denne uka er han på Arendalsuka, hvor han blant annet deltok som ordstyrer under tirsdagens programpost om den nye veilederen, overrakte veilederen til Robert Steen, og deltok i møte med kultur- og likestillingsministeren om initiativet.
Spill for alle
9 av 10 unge spiller. Situasjonen er annerledes for mange funksjonshemmede, og i fjor hadde NAV kun cirka 60 saker om hjelpemidler til gaming for funksjonshemmede, tross at det er 30.000 barn og unge med store behov. De få som mottar støtte mister støtten året de fyller 26 år.
- Gaming er en arena for alle, her er alle vinnere. Inkluderende spill, tilpasset utstyr og tilgjengelighet i spillverdenen er viktig for fullverdig deltakelse, men det er altfor lite kunnskap om hvordan det er mulig å tilrettelegge for at også funksjonshemmede kan spille, sier Ole Martin Pedersen Gjestad i KRED Norge.
Muligheter for inkludering
I fjor lanserte regjeringen en egen dataspillstrategi, som viser behovet for økt kompetanse nettopp på hvordan man tilrettelegger for personer med særskilte behov for å sikre et likeverdig tilbud. Allerede tidligere i vår ble det tatt initiativ til et samarbeid mellom Handikappede Barns foreldreforening, KRED Norge og esportalliansen. Målet er sammen å skape en veileder og arrangement som fokuserer på inkluderende gaming.
- Vi vil samarbeide om den praktiske guiden Inkluderende Gaming som kan være til hjelp, slik at flere ser hvilke muligheter og hjelpemidler som finnes for at også de med funksjonsnedsettelse kan ta del i gaminguniverset. I samarbeid med Handikappede barns foreldreforening har vi nå lansert en ny veileder, som ble overlevert til Robert Steen under Arendalsuka. Denne veilederen består av blanke ark, fordi vi må tenke nytt, involvere brukere i prosessen, og ta "nothing about us without us" på alvor, sier Pedersen Gjestad. Grepet har allerede fått god oppmerksomhet på Arendalsuka.
Under Arendalsuka arrangeres også Inluderende Gaming i praksis, for å vise fram noe av utstyret og hjelpemidlene som finnes.
- Hovedfokuset vårt er å skape lik mulighet for alle innen spillkulturen. Dette innebærer å sikre gode støtteordninger for tilpasset og universelt utformet spillutstyr, støtte til spillutviklere for å integrere tilpassede løsninger i spillene, og ikke minst å fremme flere møteplasser for alle som har behov for tilpasset spillutstyr, forklarer Pedersen Gjestad.
Handikappede Barns Foreldreforening har lenge jobbet for at spill skal være for alle, og er glade for samarbeidet. Den nasjonale veileder vil være nyttig for medarbeidere i helse, skole og oppvekst kultur samt foreldre og barn.
- De neste månedene skal vi engasjere oss i samtaler med brukere, foreldre, utviklere og politikere for å utarbeide denne veilederen sammen, og ikke minst for de den er ment for, sier Pedersen Gjestad.
Hjelp fra Ibelin-pappa
Robert Steen blir sentral i arbeidet med veilederen. Sønnen hans Mats som var gameren Ibelin, gikk bort av muskelsykdom bare 25 år gammel. Selv om det har skjedd mye i den teknologiske utviklingen i årene etter at sønnen hans gikk bort, er kunnskapen om spillmulighetene for personer med funksjonsnedsettelse lav.
- Nettopp det skal vi gjøre noe med, sier Ole Martin Pedersen Gjestad.
18. oktober planlegges også et nasjonalt arrangement i Sarpsborg om inkluderende spill, i samarbeid med Handikappede barns foreldreforening.